Pe 16 iunie 2020 s-au împlinit 21 de ani de când ne-a părăsit economistul Ioan Seica fostul contabil şef al Cooperativei de Coonsum din oraş şi fost preşedinte C.A.R.P. Reghin. Site-ul viselenuautermenlimita.ro îi aduce un omagiu unui om de aleasă ținută morală și profesională, calități ce vor rămâne neșterse în memoria celor care l-au cunoscut.


COMEMORARE SEICA IOAN

S-a născut la 12 septembrie 1921 în comuna Şieuţ din judeţul Bistriţa fiind primul copil al familiei Seica. Şi-a efectuat studiile în Năsăud, Gherla şi Cluj absolvind Şcoala Normală de Învăţători în 1942 dar în vâltoarea vicisitudinilor vremii de atunci se refugiază la Sibiu unde va îmbrăţişa activitatea de finanţist, căreia îi va rămâne fidel până la sfârşitul vieţii. În tumultul vremurilor anilor de război 1942-1943 se înrolează pe front, ajungând veteran de război.  În anul 1943 s-a căsătorit cu Elisabeta din a căror mariaj s-a născut o fiică Otilia. În anul 1946 rămâne văduv, dar se recăsătoreşte în anul 1948 cu Olimpia (Mimi), căsătorie din care i se mai naşte o fiică Dorina-Elisabeta.

A fost un soţ şi un tată ideal ce a influenţat formarea şi educarea celor două fiice pentru a deveni modele de admiraţie profesională.

Dând dovadă de o inteligenţă matematico-logică nativă , o ambiţie ieşită din comun şi reale aptitudini pentru activităţi economice a fost remarcat de tanăr şi numit contabil şef în diferite unităţi din Năsăud, Tălmaciu, Sibiu şi Topliţa iar din anul 1959 a fost detaşat la Reghin unde şi-a continuat activitatea în cadrul Cooperativei de Consum Reghin (SC Consumcoop Reghin de azi), în mandatul preşedintelui Constantin Stupinean până la pensionare.


Seica Ioan a fost mereu garantul pentru buna gestionare a patrimoniului şi pentru implicarea Cooperativei de Consum Reghin în operaţiuni rentabile şi legale şi nu în ultimul rând semnătura sa pe actele vremii cu privire la comerţul de stat a avut a avut un rol primordial în dezvoltarea reţelei comerciale de alimentaţie publică aflate în subordinea cooperativei. A fost totodată un bun analist şi un factor de resort  care a colaborat din calitatea sa de contabil şef al Cooperaţiei de Consum Reghin cu Consiliul Popular al Oraşului Reghin, Oficiul de Sistematizare al oraşului Reghin şi nu în ultimul rând cu Intreprinderea Comercială de Stat Mixtă Reghin care avea atunci circa 600 de salariați. După ce s-a retras din activitate a fost ales preşedinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin funcţie din care va fi succedat de Ioan Oancea în 1990.

Ioan Seica a fost  modelul care venea să contrazică politica salarială a vârstelor şi care deşi figura în acte ca pensionar nu s-a putut despărţi niciodată în totalitate de activitatea sa de bază motiv pentru care a continuat să îşi ofere cunoştinţele celor care apelau la experineţa sa financiar-contabilă. Regretatul finanţist a rămas fidel până la limita puterilor sale pentru administratorii de la S.C. Convig Impex S.R.L. (Stejarul), care l-au considerat practic ca un membru de familie.

După o viaţă cu fapte deosebite de muncă în care şi-a îndeplinit cerinţele de bază ale societăţii s-a stins la venerabila vârstă de 77 de ani. În dimineaţa zilei de 16 iunie 1999 la orele 7.10, după o scurtă dar grea suferinţă Ioan Seica, tată, frate, socru, bunic, unchi  şi prieten ne-a părăsit pentru totdeauna.

Memoria să-i fie binecuvântată!

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *