COMERCIANTUL FRIEDRICH SCHWAB DIN REGHIN A FOST FRATELE GENERALULUI DE DIVIZIE HUGO SCHWAB

0

Site-ul „viselenuautermenlimita.ro” vă prezintă în exclusivitate o fotografie rară cu comerciantul Friedrich Schwab (român de naţionalitate germană din Reghinul-Săsesc) alături de soţia sa în studioul fotografului regal Georg Heiter.

Comerciantul a fost unul dintre cei mai bogaţi antreprenori din Reghinul Săsesc după Primul Război Mondial, care a deţinut Fabrica de piele şi încălţăminte „Friedrich Schwab” care a realiza în perioada ei de glorie o producţie de 243 de tone anual de talpă şi pielărie. În anul 1925 în Reghin monopolul în materie de piele era deţinut de Friedric Schwab, Mara Jozsef, Norbert Schönauer şi Fritz Hausleitner. De-a lungul anilor familia Schwab şi descendenţii lor s-a înrudit prin alianţe matrimoniale cu mai multe familii de maghiari, saşi şi români din neamurile: Racz, Balint, Doroczi, Biernatek, Puia, Nedelea, Dacian sau Dogaru.

Puţină lume însă ştie că Friedrich Schwab a fost fiul unui dogar şi fratele celebrului general Hugo Schwab  (1887-1944) şi fost prefect al judeţului Constanţa în perioada rebeliunii legionare. În luna octombrie a anului 1943, reghineanul Hugo Schwab în funcţia de comandant al Corpului de Vânători de Munte în locul generalului Gheorghe Avrămescu care a luat comanda Armatei a 4 a română.

Generalul Hugo Schwab şi-a asumat răspunderea apărării sectorului de Sud din Crimeea împotriva ofensivei în forţă a armatei sovietice şi asigurarea operaţiei de evacuare a forţelor germano-române din Crimeea fapt ce avea să îl coste viaţa. 

Hugo Schwab a fost unul dintre generalii care nu vor fi niciodată foarte cunoscuți și nici nu li se vor ridica vreodată monumente fastuoase. La o zi după arestarea Mareșalului Ion Antonescu, generalul sas se sinucide, fiind conștient că originile sale îi vor aduce probleme odată căzut în mâinile „eliberatorilor” sovietici.

Generalul Hugo Schwab este înmormântat la mănăstirea Agapia din Moldova, pe mormântul său găsindu-se o cruce de lemn pe care scrie „Eroul general Hugo Schwab, mort la 24.08.1944”

Pe locul unde generalul a ales demnitatea militară în locul vieții în prizonierat, la data de 7 septembrie 2001, autoritățile orașului Târgu Neamț au dezvelit cu onoruri militare o placă comemorativă.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *