CORUL „ECCLESIA” AL PROTOPOPIATULUI ORTODOX REGHIN A CÂNTAT LA PRIMA EDIŢIE A SPECTACOLULUI „TRADIŢII ROMÂNEŞTI DE SĂRBĂTOAREA NAŞTERII DOMNULUI”

0

Corul „Ecclesia” al Protopopiatului Ortodox Rerghin a participat, sâmbătă, 17 decembrie 2022, la evenimentul cultural-artistic „TRADIŢII ROMÂNEŞTI DE SĂRBĂTOAREA NAŞTERII DOMNULUI”, organizat la Cas de Cultură „Eugen Nicoară” din Municipiul Reghin de către Despărţământul Reghin al ASTREI condus de preşedintele Stelian Doru Cătană.

Corul compus din 20 de preoţi şi dirijat de către părintele Vasile Fărcaş, doctor în teologie au interpretat : „Imnul ASTREI” compus de Andrei Bârseanu şi o serie de colinde româneşti care au încântat spectatorii prezenţi la spectacol şi care au umplut până la refuz Casa de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin. 

Corul „ECCLESIA” al Protopopiatului Reghin a fost fondat în anul 2011, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, la iniţiativa Pr. dr. Vasile Farcaş, paroh al Parohiei Ortodoxe Reghin-Apalina. Preotul Vasile Farcaș este doctor în teologie, specializarea Muzică Bisericească și Ritual iar pasiunea pentru muzica bisericească, dorința de promovare a muzicii bisericești în Zona Mureșului Superior, cât și experiența dobândită de preotul reghinean la cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca au contribuit la inițierea și coordonarea acestui cor. 

Corul este format din preoți ai Protopopiatului Reghin, pasionaţi atât de muzica corală cât și de muzica psaltică de tradiţie bizantină. Numele Corului „ECCLESIA” este de origine grecească Ekklēsia (εκκλησία ) adică Biserica, denumind instituția divino-umană întemeiată de Domnul nostru Iisus Hristos prin Jertfa Sa de pe Cruce, care a apărut în istorie la Cincizecime, când după predica Apostolilor s-a constituit prima comunitate creştină în Ierusalim.

„Obiectivele generale ale acestui cor urmăresc dezvoltarea şi promovarea elementului muzical-liturgic al zonei, prin susţinerea unor servicii liturgice festive, comemorative şi de evidenţiere a patrimoniului muzical liturgic autohton.” a declarat fondatorul şi dirijorul corului Pr. Dr. Vasile Farcaș. Acesta a mai precizat totodată că datorită faptului că majoritatea membrilor din cor au cunoştinţe şi aptitudini muzicale în cântarea corală, a făcut ca într-un interval scurt de timp să poată răspunde mai multor invitaţii: participarea la evenimentele bisericești muzical-artistice, susţinerea de concerte religioase şi laice, manifestări cultural-religioase, lansări de carte, apariţii în emisiuni și evenimente Radio și de Televiziune şi diferite solicitări din partea Protopopiatului Reghin în cadrul slujbelor religioase.

Corul „Ecclesia” dirijat de Pr. Dr. Vasile Farcaș, a debutat ca grup vocal al Preoților din Protopopiatul Reghin având în componența sa opt membrii. În prezent componența corului s-a extins la douăzeci de membri, distribuiți pe patru voci: tenor, tenor secund, bariton și bas, în vederea abordării partiturilor destinate pentru voci egale (bărbătești).

Corul Protopopiatului Ortodox Reghin, prin întreaga sa activitate a devenit un bun prilej pentru ca preoții din acest cor să descopere și să aprofundeze tot mai mult cântarea corală, dar și muzica bisericească în general. Dincolo de abordarea unei interpretări cât mai exacte a partiturilor corale, membrii grupului tratează cu deosebită atenție mesajul textului liturgic, arătând astfel că melodia slujește cuvântului și rugăciunii. Eforturile și perseverența membrilor corului au dus la o evoluție considerabilă a muzicii corale bisericești în arealul Mureșului Superior.” a precizat Pr. Dr. Vasile Farcaș.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *