Cum a câștigat Adrian Păunescu  primul ,,Soare de Aur ” și ultimul purcel, primit cadou la Târgu-Mureș ?

0

Data de 24 octombrie 2008, rămâne o seară memorabilă pentru municipiul Târgu-Mureș  în care regretatul, Adrian Păunescu a fost nominalizat și premiat la secțiunea ,,Cetățeni de Onoare ai Culturii” în cadrul Premiilor ,,Ambasador” ediția XV-a și a câștigat premiul special ,,Soarele de Aur” decernat de Revista Universul Scriitorilor. (Premiul consta într-un medalion din aur  de 7 grame, decernat anual unui singur scriitor din România).

Criticul literar, eseistul, directorul de reviste, poetul, publicistul, scriitorul, și omul politic român, Adrian Păunescu a plâns și a fost extrem de emoționat, a luat cuvântul și a electrizat invitații ca în vremea Cenaclului ”Flacăra”. După ce momentul a fost aplaudat îndelung de cei 130 de premiații ai galei, care i-au cântat la unison ,,La mulți ani!”. A luat din nou cuvântul Adrian Păunescu care a fost scurt,  recitând propria și cutremurătoarea poezie manifest-îndemn la veghe activă, ,,Apel de cărturar” apoi a continuat să recite din Lucian Blaga și Mihai Eminescu cu dicție și o trăire poetică imposibil de egalat.

Cu același prilej s-a organizat și o tombolă caritabilă a cărui mare premiu a constat într-un purcel. Șansa cea mare la extragere  i-a surâs poetului Răzvan Ducan din Târnăveni, care fără ezitare, l-a oferit poetului Adrian Păunescu. Intrat în posesia și tutela necuvântătoarei, poetul și senatorul Adrian Păunescu a afirmat cu umor ,,Sunt destui porci la București. De ce să mai duc încă unul? Aveți și aici destui la Târgu-Mureș. Se pare că până la urmă poetul a oferit porcul, unui primar din zona Reghinului, care ulterior a ajuns în satul Uila unde edilul l-a dat în grija unei familii și uite așa satul Uila poate ieși din anonimat pentru faptul de a fi locul în care s-a sacrificat poate singurul porc în amintirea marelui poet.  

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *