Cum au ajuns la Reghin în anul 1940 amanta unui rege și soția unui amiral ?

0

Site-ul viselenuautermenlimita.ro vă prezintă în exclusivitate o coincidență istorică stranie legată de modul cum au ajuns la Reghin două femei celebre în decursul anului 1940, metresa Elena Magda Lupescu (1899-1977), amanta devenită ulterior soția regelui Carol al II lea și Magdolna Purgly de Jószáshely (1881 – 1959), soția amiralului Miklós Horthy, regent al Ungariei ? 

Strada Piața Petru Maior de azi a Reghinului a purtat în perioada 1940-1944 numele Regentului Miklós Horthy și strada Sării în perioada interbelică a purtat denumirea de Principele Carol, ciudat sau nu amândouă femei care și-au legat viața de cei doi mari bărbați de stat au poposit la Reghin în același an 1940. Doamna Lupescu a vizitat Reghinul împreună cu amantul, regele Carol al II-lea cu ocazia unei partide de vânătoare pe Valea Gurghiului la Lăpușna în luna aprilie și Magdolna Purgly a vizitat Reghinul în luna septembrie împreună cu soțul după anexarea Reghinului la Ungaria în urma Diktatului de la Viena.    

Ciudat sau nu, atât Magda Lupescu cât și Magdolna Purgly aveau origini evreiești purtau aceleași prenume, și-au petrecut ultimii ani din viață în exil, în același oraș (Estroil) fiind căsătorite cu doi bărbați mari de stat care au condus două regate, unul  al României și altul al Ungariei. Acceptând evoluția soartei, cele două femei şi soţii lor s-au urmărit, de la distanță sau din apropiere, dar e foarte curios cum au reușit să se evite și să se ignore reciproc. Mai ales că după apariţia cărţii  „Amiralul Horthy” scrisă de Catherine Horel aflăm că la Estoril în Portugalia, în sala de cinema a cazinoului, Horthy s-a întâlnit cu regele Carol al II-lea al României, dar nu am auzit „sã se fi luat de cap” ori să îşi fi „împărţit pumni la ficat”.

O scenă rarisimă în care foştii conducători de stat ai României şi Ungariei au trebuit să iasă din anonimat și să se confrunte deschis. Iar ca să încheiem apoteotic Magda Lupescu şi Magdolna Purgly au mai avut ceva în comun au înmormântat doi bărbați mari de stat care au condus două regate al României și al Ungariei într-o țară străină : Portugalia dar în oraşe diferite, Carol al II-lea a fost înmormântat la Lisabona după ce fusese rege al României timp de 10 ani și amiralul Horthy a fost înmormântat în Estroil după ce a fost regent al Ungariei timp de 24 de ani. 

“Istoria este cea mai frumoasă, poveste și farmecul reînnoit al istoriei constă în faptul că niciodată nu știm totul ” să îl cităm pe istoricul Adrian Cioroianu. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *