Cum se alegea în urmă cu 76 de ani primarul Comunei Suseni ?

0

Conform unui „Proces Verbal” din Fondul Primăriei Suseni, înregistrat cu nr. 40 din 1944 şi păstrat în cadrul Direcţiei Judeţene Mureş a Arhivelor Naţionale am aflat cum s-a ales în urmă cu 76 de ani primarul comunei Suseni.

În anul 1940 comuna a trecut, odată cu Ardealul de Nord, în administrația maghiară prin odiosul Dictat de la Viena din 30 august. După 4 ani teritoriul Transilvaniei de Nord ocupate de Ungaria în urma Dictatului, a fost eliberat de armata română la 25 octombrie 1944. Reintroducerea administrației de stat românești în Transilvania de Nord are loc la 13 martie 1945 până atunci a fost sub comandă sovietică.

Conform actului de mai jos la data de 18 Decembrie 1944 în urma adunării generale a locuitorilor Comunei Suseni din judeţul Mureş şi-au ales un nou primar român însă sub stricta supraveghere a Comandamentului Sovietic al oraşului Reghin.


PROCES VERBAL 


Luat azi în 18 Decemvrie 1944 în adunarea generală a locuitorilor comunei Suseni, judeţul Mureş ţinută în localul Primăriei.

Prezenţi sunt 61 de inşi

Obiectul,

Alegerea de nou primar comunal.

Preotul ca preşedinte, aduce la cunoştinţa adunării că au fost convocaţi să aleagă un nou primar comunal. Se spune că adunarea de ieri, Duminică sa amânat la dorinţa populaţiei maghiare care a spus că dobaşul nu a publicat în mod corect adunarea şi în felul acesta s-a hotărât în unanimitate, ca să se ţie adunarea azi la orele 2. d.m. Apoi le vorbeşte celor de faţă despre aceea ca să se gândească şi să aleagă un primar care să fie gospodar bun, indiferent de naţionalitate. Le spune că ordinul e aşa ca să fie ales prin ridicarea de mână după ce se prezintă candidaţii. Ori le aduce la cunoştinţă şi aceea că dacă voesc pot să formeze o comisie de candidare şi aceea să propună dar se abate de la aceasta şi prin aclamaţii se propun de adunare următoare două persoane: Székely Iosif şi Târnăvean Ioan. Preşedintele din nou întreabă din nou adunarea dacă sunt buni aceşti doi candidaţi, din care să-şi aleagă pe unul de primar, din nou sunt aclamaţi aceştia. Invită pe candidaţi să părăsească sala să se poată face alegerea. Apoi le propune ca prin ridicarea de mână să voteze pe cel carel voesc. Propune ca toţi care-l voesc pe Székely Iosif să ridice mâna. Se face numărarea cu voce tare şi se constată că îl votează 13 / adecă trei sprezece inşi. Propune apoi ca toţi cei care-l voesc de primar pe Târnăvean Ioan şi deasemenea se face numărarea cu voce tare şi se constată că îl votează 42 / adecă patruzeci şi doi / inşi.

Numărânduse apoi cei de faţă pe naţionalităţi se constată că erau 34 de maghiari şi 27 de români în urmare 61 inşi, dar 6 inşi sau abţinut dela vot.

Se propune apoi alegere de subprimar şi este candidat Petőő Alexandru dar nefiind de faţă se propune Vita Nicolae care este ales prin aclamarea întregi adunări. După acest lucru preotul vorbeşte populaţiei despre buna înţelegere şi frăţie între fii comunei indiferent de naţionalitate sau credinţă. Le arată că ura duce la risipă şi necaz, dovedind aceasta trecutul. Sunt aleşi apoi membri de încredere: Székely Iosif şi Cengher Ioan. După aceasta adunarea se declară închisă.

DCMS

Semnatură preşedinte: Beniamin Maior

Membri de încredere

 Székely Iosif

Cengher Ioan” 

Istoria este cea mai frumoasă, poveste și farmecul reînnoit al istoriei constă în faptul că niciodată nu știm totul ” să îl citez pe istoricul Adrian Cioroianu.

 

Colaj realizat de „viselenuautermenlimita.ro”. În dreapta imaginii, Preşedintele şedinţei, preotul Beniamin Maior şi în stânga Procesul Verbal de alegere al primarului comunei din anul 1944

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *