Cunoaşteţi familii de evrei care au locuit în Reghin ?
Specialiştii în istoria evreilor din fostul comitat Mureş-Turda, actual judeţ Mureş susţin că aceştia s-au stabilit în Reghin din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după ridicarea restricțiilor cu privire la așezarea lor în oraș. Ei erau originari din Polonia, Galiția și Bucovina. Populația evreiască a crescut spre sfârșitul aceluiași veac, ajungând de la 40 de persoane în 1850, la 449 în 1900. În 1930, în urbe trăiau 1.587 de evrei, ceea ce reprezenta 17% din populația orașului. Datele despre numărul evreilor din oraș în aprilie 1944 menționează cifre între 1.682 și 1.950 de persoane.
Inițial, ocupațiile evreilor au fost comerțul cu amănuntul sau ambulant, negoțul cu coloniale, comerţul cu oţet sau chiar producerea palincii. Ulterior, s-au ocupat și cu viticultura și comercializarea vinului. Cu timpul, și-au deschis propriile instituții de cult, sociale și educaționale. În perioada interbelică, mișcarea sionistă s-a bucurat de succes printre evreii din Reghin.
Astăzi această comunitate nu mai există după 80 de ani de la deportarea evreilor din Reghin şi împrejurimi în Lagărul de concentrare de la Auschwitz.
Cunoaşteţi familii de evrei care au locuit în Reghin ?
Matei R. Mihai
Comentarii de la cititori :
Urmăreşte
Am avut onoarea să îl am profesor de matematică în perioada 1978 -1980 pe domnul Geller David. Venisem din Bistrița de la o școală pur germană.Dansul ,cu răbdarea și pedagogia desăvârșită îmi traducea figurile geometrice din germană în română. M-a încurajat și am participat la Olimpiada de Matematică. Culegerea lui Gubesh mi-a fost de real ajutor. Avea o vorbă..”Nu va pot deschide calota craniană și cu pâlnia să vă torn inteligență!”. Sau ” Nu îmi trebuie statuie. Uitati-vă la statuia lui Petru Maior și la ce fac porumbeii.Sora mea Corina a fost colegă cu David fiul său cel mare, generatia 68 născuți. Fiul cel mic, Ervin. Concursul Internațional de Matematică organizat de Gimnaziul Alexandru Ceusianu poartă „amprenta” Geller.
Kantor Imre-Zoltan
Alin Romulus Păcurar cred ca faci referire la culegerea Gheba ( Grigore) si nu Gubesh.
Matei Mihai
Îmi amintesc cu respect şi consideraţie de multe familii: Rosenfeld, Goldstein, Diamanstein, Kleinfeld, Moskovits, Neumann Vegh sau Zamler… איש של כבוד!
Judith Sommer
Matei Mihai Am cunoscut o personal si pe doamna Rozenfeld care lucra la o cofetarie si pe cei 2 baieti ai ei carora mama mea le a fost educatoare.Unul dintre ei purta numele Dorin.
Iacob Georgeta
Judith Sommer si pe celalalt Puiu . Era de aceeasi varsta cu mine .
Judith Sommer
Matei Mihai Pe domnul Vegh l am cunoscut personal si eu si stiu si ca locuia intr o casa frumoasa de pe strada Calarasilor ! Am cunoscut si familia Salamon si la sotia domnului Salamon care se numea Zelma si era croitoreasa me am facut haine la Complexul de vis a vis de Intim.Era o doamna frumoasa prietenoasa si binevoitoare.
Deoarece domnul Salamon facea multe deplasari in tara din cauza afacerilor sale si cunoscutii se intalneau cu el in multe orase din tara a primit numele de Evreul ambulant ! Vorbesc foarte serios !