DACĂ TIMPUL AR FI AVUT RĂBDARE, RAFILA MĂRCUŞ AR FI ÎMPLINIT 102 ANI

0

 Super-centenara Rafila Mărcuş s-a născut pe 19 noiembrie 1920 în satul Căcuci din Comuna Beica de Jos din judeţul Mureş şi s-a stins din viaţă pe 16 august 2022 la 101 ani şi 9 luni în satul natal în care şi-a petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă.  A fost o femeie simplă fără studii dar care avea un farmec aparte în simplitatea ei regală. Am vizitat-o ultima oară pe 25 mai 2022 cu 82 de zile înainte să se stingă din viaţă, am fost împreună cu duhovnicul ei, părintele Daniel Paşcan din Parohia Şerbeni care a şi înmormântat-o.  Am admirat-o pentru modul cum a îmbătrânit şi pentru curăţenia sufletească pe care a avut-o această mamă, bunică şi străbunică care a născut 2 copii, a avut 3 nepoţi şi 2 strănepoţi.   

Rafila Mărcuş a muncit în adolescenţă ca slujnică în Beica de Sus, în zona Reghinului şi chiar în Braşov, iar după venirea comuniştilor la putere şi, după finalizarea procesului de colectivizare, a ajuns muncitoare. *(Se ştie că Partidul Comunist Român a desfășurat, în perioada 1949–1962, procesul de colectivizare, proces care a dus la confiscarea aproape în totalitate a proprietăților agricole private din țară, și comasarea lor în ferme agricole administrate de stat, țăranii români fiind transformaţi în muncitori la stat). Cel mai mult a muncit la udat, la plivit şi la cules de tabac, la sortat împachetat, şi a răspuns de predare lui la Baza de Recepţie a Oraşului Reghin. A muncit la cules de cucuruzi, de cartofi şi sfeclă de zahăr. Acasă a avut gospodărie cu animale şi, toate ţoalele, lipideele şi peretarele care, care-i împodobeau pereţii modestei case din Căcuci, spunea că le-a ţesut la război, în serile când se întorcea de la munca de la Colectiv.

 La prima mea întâlnire cu tanti Rafila îmi mărturisea că nu a suferit nici o operaţie de-a lungul a 100 de ani din cauza vreunei boli, însă a fost la un pas de moarte în urmă cu câţiva ani după ce un vecin bolnav psihic, i-a rupt mâna. Rafila a fost martoră, din întâmplare, la scena în care vecinul ei şi-a maltratat soţia şi fiica motiv pentru care agresorul a sărit gardul în curtea familiei Mărcuş, pentru a o intimida să declare cuiva ce a văzut. A împins-o pe scării iar în urma căzăturii, femeia şi-a fracturat mâna dreaptă, după care, vecinul a intrat în casă şi l-a luat la pumni pe soţul acesteia. În urma acestui incident, Rafila Mărcuş a fost transportată de urgenţă la un spital din Braşov, unde i-a fost introdusă o tijă în braţ, iar după vindecarea braţului, tija a fost înlăturată.  A avut zile şi a supravieţuit şi la prima noastră întâlnire centenara Rafila Mărcuş îmi spunea că se roagă zilnic la Dumnezeu şi ziua şi seara să îi dea sănătate şi să nu îşi piardă minţile.

A plecat la Tatăl Ceresc cu minte întreagă, senină şi cu pace în suflet la adânci bătrâneţi !

Dumnezeu să o ierte şi să-i odihnească sufletul în pace ! 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *