DAN VASILIE LU IONU LINI DIN IBĂNEŞTI AR PUTEA FI PRIMUL BĂRBAT DIN LUME, DIN EPOCA MODERNĂ CARE A TRĂIT 115 ANI !

0

De curând s-a descoperit un document vechi care atestă faptul că într-un sat pitoresc de pe Valea Gurghiului, un bărbat a reuşit să depăşească pragul de 115 ani de viaţă. Această ştire fascinantă provine dintr-un registru vechi bisericesc,  păstrat cu grijă într-un fond documentar al Serviciului Judeţean Mureș al Arhivelor Naţionale şi este consemnată la rubrica „protocolul morților”. 

Dacă această informaţie va putea fi confirmată şi de către Gerontology Research Group care validează recordurile actuale de longevitate potrivit standardelor moderne ar însemna că Dan Vasilie din localitatea Ibăneşti, comitatul Mureş-Turda, Austro-Ungaria ar fi primul bărbat din epoca modernă care a trăit până la 115 ani şi nu Christian Mortensen care s-a născut (la o distanţă de peste 80 de ani de la moartea ibăşteanului) pe 16 august 1882 în Danemarca şi care s-a stins din viaţă în Statele Unite ale Americii la 25 aprilie 1998 la 115 ani şi 252 zile. Dan Vasilie a trăit totodată cu 97 de ani înainte ca supercentenarul japonez Jiroemon Kimura să devenă cel mai în vârstă bărbat din istorie validat că a trăit 116 ani și 54 de zile.

Documentul a fost descoperit de către cercetătorul Liviu Boar, fost director al Serviciului Judeţean Mureș al Arhivelor Naţionale, în colaborare cu scenograful Matei Robert Mihai care lucrează de ani buni la studiul „PE URMELE CELOR MAI LONGEVIVI OAMENI DIN TRNSILVANIA”. Această descoperire reprezintă o mărturie prețioasă a existenței acestui bărbat misterios, dar și a vieții sale îndelungate, fără dar și poate. Dan Vasilie lu Ionu Lini este în acest moment cel mai longeviv bărbat care a trăit vreodată pe teritoriul judeţului Mureş care poate fi dovedit prin înscrisuri oficiale şi este unul dintre cei  200 de oameni longevivi descoperiţi de Matei Robert Mihai în cei 7 ani de cercetare. 

Conform informațiilor consemnate în Registrul: Sfatul Popular al Comunei Ibăneşti -Oficiul Stării Civile Oficiul Parochial Ortodox (Morţii din anii … 1912-1927), Dan Vasilie din Ibăneşti a încetat din viață în mod natural la data de 27 noiembrie 1915 la venerabila vârstă de 115 ani, era văduv și a fost înmormântat în grădina casei la data de 29 noiembrie de către preotul Vasile Gliga. (n.a). 

Dacă supercentenarul din Ibăneşti a murit în anul 1915, la vârstă de 115 ani înseamnă că acesta s-a născut în intervalul 1799-1800. Pe aceeași pagină, alături de numele lui Dan Vasilie lu Ionu Lini, apar și alți decedați, prunci cu vârste cuprinse între 1 zi 2 şi 3 ani și adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 69 de ani.

Trebuie menționat că, în perioada în care s-a născut Dan Vasilie, nu exista o evidență oficială a naşterilor şi deceselor, iar singurele informații disponibile erau scrise în arhivele parohiilor. Informațiile consemnate în document sunt, ce-i drept, un pic mai greu de verificat, ceea ce face aproape imposibilă determinarea cu certitudine a faptului că bărbatul de din Ibăneşti a atins, într-adevăr, vârsta de 115 de ani. Însă jurnalistul Matei Robert Mihai şi-a propus să descopere cine sunt descendenţii lui Dan Vasilie pentru a aduce noi dovezi ale existenţei acestui caz de longevitate extremă pe Valea Gurghiului şi pentru a putea fi validat recordul de vârstă al ibăşteanului în celebra Cartea a Recordurilor „Guinness World Record”.

A consemnat Ema Vancu 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *