Despărțământul Reghin al Astrei a organizat pe 16 septembrie 2023 ”BALUL INTELECTUALILOR DIN REGHIN ŞI ÎMPREJURIMI” după o pauză de 83 de ani !
Despărţământul Reghin al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român condus de preşedintele av. Stelian-Doru Cătană a organizat sâmbătă, 16 septembrie 2023 ”Balul intelectualilor din Reghin și împrejurimi”.
Stelian Doru Cătană a demonstrat încă o dată că este omul potrivit în locul potrivit, după ce peste 200 de persoane au răspuns invitației ASTREI Reghin de a marca un eveniment cu tradiţie care nu s-a mai organizat la Reghin de de 83 de ani. Invitaţii au fost profesori, medici, ingineri, scriitori, jurişti, artişti, oameni de afaceri, ofiţeri activi sau în retragere din structurile de apărare a ţării, jurnalişti, economişti, funcţionari publici, etc.
Invitaţii de onoare au fost: Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza, ing. Mircea Oltean, CEO IRUM Reghin şi membru fondator al Clubului Rotary Reghin, Violeta Oltean director general al companiei Maviprod Reghin şi prof. Bogdan Şerban Popescu Necşeşti, stră-strănepotul memoranditului Patriciu Barbu, fost avocat şi preşedinte al Despărţământului ASTRA Reghin în perioada 1885-1896.
Balul a debutat cu intonarea imnului naţional al României urmat de imnul ASTREI şi care a continuat cu un moment de reculegere în memoria juristului Ilie Frandăş, secretar al Despărţământului Reghin, publicist şi moderator de emisiuni de televiziune care a trecut la cele veşnice pe 16 august 2023.
După momentul de meditație în memoria omului de cultură care s-a stins din viaţă fulgerător la 71 de ani, a intrat în scenă rapsodul popular Maria Crișan Bucin, Tezaur Uman Viu, care a adus un omagiu în versuri Soldatului Necunoscut.
Primul discurs a aparţinut preşedintelui Astra Reghin, avocat Stelian Doru Cătană care conduce Despărţământul din 26 octombrie 2022 „Vă mulțumesc că sunteți astăzi alături de mine și de colegii mei din cadrul Despărțământul Reghin al Astrei alături de care am dorit să creem o punte între oameni care duc cultura, tradiția și obiceiurile noastre mai departe. Vă mulțumesc că sunteți alături de noi pentru a relua o activitate întreruptă de 83 de ani. Este o activitate astristă, dovadă a faptului că ASTRA muncește an de an, zi de zi astfel ca noi toți să putem prețui și păstra tot ceea ce este frumos și drag nouă și tot ceea ce este românesc. Nu pot să exprim în cuvinte bucuria pe care mi-ați adus mie și colectivului de conducere al Astrei prin prezența dumneavoastră la acest bal. Ne dorim ca tot cee a ce se va întâmpla aici să fie un bun început pentru tot ce va urma la Astra în perioada următoare”, a declarat av. Stelian Doru Cătană.
Următorul invitat la cuvânt a fost scenograful Matei Robert Mihai, membru al Despărţământului ASTRA Reghin din anul 2015, fost vicepreşedinte al ASTREI Reghin, în perioada 2017-2022 şi autor al mai multor studii şi articole despre personalităţi din istoria Reghinului. „Bună ziua, doamnelor şi domnilor, dragi astrişti şi stimaţi intelectuali prezenţi la Balul Astrei din Reghin. M-am bucurat foarte mult pentru că propunere mea de a se reorganiza „Balul Astra al intelectualilor din Reghin şi împrejurimi” a fost discutată de către preşedintele Despărţământului ASTRA Reghin, avocatul Stelian Doru Cătană în consiliul de conducere şi votată în unanimitate de către colegii noştri în Adunarea Generală a Despărţământului din 6 iunie 2023 şi astfel tradiţia balului caritabil ASTRA reînvie la Reghin după o pauză de 83 de ani.
Din acest motiv consider că ziua de azi este o zi cu o însemnătate uriaşă pentru istoria culturii reghinene şi o zi istorică pentru ASTRA Reghin care prin noua conducere a reuşit să apropie intelectualii din municipiu să i pună la aceaşi masă şi să reînoade firul istoric al acestui eveniment de prestigiu uitat nemeritat de atâtea generaţii. Mă simt onorat că am putut fi unul dintre astriştii care a contribuit la salvarea de la uitare a unuia din cele mai marcante evenimente de cultură ce au marcat în spiritualitatea reghineană. De organizarea acestui bal s-a ocupat în urmă cu 148 de ani preotul protopop greco-catolic Mihail Crişan, urmat de avocatul şi memorandistul Patriciu Barbu din 1883, balul a fost organizat de către dr.-ul Alexandru Ceuşianu, primul medic român din oraş (tatăl avocatului Alexandru Ceuşianu) iar din 1923 până în 1940 a fost organizat de către dr.-ul Eugen Nicoară”.
Scenograful a explicat că la început Balul intelectualilor din Reghin şi împrejurimi avea un scop caritabil şi că toate veniturile obţinute în urma diferitelor tombole şi concursuri erau donate „Şcolii Primare din Reghin” înfinţată în anul 1835 de către comerciantul Theodoru Şierbanu Lupu de Cerneşti. Această iniţiativă şi toate activităţile ASTREI pentru slujirea, prin cultură, a educaţiei, fundamentul necesar realizării şi întăririi solidarităţii şi unităţii de neam şi limbă a poporului român au dat roade bune dacă ne gândim că pe băncile acestei şcoli din Reghin au învăţat carte o sumedenie de copii care au devenit elite ale vieţii culturale româneşti dintre care au fost amintiţi: Andrei Ghidiu, viitor profesor şi protopop de Caransebeş, Simion Mândrescu viitor profesor universitar la Bucureşti, Virgil Oniţiu, profesor şi director al Gimnaziului din Braşov, Vasile Hossu – viitor episcop greco-catolic de Lugoj şi de Gherla, Alexandru Nicolescu – viitor doctor în filosofie şi mitropolit de Blaj, Simion Popescu – viitor profesor de teologie şi autor de manuale şcolare, Iulliu Maior -viitor canonic mitropolitan, profesor şi jurnalist care a fost fratele fizicianului şi inventatorului Augustin Maior şi mulţi alţii. Din păcate ultima ediţie a acestui bal s-a organizat la Reghin în vara anului 1940 cu puţin timp înainte ca oraşul Reghin să trecă, odată cu Ardealul de Nord, în administrația maghiară prin Dictatul de la Viena din 30 august, a mai precizat Matei Robert Mihai.
Printre invitaţii cu puternice sentimente naţionale care s-au înscris la cuvânt şi au subliniat importanța momentului s-au numărat prof. Bogdan Șerban Popescu Necșești din Bucureşti, stră strănepotul avocatului Patriciu Barbu, Leon Stoica, președintele C.A.R.P. Reghin, etc. Obiectivi fiind putem spune că e pentru prima oară în ultimii 20 de ani în care s-a organizat la Reghin un bal în care să nu fie invitaţi politicieni gen: deputaţi, senatori, prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean ori primarul municipiului în funcţie şi astfel s-a evitat transformarea balului într-un fiasco.
Sonorizarea evenimentului a fost asgurată de maestrul Liviu Ganea care a fost şi primul DJ la Balul ASTRA Reghin iar ceilalţi artişti care au contribuit la crearea atmosferei de poveste a evenimentului au fost : Fanfara Municipiului Reghin, pianistul Laur Hreniuc, soliștii Magda Pușcaș, Florin Săsărman, Majay Gyozo, Anca Branea, Fărcaș Daniel și Andrada Șerbanaț, Grupul „Anotimpuri” format din Smaranda și Enea German. Dansul popular a fost însuflețit de Ansamblul „Hodăceana”, prin instructorul coregraf Cornelia Butilcă din comuna Hodac.
A consemnat Ema Vancu