Din dragoste nu murim. Ne naştem. Cum a fost ziua în care m-am născut şi ce se întâmpla, în urmă cu 36 de ani în Reghin?
Din dragoste nu murim. Ne naştem, spune un aforism de aur scris de Valeriu Butulescu aşa că am întrebat în stânga şi-n dreapta şi am aflat câte ceva despre cum a fost acea zi în care am vrut să exist în mod oficial şi cine a ajutat-o pe mama să vin pe lume… Mama a fost prima mea întâlnire cu un înger. Dragostea care aduce pe lume copii şi care ţine o viaţă întreagă este mai presus de orice. Părinţii mei nu au fost oameni bogaţi dar am învăţat de la ei că cel mai bun lucru pe care poţi să-l cheltuieşti pentru copiii tăi este timpul tău. M-am născut într-o dimineaţă de iarnă friguroasă, la primele ore ale dimineţii…, după spusele mamei, între 5 şi 6. Ea avea 24 de ani şi avea deja experienţa unei sarcini şi, din spusele dânsei, a născut cu moaşa Ileana Burian care mi-a tăiat şi ombilicul şi uite aşa am înţeles cine m-a făcut om mare.
Am venit pe lume într-un Reghin ceţuit de multe mistere pe care aveam să le desluşesc mult mai târziu. După 36 de ani am căutat-o şi am găsit-o pe moaşa mea care este o pensionară, plină de distincţie, în vârstă de 76 de ani care a muncit 35 de ani în maternitatea spitalului din 1962 până în 1997. O femeie care a dat dovadă de curaj şi abnegaţie de-a lungul vieţii şi chiar dacă nimeni nu a scris 10 rânduri despre munca care a despus-o această doamnă în halat alb în slujba binelui public, ea face parte din galeria sufletelor frumoase pe care mamele din Reghin şi împrejurimi le-au pus la păstrare în colţurile inimilor. Puţini ştiu că această moaşa a asistat la aproape 26.000 de naşteri şi a schimbat 10 directori de spital. Este o femeie deosebită care a ajutat „o mare de femei” să nască mai uşor, care le-a oferit sprijin emoţional pe lângă asistenţă medicală şi a ţinut pentru prima dată pe palmele ei atâţia prunci care azi fac cinste Reghinului şi României că numai Dumnezeu îi mai poate contabiliza.
Reghinul avea deja centrală telefonică automată, aşa că tata a fost sunat de la spital că i s-a născut un băiat, chiar înainte să iasă la autobuz, fiindcă era navetist. Fiind tehnician veterinar, a plecat la serviciu, a muncit zece ore, conform graficului, şi numai după program a putut să meargă la spital să mă viziteze. A doua zi, mândru de băiatul său, a dat de băut colegilor de la Asociaţia Intercooperatistă Mociar, care avea unificate CAP-urile de pe Valea Gurghiului, Valea Beicii, Valea Sovatei, Luier şi Batoş.
În mitologia poporului român se ştie, ca după 3 zile de la naştere, vin la pătuţul pruncului ursitoarele şi îi menesc destinul. Nu ştiu dacă în 26 ianuarie 1982 au sosit ursitoarele la Reghin să îmi menească destinul, dar cert este că la 5 ani citeam deja ziarul, în clasa a VIII-a am scris primul roman şi la 25 de ani am devenit ziarist cu carte de muncă şi de atunci trăiesc din această profesie nobilă şi sper să inspir cât mai mulţi oameni să îşi depăşească limitele prin interviurile mele motivaţionale cu oameni de succes şi prin cărţile pe care le scriu. Care este menirea unui scriitor, dacă nu aceea de a se interoga luându-i pe ceilalţi martorii neizbânzilor sau triumfului. Interogaţia nu ca simplă nedumerire, interogaţia problematică ce duce la „stăpânirea” unui domeniu al vieţii prin gândire şi imaginaţie. Scriitorul se neagă în dorinţa unei afirmaţii: cunoaştere şi memorie – sensul existenţei, o spunea romancierul Bujor Nedelcovici nu eu…
Dintr-o curiozitate de a afla cum arăta Reghinul, în care m-am născut acum 36 de ani, am făcut o documentare jurnalistică şi am aflat ce se întâmpla, aici în 1982…în plan politic, economic, social, sportiv, muzical şi ştiinţific?
În 6 ianuarie. Dr. Eugen Nicoară împlinea 89 de ani şi continua să fie arestat la domiciliul său, din strada Şcolii nr. 5. S-a stins din viaţă în 5 mai 1985, la Cluj, neîmpăcat că autorităţile locale nu i-au recunoscut meritele cât timp a fost în viaţă, fără să se ştie nici măcar azi adevărata cauză a morţii sale.
Oraşul îl avea primar, la al doilea mandat, pe economistul Alexandru Bugnaru, care răspundea politic şi moral de realizarea sarcinilor economice la nivelul oraşului în timp ce funcţia de preşedinte al Comitetului Sindical, la Consiliul Popular era ocupată de Maria Petra.
În 18 ianuarie s-a născut în maternitatea Spitalului Orăşenesc un băiat, pe nume Ioan Burian, pe care l-am descoperit de curând în baza de date a Poliţiei Române, ca fiind căutat de reprezentanţii MAI, pentru că se sustrage executării unei pedepse de 7 ani de închisoare, pentru viol.
În 23 ianuarie 1982 la aceiaşi maternitate din Reghin, pe vremea în care lumina începea să fie întreruptă în fiecare zi cel puţin o oră, seara, în România, m-am născut şi eu. Am văzut prima oară lumina zilei (nu cea a becului electric) într-o zi de sâmbătă în Spitalul Orăşenesc Reghin (actualmente Dr. Eugen Nicoară), pe vremea când instituţia era condusă de dr. Aurelia Ciupe, Iacob Teodor, ca director adjunct iar Dr. Nicolau Gheorghe era şeful secţiei de Ginecologie. (Iar 35 de ani mai târziu aveam să scriu cartea vieţii ctitorului spitalului, intitulată sugestiv „Eugen Nicoară, doctorul ancestronic din loja Regelui Carol al II-lea”) un motiv în plus să cred că nimic nu e întâmplător în viaţă.
Dintr-o curiozitate am revenit după 36 de ani la locul naşterii mele, în spitalul construit de dr. Eugen Nicoară care este condus de la 1 aprilie 2016 cu mult aplomb de managerul Dr. Narcisa Fărcaş, născută în Botoşani şi care are în subordine 351 de angajaţi. Am trecut şi pe la maternitatea în care am văzut prima oară lumina zilei unde l-am găsit de gradă pe Dr. Fejer Viorel, şeful secţiei de 10 ani, dr. primar în obstretică-ginecologie şi care lucrează în cadul spitalului din 1992. Maternitatea are o capacitate de 48 de paturi şi un personal compus din patru medici şi 19-20 de asistente. Anul trecut în acest spital s-au născut 687 de copii şi exact de ziua mea în 23 ianuarie 2018 s-au născut două fetiţe cărora le doresc ca ursitoarele să le pună acolo sus o vorbă bună: Să crească mari, sănatoase să fie bune şi frumoase, pentru că aşa cum spunea psiholoaga, Eileen Kennedy – Moore ”Miracolul copiilor constă în faptul ca noi nu ştim cum se vor schimba sau cine vor deveni.”
Luni, 8 februarie 1982, s-a născut la maternitatea din Reghin, Doru Stelian Cătană, azi unul dintre cei mai populari avocaţi ai municipiului, care are cabinet individual de avocatură din anul 2008. Este specializat în drept civil, a fost jurist al Fundaţiei „Laurenţia” şi profesor la Universitatea „Hyperion Bucureşti” (Facultatea de Ştiinţe Administrative Facultatea de Ştiinţe Economice Reghin) la Şcoala Postliceală Sanitară „Dr. Eugen Nicoară” şi în cadrul Liceului Toretic „Dr. Eugen Nicoară”.
Joi, 11 februarie 1982, ziarul „România Liberă” publica pe prima pagină faptul că în 10 februarie a avut loc sub preşedenţia tovarăşului Nicolae Ceauşescu „Plenara Consiliului Naţional al Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialiste” şi un comunciat de presă cu privire la îndeplinirea planului naţional unic de dezvoltare economico-socială a Republicii Socialiste România pe anul 1981.
La 25 februarie 1982, se năştea la Maternitatea din municipiul Reghin, Gavril-Sabin Păşcan, într-o familie modestă din Răstoliţa şi care peste ani avea să ajungă un mare dascăl. Începând cu anul 2011 Gavril face parte din Corpul de experți în management educațional de la nivelul județului Mureș, este formator acreditat de Ministerul Educației Naționale în programele de formare continuă derulate de Casa Corpului Didactic Mureș, a făcut parte din echipa de implementare a proiectelor europene derulate în unitățile de învățământ, unde, în această perioada a funcționat ca profesor.
Din acelaşi an 1982 datează şi două inovaţii tehnologice realizate la Reghin, prima este „Autotren forestier” realizat de Gotea Dumitru şi Crişan Iosif însă titularul brevetului a fost la acea dată ,,Intreprinderea Forestieră de Exploatare şi Transport Reghin”. Cea de a doua inovaţie este o ,,Maşină de îndreptat, îndoit şi debitat” realizată de Grama Aurel (tatăl jurnalistului Aurelia Grama, directorul cotidianului Zi de Zi din Tîrgu-Mureş şi al revistei Transilvania Business) şi Demeter Ştefan care datează de acum 36 de ani dar, titularul invenţiei a fost trecut în acte ca fiind fiind Intreprinderea Metalurgică „Republica” Reghin la care cei doi reghineni erau salariaţi. (Aceste realizări au fost consemnate în 2015 de ing. Pensionar Vasile Lihăt în cartea ,,Invenţii, inovaţii şi produse noi realizate în industria reghineană”, aduce în actualitate perioada anilor `50-`80, când s-a înregistrat apogeul dezvoltării industriei locale, de la primul elicopter proiectat în Româ-nia, realizat în Reghin la agregatul cu propulsie aerodinamică de recoltat stufului pe apă.)
În 24 februarie 1982, s-a născut tot în Reghin, Klaus Birthler, care 23 de ani mai târziu câştiga premiul, ”Studentul Anului în Arhitectură” oferit de VIP România şi care la 24 de ani punea bazele site-ului ,,ţinutulreghinului.ro” (Reener Ländchen) împreună cu Dorin Ioan Rus specialist în istorie, doctor în ,,Steme şi însemne de breaslă din Transilvania” şi prof. de Geografie – Istorie, Arthur Szabó. Un portal on line înfiinţat în scopul promovării şi valorificării culturii materiale şi spirituale din ţinutul Reghinului şi din Transilvania. (La 27 de ani era arhitect specializat în amenajarea teritoriului și dezvoltare regională membru în echipa, „asociatia.undaverde.ro” care îşi propunea să facă cunoscute analize şi viziuni ale celor preocupaţi de modul de dezvoltare al spaţiului urban din judeţul Mureş. Între timp reghineanul a fost şi consilier al Secretarului de Stat pentru Patrimoniu la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi astăzi este arhitectul Primăriei Reghin.)
La 10 martie 1982, se stingea, din viaţă la Reghin, în vârstă de 82 de ani, fotograful Ioan Moise, (ucenicul preferat al fotografului regal Georg Heiter) după o carieră de 60 de ani în studioul foto din Strada Mihai Viteazul nr. 7. (După moartea fotografului a preluat ştafeta fiul său, Ioan Moise, Jr. care a continuat meseria tatălui său până în 1989 când s-a demolat clădirea tip vagon a studioului care era compusă din 7 camere. Din 1993 pe amplasamentul vechiului studio foto funcţionează Magazinul Big şi sediul firmei Dacia SA).
În luna martie a anului 1982, farmacistul şi ornitologul Kalaber Laszlo primea prima menţiunea acordată unui reghinean la un Congres Mondial pentru Protecţia Păsărilor Răpitoare. (În anul 2004 i s-a acordat titlul de ,,Cetăţean de Onoare,, al Reghinului, pentru merite deosebite în domeniul ornitologiei şi avifaunei. S-a stins din viaţă în 8 martie 2008, în Reghin).
Din luna aprilie a anului 1982 Cooperativă Meşteşugărească Progresul Reghin deja realiza confecţii pentru Germania, Elveţia, Olanda, Cehoslovacia şi Rusia şi productivitatea muncii ajunsese de 82.000 de lei pe salariat.
La 1 mai 1982, într-o zi de sâmbătă, preotul ortodox Vasile Chiorean de la Biserica Ortodoxă Iernuţeni m-a botezat în casa bunicilor mei, (Matei Nicolae, fost primar, şi bunica, Matei Alexandra, mamă eroină). (Azi sunt prieten cu părintele pensionar, Vasile Chiorean şi coleg în cadrul Despărţământului ASTRA Reghin, un mare patriot local, autor a cinci cărţi de la care am învăţat un lucru important : Credinţa nu înseamnă a trăi fără probleme, ci a trăi cu Dumnezeu prin probleme!).
În 4 mai 1982 se năştea la maternitatea din Reghin, Ciprian Fărcaş, azi foto-videograf renumit, administrator al firmei „Cipri&Anca for Wedings”. (Reghineanul în urmă cu 11 ani a pus bazele unei firme în domeniul de prestări servicii foto/video în Reghin, împreună cu soția sa Anca și care momentan formează unul dintre cele mai apreciate cupluri de foto-videografi, cu „valoare-depusă” din județul Mureș, care dovedesc că și generația tânără este în stare să producă valori).
Acum 36 de ani deputatul ales în circumscripţia electorală nr.8 Reghin în Marea Adunare Naţională era, Nicolae Vereş care era şi membru în Comisia constituţională şi juridică a M.A.N. (Nicolae Vereş a fost şi prim-secretar al Comitetului judeţean de partid Mureş şi preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului Popular al judeţului Mureş şi care s-a stins din viaţă în 1988 la Târgu-Mureş).
În procesul prin care Ceauşescu intenţiona să reducă alimentaţia românilor la limita supravieţuirii, a urmat programul ştiinţific creat la cererea dicatorului de specialiştii din Comitetul Central.
Așa se face că în anul în care m-am născut a fost inventat „Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”, document care stabilea necesarul de calorii, raţiile de mâncare şi inclusiv standardele de greutate ale românilor care a fost aplicat în toate alimentările din Reghin. Deși după 36 de ani pare un atentat la drepturile omului în 1982 comuniştii au concluzionat că românii au nevoie doar de 2.700-2.800 de calorii și reghinenii s-au adaptat din mers la acest standard alimentar impus de la București.
Astfel că în aceste condiții dacă facem un calcul părinții și bunicii noștrii aveau voie, să consume anual, cel mult: 60-70 de kilograme de carne şi produse din carne, 8-10 kilograme de peşte şi produse din peşte, 210-230 litri de lapte sau produse din lapte, 260-280 de ouă, 16 kilograme de grăsimi, ulei, margarină, 170-180 de kilograme de legume, 70-90 de kilograme de cartofi, 304 kilograme de legume boabe, 65-95 kilograme de produse din fructe, 22-26 de kilograme de zahăr.
În 1982, Clubul Tineretului (până nu demult, Casa de Cultură a Tineretului George Enescu), sub conducerea directorului Zaharie Man, a obţinut locul I, în cadrul Festivalului Naţional al Educaţiei şi Culturii Socialiste „Cântarea României”, pentru succese deosebite obţinute în munca cultural – educativă şi artistică de masă, desfăşurată. (Azi, fostul director este pensionar şi un membru activ al ASTREI Reghin, are 82 de ani).
Tot în urmă cu 36 de ani se muta de la Abrud la Reghin cu familia, Dr. Liviu Moraru, un medic specialist în chirurgie generală de 34 de ani care a devenit foarte popular în cadrul Spitalului Orăşenesc şi în Policlinică perioadă în care şi-a extins competenţa profesională şi în chirurgia plastică. (Doctorul s-a stins din viaţă în urma unui stop cardiac nefericit în 9 octombrie 2012 după ce ulterior o boală cronică i-a luat şi posibilitatea exprimării verbale).
În anul 1982 s-a pensionat de la IFET Reghin fostul director, teh. Zsigmond Ludovic, născut la 30 noiembrie 1920 în Iernuțeni. (Zsigmond Ludovic a absolvit Școala de Brigadieri Silvici din comuna Gurghiu, promoția 1946, a lucrat o perioadă ca instructor și pedagog la Școala de Brigadieri Silvici din Năsăud și din 1954 a fost numit șeful Ocolului Silvic din Reghin).
În acelaşi an, protopopul greco-catolic Alexandru Todea, graţiat după 13 ani de chinuri în închisorile de exterminare comunistă, locuia pe strada Apalinei şi continua să fie urmărit de Securitate şi de un vecin care scria note informative de fiecare dată când cineva îi trecea pragul casei. (La 28 mai 1991, papa Ioan Paul al II-lea a anunţat crearea a 22 de cardinali, între care se aflau şi arhiepiscopul de Făgăraş şi Alba-Iulia, Alexandru Todea şi arhiepiscopul itlian, Angelo Sodano. Cardinalul a trecut la cele veşnice pe 22 mai 2002, la Reghin, şi a fost înmormântat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj).
În luna iunie a anului 1982, Intreprinderea de Bere, avea peste 300 de angajaţi, era condusă de ec. Mihăilă Cadar, şi avea o capacitate de producţie de 280.000 de hectolitri de bere, anual. Însuşi preşedintele ţării Nicolae Ceauşescu era fan al berii din Reghin. Îi plăcea berea Bucegi, la fel şi poetului Adrian Păunescu sau şi chiar lui Dong Jing secretarul Ambasadei Republicii China din România. (În anul 1998 acţionarii SC. Silva SA au vândut societăţi pe acţiuni BRAU-UNION AG, în totalitate acţiunile pe care le deţineau, astfel că societatea austriacă a devenit proprietarul SC Silva SA Reghin. Cadar Mihăilă s-a stins din viaţă în 2017 la 93 de ani).
În urmă cu 36 de ani, pe 6 iulie 1982, se năștea la maternitatea din Reghin, Lorand Soares Sasz, azi considerat de mulți unul dintre cei mai apreciați experți în creșterea accelerată a firmelor din România. (Este administratorul site-ului : www.lorand.biz, este autorul mai multor cărți despre dezvoltarea afacerilor, susține seminarii, cursuri de antreprenoriat și vânzări în fiecare lună, în întreaga țară și străinătate).
Tot în 1982, s-a aprobat o tranșă de 100 de milioane de lei pentru investiții, de la Ministerul Industriei Ușoare, pentru Fabrica IPM Sport Reghin, concretizată în mai multe obiective: o hală nouă de producție cu două nivele și o capacitate de producție de 1,3 milioane de perechi de încălțăminte pe an și asigurarea a peste 800 de locuri noi de muncă, construcția unei cantine moderne, a unui dispensar medical, o sală de conferințe și finanțarea a 40 de apartamente cu 2 și 3 camere confort I, pentru salariații intreprinderii. *(Azi fabrica s-a privatizat și se numește Alpina Shoe Producţion şi este reprezentată şi administrată de cetăţeanul olandez Camille Vincent Braspenning).
La 1 august 1982, colectivul de muncitori de la I.U.P.S. Reghin *(actualmente IRUM) au lansat pe piața industriei grele un nou produs: prima locomotivă C.F.F. de cale îngustă de 760 mm, de tip Reșița, care a purtat numărul 001. Locomotiva a fost realizată în mandatul de director al ing. Vasile Herța *(Azi pensionar în vârstă de 87 de ani).
În aceeași lună, în urmă cu 71 de ani, se stingea din viață renumitul învățător, scriitor și publicist, Aurel Holircă, fost inspector școlar județean, care în 1952 a fost arestat și condamnat pentru activitate anticomunistă la 14 ani de muncă silnică și întemnițat la Gherla și Balta Brăilei.
În 1982 Marcel Crăciunescu alias Şăl a început să studieze muzica serios, după ce părinţii i-au cumpărat o chitară de Reghin, conform unui interviu acordat pentru revista ”Reghinul Nostru”. Prima trupă a lui Marcel a fost Pro-scenium, cu care a fost în turneu prin 15 localităţi din Ardeal, la vârsta de 15 ani. O altă trupă în care a cântat se numea KGB, urmată de 7Paşi. (La 41 de ani, reghineanul s-a decis să participe la Eurovision, cu piesa “Hardjock” piesă cu care a intrat în finalele naţionale de la Braşov. “Hardjock” este “o satiră la adresa românilor care nu mai ştiu să joace”).
În vara anului 1982, absolvea Liceul Industrial Nr. 2 din Reghin, secția Mecanică Valentin Berkmeri, viitorul doctorand al USAMV – Cluj-Napoca, secția Biopatologie. Dr. ing. biolog a editat în 2010 împreună cu Doina Stana lucrarea ,,Botanică Farmaceutică Sistematică” actualmente deţine funcţia de director al Școlii Postliceale Sanitare „Dr. Eugen Nicoară” din Miercurea Ciuc şi în paralel deţine canisa Karpathian Berg în care creşte Ciobăneşti Româneşti Carpatini, singurul câine naţional românesc cu pedigree.
Tot în urmă cu 36 de ani la Pădurea Rotundă, s-a turnat o placă de beton intitulată „PRO-NATURA 1982” în apropierea stejarului singuratic, plantat în cinstea Revoluției din 1848. (În prezent arborele are 170 de ani și aproximativ 7 m înălțime).
Pe 15 august 1982 prof. Alexandru Costin, fost cadrul militat a scris schița ,,Politica” care în 2003 a fost publicată de Editura Norris în cartea ,,Suflete în Uniformă”. Alexandru Costin a scris și tradus din Charles Baudelaire, până în 16 august 2009, ziua decesului, cu o zi înainte de a împlini 80 de ani!
În toamna aceluiași an, elevul Petru Borșa era admis în clasa a IX-a, în cadrul Liceului Nr. 2, profil Mecanic, care absolvea, în 1993, Universitatea de Științe Medicale Veterinare din Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară și care de 21 de ani conduce farmaciile SC Provet SA din Reghin.
În toamna anului 1982, viitorul artist plastic, Simion Moldovan, a fost admis la Institutul de Artă din Bucureşti. (Azi artistul nu mai are nevoie de nicio prezentare ultima capodoperă, este modelajul statuii Cardinalului Alexandru Todea, înaltă de 2,6 metri, realizată printr-o iniţiativă a Primăriei Reghin şi expusă în 3 aprilie 2017 în faţa Bisericii Greco-Catolice din Strada Libertăţii).
În acelaşi an 1982, profesorul, sculptorul şi artistul plastic amator, Jorga Francisc, a avut la Cluj o expoziţie extrem de apreciată de criticii de artă. (Prin Hotărârea de Consiliu Local nr.46 din 2004 i s-a conferit titlul de ,,Cetăţean de Onoare,, pentru merite deosebite în activitatea culturală. Maestrul a realizat, în întreaga carieră, peste 6000 de lucrări în pictură, vândute în toată lumea şi a sculptat cu ciocanul şi dalta peste 200 statui în lemn, ghips, piatră sau bronz şi azi se apropie vertiginos de vârsta de 95 de ani).
În 1982, Fabrica de Lapte a orașului era condusă de Mark Endre și prelucra 145.000 de litri de lapte pe zi și realiza anual 1800 de tone de unt, 250 de tone de lapte praf, în mai multe sortimente, și 15.500 hl, produse proaspete.
Pe 27 septembrie 1982 a fost înmormântat elevul, Ionel Horvat în vârstă de doar 9 ani din Reghin de pe strada Gurghiului nr. 61 care s-a electrocutat.
În 6 octombrie 1982 s-a născut la Reghin, Florin Bogdan (fost muzeograf în cadrul Muzeului Etnografic „Anton Badea” şi din 2013 bibliotecar și expert în carte veche în cadrul Muzeului de Istorie din Alba-Iulia).
În 10 ianuarie s-a născut în maternitatea Spitalului Orășenesc, Szocs Peter pe care l-am cunoscut în anul 2013 când am realizat pentru revista REGHINUL NOSTRU un reportaj umanitar după ce a fost diagnosticat că suferea de o formă rară de cancer la coloana vertebrală şi se lupta de 8 ani pentru a învinge acest flagel necruţător. *(Un adevărat luptător care își duce crucea suferinței cu demnitate, care a suferit mai multe intervenții chirurgicale în urma cărora medicii i-au extirpat până în prezent trei tumori fiindcă risca să nu mai poată umbla niciodată. Un reghinean care poate fi un model pentru mulți dintre noi pentru tăria de caracter de care dă dovadă în fața destinului necruțător care i-a furat cei mai frumoși ani din viață).
În aceeaşi perioadă, Maria Pop devenea vicepreşedinte al Consiliului Popular Reghin şi Fabrica de Instrumente Muzicale ( actualmente „HORA”) ajungea la o capacitate de producţie anuală de 80.000 de instrumente muzicale. (Societatea a fost privatizată prin metoda MEBO, în urmă cu 23 de ani iar de 21 de ani întreg pachetul de acțiuni a fost preluat de către cei 306 acționari, dintre care nici unul nu deține majoritatea, ceea ce impune ca deciziile să se realizeze prin consens. SC Hora SA Reghin are 275 de salariați și o cifră de afaceri de peste 21,5 milioane de lei.)
Echipa de Fotbal „Avântul Reghin” a retrogradat în Divizia C şi a început duelul la nivel local între echipele Avântul şi Oţelul (echipă preluată de antrenorul Masai Moise, după demiterea de la echipa Avântul).
În acelaşi an, interpreta de muzică populară, Natalia Gliga, din Reghin (elevă a Mariei Tănase) era primă solistă a Ansamblului Doina Braşovului (Singura solistă din Reghin care a cântat cu Julio Iglesias pe aceaiaşi scenă, azi în vârstă de 77 de ani şi stabilită definitiv la Reghin).
În urmă cu 36 de ani la Reghin s-a renovat Biserica de lemn din oraş, cu hramul Sfântul Nicolae, ce datează din anul 1725.
Graţie prestaţiei scenice deosebite şi a rezultatelor obţinute la diferite concursuri şi festivaluri la care a participat, teatrul reghinean a dobândit în anul 1982 statutul de Teatru Popular.
În toamna anului 1982, ornitologul şi preparatorul Kohl Istvan, care a înfiinţat Muzeul de Ştiinţe Naturale în cadrul Liceului Nr. 2 ce cuprinde 2355 de specii de păsări şi 165 de specii de mamifere împăiate şi naturalizate, s-a pensionat. (În 24 martie 1998, în urma unei hemoragii cerebrale, ultimul om de ştiinţă autodidact din Transilvania, Kohl Istvan a plecat spre o lume mai bună…Tipic românesc autoritățiile locale au adus un omagiu postum în 18 decembrie 1998 când i-au conferit titlul de „Cetăţean de Onoare” post-mortem ca recunoaştere pentru merite deosebite pe tărâm ştiinţific în ornitologie şi taxidermie).
În anul 1982 s-a finalizat modernizarea Intreprinderii Metalurgica Reghin, ce a cuprins turnătoria de precizie şi cea de fontă, o investiţie demarată în 1976. Acum 36 de ani, începea la Reghin să se lucreze pe linii importate din Germania şi Ungaria, cu o turnătorie de oţel cu o capacitate de 16000 de tone şi o turnătorie de fontă de 36000 de tone anual. (Compania a fost privatizată în anul 2003, prin vânzarea unui pachet de 96,3912% din acțiuni către SC Lazăr SRL Reghin, deținută de omul politic Nicolae Lazăr, fost membru PNL, fost consilier local în orașul Reghin pentru ca apoi în 2009, prin schimbarea acţionariatului să devină SC SIMAL STEEL SRL, cu acelasi obiect de activitate dar cu sediul pe strada Ierbuşului Nr. 40 ).
În cursul anului 1982 ieşea pentru prima oară de la închisoare, Mihai Clipea născut la Reghin, cunoscut în lumea intelopilor ca „Regele escrocilor din România”. (Reghineanul devenise celebru în toată ţara după ce în 1978, a câştigat o avere din vânzarea fictivă de covoare, după ce a înşelat asistentele Spitalului Judeţean din Tîrgu Mureş, pretinzând că lucrează la Direcţia Comercială. Contra unei sume de bani, le-a promis acestora covoare persane lucrate manual. Reghineanul a câştigat atunci 600.000 de lei şi doi ani a ţinut banii ascunşi. I-a împachetat întrun sac şi i-a ascuns într-un nuc, după care i-a mutat într-un cireş. Fiind la prima condamnare a fost cu suspendare, aşa că a avut timp să cheltuie banii pe distracţii. Momentan Mihai Clipea este închis, are la activ 23 de condamnări, şi-a petrecut 30 de ani în puşcărie şi de fiecare dată când a fost eliberat a promis că se face băiat cuminte. Totuşi, nu a putut sta departe de vechile obiceiuri.)
În toamna lui 1982, Adrian Păunescu a sosit cu Cenaclul Flacăra, la Reghin, unde l-a descoperit la o preselecţie pe scena Casei de Cultură (azi Dr. Eugen Nicoară) pe Majay Gyozo, pe atunci un tânăr de 18 ani, în ultima clasă de liceu, care a interpretat piesa „Totuşi iubirea? „. Aşa a apărut unul dintre cântecele fundamentale ale Cenaclului şi ale generaţiei în blugi. (Majay Gyozo a urcat pe aceiaşi scenă după 36 de ani de Ziua Culturii Naționale marcată la Reghin, în 15 ianuarie 2018, cu ocazia spectacolului de muzică și poezie intitulat „Ler, ler…flori de ger”, organizat de Primăria Municipiului Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior” și Casa de Cultură Municipală „Dr. Eugen Nicoară”).
Pe 18 noiembrie 1982 s-a născut la Reghin, Florin Feier, azi cunoscut ca maestru de ceremonii în lumea videografilor și industriei de nunți din județul Mureș.
La 1 decembrie 1982 s-a pensionat celebrul doctor Dumitru Țuculescu din cadrul funcției de șef al Secției medicale a spitalului orășenesc, care a acumulat 56 de ani de practică medicală în slujba celor suferinzi. Doctorul era vestit fiindcă consulta pacienții săraci gratis și le oferea bani să își poată plăti medicamentele. (Dr. Dumitru Ţuculescu s-a stins din viaţă în luna august a anului 2006, la Reghin).
Am să închei apoteotic acest editorial să vedeţi că nimic nu e întâmplător în viaţă şi că cineva decide distanţele şi timpii noştri atât de precis încât să fim la locul şi momentul potrivit pentru binefacerile şi binecuvântările pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră. Azi în timpul vizitei mele în cadrul Spitalului ,,Dr. Eugen Nicoară” m-am întâlnit cu un alt produs al maternităţii acestei instituţii spitaliceşti ”Made în Reghin 1982”, după 36 de ani, în aceeaşi curte a spitalului în care ne-am născut amândoi, Eugen Anca în calitate de comandant de echipaj şi conducător al Ambulanţei de Pompieri Descarcerare şi Prim Ajutor care a adus un accidentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe şi eu în calitate de jurnalist independent pentru a consemna o stare de fapt.
Pentru cei care nu ştiu cine este Eugen Anca ? S-a născut în 7 decembrire 1982 şi este paramedicul care în 3 septembrie 2017 plângea la festivitate de premiere a Campionatului Mondial de Descarcerare și Prim Ajutor Calificat, unde echipajul ISU Horea din județul Mureș din care face şi el parte a ocupat locul I mondial pentru cea mai bună echipă de descarcerare la categoria “rapid extrication-developmental”!. (Eugen Anca este un paramedic aparte și un model de admirație profesională specialist în intervenția integrată la accidentele colective și dezastre, care în urmă 18 de ani a început să lupte pentru un vis, acela de a salva cât mai multe vieții pe Salvările Inspectoratului de Urgenţă HOREA Mureş).
Revenind la ziua mea de naştere îmi vin în minte acum cuvintele liderului spiritual Osho care spunea cândva aşa ”Atunci când te naşti, nu eşti un copac, ci o sămânţă. Trebuie să creşti, trebuie să ajungi la o înflorire, iar această înflorire va fi mulţumirea ta, împlinirea ta. Această înflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica. Nu are legatură decât cu tine, cu evoluţia ta personală”. Ăsta e până la urmă scopul vieţii restul sunt amănunte care pot sau nu să conteze…