Diplomă de Excelență pentru o doamnă de diamant (cea mai longevivă supraviețuitoare a Holocaustului deportată din Ghetoul Reghin !)

0

Chiar dacă frumoasa doamnă din fotografie, poartă numele de familie al uneia dintre cele mai scumpe pietre prețioase din lume, Diamant-stein, în realitate nu a avut o viaţă deloc ușoară și pentru simplul fapt că s-a născut într-o familie de evrei în timpul Holocaustului a îndurat multe lipsuri şi umilinţe. A fost deportată şi deţinută în cele mai crâncene lagăre fasciste, unde întreaga sa familie a fost ucisă. Printr-un miracol Susana a reușit să supravieţuiască torturilor din închisorile naziste și dacă o asculți vorbind despre Holocaust ai senzația că, şi-a asumat o responsabilitate, că e datoare atât faţă de ea, cât şi faţă de cei care au murit în lagăre, să dovedească că a meritat să reziste, să îndure acel coşmar. 

În semn de profund respect, pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dorind a păstra vie memoria Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască, site-ul viselenuautermenlimita.ro a premiat-o cu o ,,DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ”, prin administratorul site-ului, jurnalistul Matei Mihai, care a realizat și un interviu ce va fi cuprins în cartea cea mai recentă a acestuia, intitulată ,, Cine au fost reprezentanții cultului mozaic din Reghin? (Destin și Istorie din Orașul de pe Deal pe Tărâmul Făgăduinței). Jurnalistul Matei Mihai i-a decernat personal Diploma de Excelență pentru înalte valori umane: DEMNITATE, RESPECT și CURAJ în toate manifestările vieții, celei care în urmă cu 75 de ani, era deținuta cu numărul AA 19718.

 Viselenuautermenlimita

Întâlnirea dintre jurnalist și supraviețuitoarea de la Auschwitz, a fost una emoționantă și a avut loc în data de 21 septembrie 2019 în apartamentul acesteia din Târgu-Mureș.  Cea mai longevivă supraviețuitoare a Holocaustului, deportată din Ghetoul Reghin, Diamantstein Susana, născută Riegelhaupt, s-a născut la Târgu-Mureș, pe 17 iunie 1922, într-o familie cu un tată originar din Stará Ľubovňa, un oraș din Slovacia, și o mamă născută în Târgu-Mureș dar cu origini în Reghin, fiind o descendentă a familiei Weisz.  

A rămas orfană de tată la vârsta de 6 ani. A fost crescută de un tată vitreg, de la 14 ani până la de 22 de ani, și a lucrat în Reghin, la croitoria evreicei Sari Krausz, până în anul 1944, când a fost deportată din Ghetoul Reghin în lagărele de exterminare de la Auschwitz și Bierkenau, de unde calvarul a continuat în lagărele de muncă forțată în Plasow, Bunzlau și în final în lagărul din Oberaltstadt, la o fabrică de ață de unde a fost eliberată de Armata Sovietică, pe 9 iunie 1945.

În timpul Holocaustului și-a pierdut părinții și alte 23 de rude. După întoarcerea din deportare și după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial s-a căsătorit cu avocatul Imre Diamanstein (1915-1986), originar din Deva, care în perioada Holocaustului a fost dus într-un lagăr de muncă forțată, în mlaștinile Pripetului care azi se află în Ucraina de Nord, unde a supraviețuit miraculos. Din mariajul lor s-au născut doi copii: George și Petru, un electronist azi pensionar stabilit în Israel și un profesor de istorie domiciliat în România, la Târgu-Mureș. 

Susana Diamanstein are un bilanț al vieții impresionant: 75 de ani de când a fost eliberată din lagărele naziste, 38 de ani munciți pe cartea de muncă ca funcționară, este pensionară de 43 de ani și văduvă de 34 de ani. În urmă cu 4 ani, președintele României, Klaus Johannes, i-a conferit personal , Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler doamnei Susana-Diamantstein, care continuă să fie o pildă document a Holocaustului, un tezaur uman viu și o  supraviețuitoare în toate manifestările vieții, la aproape 98 de ani. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *