DOI ANI DE CÂND REGHINUL L-A PIERDUT PE LEGENDARUL BOXER NICOLAE MOLDOVAN !

0

De curând s-au împlinit doi ani de când Reghinul l-a pierdut pe legendarul boxer Nicolae Moldovan (1943-2021) pe care ringul l-a învăţat să se ridice după fiecare lovitură şi să lupte până la capăt. Vorbim de omul care a disputat de-a lungul carierei sale de boxer, 190 de meciuri naţionale şi 39 de meciuri internaţionale toate fără cască pe cap la categoria de 57 de kg. Dincolo de aceste rezultate, maestrul „Niculiţă”, cum îl alintau apropiaţii, a rămas singurul pugilist român care l-a învins la puncte, în turneul preolimpic de la Haga pe pugilistul sovietic Boris Kuznețov, viitorul campion olimpic, de la Olimpiada din Mexic 1968.

A devenit cunoscut pentru viteza, acurateţea şi tehnica sa şi nu în ultimul rând pentru loviturile sale spectaculoase: uppercutul pe contră, croşeului de stânga, şi directa de dreapta, lovituri care l-au ajutat să învingă 160 de adversari în ringul de box în cariera sa de pugilist. Datorită stilului său carismatic prin care aborda boxul a ajuns primul sportiv cunoscut în istoria „sportului cu mănuşi”, din Reghin, care a reuşit să îşi creeze o reputaţie publică din această ramură sportivă, la un nivel nemaiîntâlnit până atunci în „oraşul viorilor”.

 Nicolae Moldovan şi-a sacrificat tinereţea pentru a se afirma, într-unul dintre cele mai dure sporturi din lume şi dat totul și în ring, și în viață pentru a reuşi să îşi îndeplinească visurile. Prin ambiţie, perseverenţă şi multă muncă a reuşit, atât ca boxer, cât şi ca antrenor, să îşi creze o aură de legendă. Curajul, talentul şi voinţa sa ieşită din comun de a fi cel mai bun a inspirat sute de copii din Reghin şi din multe oraşe şi comune din judeţul Mureş să se dedice boxului, visând că într-o zi vor ajunge şi ei, „ambasadori” ai „sportului cu mănuşi”, aclamaţi pe stradă, şi căutaţi de presă şi televiziuni, să acorde interviuri.

Nu îmi vine să cred că în tot acest timp scurs de la moartea sa până în prezent nimeni s-a gândit să organizeze o gală de box sau un memorial în onoarea maestrului Nicolae Moldovan, un „Cetăţean de Onoare” al Reghinului şi la propriu şi la figurat care a avut în palmares 190 de meciuri naţionale din care a câştigat 160 de partide. A avut şi 39 de meciuri internaţionale din care a câştigat 29. De-a lungul carierei de boxer Nicolae Moldovan a susţinut şi meciuri internaţionale în afara graniţelor ţării în comunism în ţări precum: Africa, Olanda, Ungaria, Jugoslavia şi Germania dar niciodată pugilistul nu a fost tentat să rămână în străinătate. Loviturile de graţie ale maestrului „Niculiţă” au fost upercutul, croşeul de stânga şi directa de dreapta care l-au făcut respectat de multe generaţii de practicanţi ai sportului cu mănuşi. 

Nimeni, niciodată nu a putut explica forţa misterioasă pe care o avea acest sportiv de excepţie care a fost un adevărat simbol al Reghinului în materie de box. Însă vreau să le spun celor care nu l-au cunoscut pe regretatul Nicolae Moldovan că acesta nu a fost doar un bun boxer şi un antrenor extraordinar ci şi în viaţa extrasportivă s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, grație farmecului său aparte, nebuniei sale frumoase pentru sport și inimii sale de aur când venea vorba de copii orfani şi săraci alături de care îşi împărţea mâncarea şi banii. Păcat că mulţi pe care i-a ajutat cândva antrenorul Nicolae Moldovan l-au uitat atât de repede şi lasă timpul să treacă fără să facă ceva să nu i se uite meritele şi să nu i se şteagă legenda…

Dumnezeu să te odihnească în pace maestre !

Promit că nu te voi uita niciodată ! 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *