DR.BORŞA PETRU: „EU CRED CĂ, SUCCESUL NU ARE NEVOIE DE EXPLICAŢII ŞI, EŞECUL NU ADMITE JUSTIFICĂRI!”

0

Pe doctorul veterinar Petru Borşa l-am cunoscut în urmă cu mai bine de doisprezece ani şi, pot spune că, este un profesionist desăvârşit în activitatea farmaceutică veterinară. Un om foarte atent cu clienţii săi, cu furnizorii şi cu persoanele cu care şi-a asociat imaginea de-a lungul timpului. Dincolo de faptul că este un absolvent ce face cinste Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, este un om spiritual, care are respect pentru orice formă de viață şi, are o inimă de aur plină de iubire şi lumină. În rândurile de mai jos vă prezentăm un interviu cu un om care a reuşit în viaţă prin ambiţie, şcoală, determinare şi tact diplomatic.


 

Reporter: Anul viitor, firma SC PROVET COM SRL va împlini 25 de ani de activitate farmaceutică veterinară, motiv pentru care vă întreb cât de greu este să rezişti în acest sector de activitate, într-o Românie atât de schimbătoare din punct de vedere legislativ şi, care este reţeta dumneavoastră de succes ?

Borşa Petru: Sigur că nu a fost uşor, dacă mă gândesc că am început cu un spaţiu închiriat, credit bancar, taxe şi impozite la stat şi o lipsă de încredere în reţelele de distribuitori. Dar am avut un avantaj legat de experienţă, pentru că eu am venit în mediul  privat, după ce lucrasem timp de trei ani la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor din Reghin. Când am intrat în această afacere, lucram încă în două locuri, în firmă şi la fermă, dar după 3 luni, mi-am dat seama că nu poţi face două lucruri la fel de bine în acelaşi timp. Atunci mi-am dat demisia de la institut şi, am preluat afacerea din plin. Am lucrat 6 ani, până am reuşit să am primul angajat, şi am lucrat zi de zi, de luni până sâmbăta. Am fost medic, vânzător, contabil şi femeie de servici. Acum, când văd citate în mediul on-line care, spun că din eșec în eșec ajungi la succes în afaceri, nu prea sunt de acord cu această afirmaţie. Eu cred că succesul nu are nevoie de explicaţii şi eşecul nu admite justificări. Care este reţeta succesului sau modalitatea prin care am reuşit să ne menţinem pe piaţă ? Răspunsul e simplu: consecvenţa de a face un lucru bine şi de a te ţine de treabă. Întotdeauna m-am gândit că trebuie să existe o cale prin care omul poate avea succes, fără să aibă nevoie în permanență de motivație și, eu am găsit această cale … pentru mine, ea se numește consecvență. Eu am învăţat pe propria mea piele că, atunci când faci ceva în mod consecvent, devine obișnuință, devine un automatism şi, implicit, devine un proces care poate funcționa independent de factorul motivant.

Rep.: Cât de greu este să găsiţi angajaţi corecţi, în aceste vremuri în care piaţa este atât de instabilă ?

Borşa Petru: Este destul de greu, pentru că în domeniul nostru nu poţi angaja pe oricine, fiindcă noi comercializăm produse medicinale-veterinare, motiv pentru care la noi, în primul rând, este vorba de ştiinţă şi apoi de comerţ. La noi programul este de Luni până Vineri de la 8.00 la 19.00 şi Sâmbăta până la ora 15.00 şi în final, salariul este rezultatul muncii pe care o prestezi, nu o obligație certă din partea angajatorului. În fișa postului există niște obligații minime, pe care angajatul trebuie să le respecte. E foarte important să existe un echilibru între remunerație și productivitatea muncii, să putem crește împreună, dar în acelaşi timp trebuie să-ţi înţelegi angajaţii, să-i susţi şi să-i ajuţi în momentele grele, să-i motivezi financiar, în limita posibilităţilor, să vină cu plăcere la muncă.


Rep.: Cât de greu este să îţi faci un renume în acest domeniu, când eşti interconectat cu un întreg ecosistem, din care fac parte diferiţi jucători: clienţii, echipa, competitorii, furnizorii de produse, etc. ?

Borşa Petru: Contrar aşteptărilor, primul pas când vrei să colaborezi eficient cu furnizorii tăi, este să te uiţi bine în ograda ta şi să îţi înţelegi business-ul cât mai complet. De ce? Pentru că trebuie să ştii de ce ai nevoie, astfel încât să poţi explica partenerilor tăi, iar ei să îţi ofere soluţiile potrivite pentru tine. Trebuie să cunoşti specificaţiile produselor pe care vrei să le vinzi, atât în momentul în care discuţi cu un potenţial furnizor de produse, cât şi când i le explici unui furnizor de servicii, precum un transportator, să ştie ce conditii trebuie să îţi ofere pentru livrarea mărfii tale. Cu furnizorii noştrii de bază avem o colaborare care se întinde pe o durată de peste 20 de ani sigur că pe parcursul acestui interval de timp au mai fost şi alţii care au dispărut de pe piaţă şi am fost nevoiţi să îi înlocuim. Totodată consultăm permanent şi ofertele de preţuri pentru pentru piaţa concurenţială pentru că cel mai greu lucru în această afacere este să-i spui unui client fidel că s-a scumpit produsul X sau Y şi ne străduim să stabim prețul corect pentru produsele şi serviciile noastre.

 

Rep.: Prezentaţi-ne serviciile pe care le pune la dispoziţie firma dvs., de la A la Z ?

Borşa Petru: Farmacia veterinară SC PROVET COM, pune la dispoziţia proprietarilor de animale, o gamă variată de hrană, accesorii, produse şi cosmetice, în funcţie de nevoile fiecărei rase, şi de vârsta acestora. De asemenea, comercializăm produse pentru antiparazitare, antiinfecţioase, antiinflamatoare, furaje şi aditivi furajeri. Dar pentru detalii suplimentare cititorii dumneavoastră pot să ne viziteze direct la farmacie pe strada Stadionului nr.14 din Municipiul Reghin ori să ne contacteze la numărul de telefon: 0265-511-845.

 


Rep.: Apropo de clienţi care este arealul cumpărătorilor care vă calcă pragul farmaciei ?

Borşa Petru: Chiar dacă nu o să vă vină să credeţi avem clienţi chiar şi din judeţul Harghita de la Topliţa, apoi foarte mulţi de pe Valea Mureşului, Valea Gurgiului, şi nu în ultimul rând avem clienţi din zona Dedrad, Goreni, Batoş, Uila, până în judeţul Bistriţa din Monor, Şieu, Şieuţ şi Ruştior. Asta nu poate decât să ne bucure că produsele noastre au mare căutare.

Rep.: Care este trendul în această perioadă a produselor care sunt căutate de proprietarii de animale ?

Borşa Petru: Foarte bună întrebare, singura cerere de produse care a rămas constantă a fost pentru porcine în ultimii 25 de ani. Dacă în anii 90 trendul celor mai căutate produse erau pentru animale domestice mari: cabaline, bovine şi ovine în ultimii ani balanţa a înclinat spre animalele mici de companie: câini, pisici, papagali, broaşte ţestoase sau animale vertebrate acvatice. Însă vreau să precizez faptul că animalele de companie necesită la fel de multă atenție precum un copil nou născut, costurile de întreținere și hrană nu sunt de neglijat, de asemenea și costurile medicale trebuiesc luate în considerare. Şi mai există un fenomen care a apărut în ultima vreme: clienţii care fac “daruri” de sărbători copiilor sau nepoţilor cu cea mai bună intenție şi care de cele mai multe ori sunt returnate sau ajung din nou în responsabilitatea celor care le-au făcut cadou.


Rep.: În ultima perioadă tot mai multe studii ştiinţifice spun că există multe motive întemeiate pentru cei care înaintează în vârstă să adopte un animal. Se spune că acestea pot aduce beneficii importante pentru sănătatea psihică şi fizică a stăpânilor de animale de companie, dvs. ce părere aveţi despre acest lucru ?

Borşa Petru: Am întâlnit cazuri de proprietari de câini care îşi tratează câinele sau pisică ca pe un membru de familie. Avem mai mulţi clienţi, stăpâni de câini care spun că animalele de companie îi menţin într-o formă fizică bună, care sunt convinşi că acestea îi feresc de alergii, le scad nivelul de stres, le ameliorează sentimentul de singurătate şi le scad riscul de dezvoltare a depresiei.


Rep.: Cum a afectat pandemia de COVID 19 , activitatea profesională sau viaţa personală ?

Petru Borşa: Din punct de vedere profesional nu pot să spun că această pandemie ne-a afectat farmacia, din contră ne-a ajutat. Fiindcă noi nu a fost închişi nici pe perioadă determinată nici nedeterminată în perioada pandemiei însă am fost nevoiţi să implementăm în farmacie toate procedurile care aveau ca scop limitarea expunerii personalului şi a clienţilor începând de la distanţarea socială la purtarea măştii până la dezinfectarea mâinilor clienţilor şi a mănușilor în rândul personalului cu substanțe dezinfectante după fiecare atingere a banilor, sau oricărui obiect posibil contaminat.

Atunci lumea era dezorientată şi nu ştia ce ne aduce ziua de mâine şi mulţi proprietari de animale şi-au cumpărat mai multă mâncare pentru animale sau medicamente. Pot spune că ne-au crescut cheltuielile legate de dezinfectanţi şi detergenţi şi pentru că am oferit clienţilor măşti gratuite dar nu într-un mod dramatic în care să afecteze plata salariilor către angajaţi.

În schimba pandemia de COVID 19 m-a afectat în plan personal fiindcă mi-a răpit cel mai drag om din din viaţa mea, pe tata. S-a stins din viaţă, post-Covid cu patru zile înainte să împlinească 77 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. Era data de 17 noiembrie 2021 când ambulanţierul Petre Borşa, care a lucrat 30 de ani în Serviciul de Ambulanţă al Spitalului Reghin şi care a salvat mii de vieţi a spus adio acestei lumi…


Rep.: Petru Borşa este pro sau contra în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19 ?

Petru Borşa: Sunt împotrivă. Personal nu m-am vaccinat fiindcă nu am vrut şi, pentru că nu am fost panicat de această pandemie. De ce ? Probabil credinţa mea în Dumnezeu a fost mai mare decât frica de moarte de COVID. Nu cred şi nu am crezut în acest vaccin. Este părerea mea strict personală şi, nu ţin neapărat să influenţez pe cineva ca să îmi urmeze exemplu. Cred în vaccinuri, dar nu în vaccinul împotriva COVID-19.


Rep.: Cum a fost anul 2022 pentru Farmacia PROVET ?

Petru Borşa: În ciuda instabilității cu care se confruntă toată lumea din cauza inflației, a creșterii prețurilor energiei și combustibililor și, de războiul din Ucraina, din punct de vedere al vânzărilor am avut un an bun, un an normal. Clienţii noştri, anul acesta au fost mai prevăzători faţă de alţi ani şi, au cumpărat doar strictul necesar în materie de medicamente şi produse pentru igiena şi îngrijirea animalelor care le deţin. Acest aspect dovedeşte că, românii în general, au ajuns la o maturitate în ceea ce privește modul în care se raportează la viitorul lor și la situațiile neprevăzute.


Rep: Ce rol joacă banii în viaţa dvs.?

P.B.: Am spus-o şi o mai spun : lumea întreagă gândeşte în termeni financiari. Cei ce gândesc în termeni de putere politică tot la bani se gândesc, pentru că banii nu sunt decât un simbol al puterii de aceea se spune că banii au minunatul talent de a deschide orice uşă. Într-adevăr banii sunt foarte importanţi mai ales că noi desfăşurăm o activitate comercială, care implică colateral plata distribuitorilor, salariile angajaţilor, dările către stat, dar eu ţin foarte mult la aspectul laturei umane şi văd raportul ideal dintre un şef şi angajat ca pe o căsnicie fericită, în care totul se construieşte pe baza unei comunicări deschise. De când funcţionăm, în firma noastră nu s-a întârziat nicio zi plata salariilor sau obligaţiile fiscale faţă de stat. Este adevărat că nu ne putem lipsi de bani în secolul XXI, dar vă spun din propria experienţă că poţi să ai bani şi să nu faci o obsesie pentru ei la fel cum poţi să trăieşti împlinit cu latura materială fără să neglijezi latura spirituală.


Rep.: Se apropie Anul Nou cum veţi petrece trecerea dintre ani şi, ce vă doriţi de la 2023 ?

Borşa Petru: Sărbătorile le petrec în familie, în armonie şi pace, cu mâncare tradiţională pe masă şi, ascultând colinde româneşti. Ce îmi doresc de la anul 2023 ? Îmi doresc sănătate şi, să dea Dumnezeu ca toate bucuriile şi gândurile frumoase ale prezentului să devină amintirile frumoase ale viitorului !


A consemnat Sever Barbu 

 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *