Dr. Sorin Lucian Puia a finalizat de scris „Drumuri şi melci. Amintirile unui colecţionar de scoici” o carte fără grad de compraţie în România
Zilele trecute am aflat de la un scriitor că Dr. Sorin Lucian Puia originar din Reghin stabilit în Bucureşti a terminat de finalizat cartea „Drumuri şi melci. Amintirile unui colecţionar de scoici” care s-a tipărit la tipografia Cromatic Tipo S.R.L. din Târgu-Mureş. O veste care m-a bucurat enorm fiindcă în urmă cu trei ani l-am cunoscut personal la Târgu-Mureş fiind invitat în casa părintească a doctorului să realizez un reportaj despre colecția sa impresionantă de scoici care număra atunci peste 52.000 de cochilii din 10 zone geografice de pe glob, începând de la “Capul Nord” până în Australia și din Africa de Sud, până în “Țara de Foc” în America de Sud. Un om remarcabil din punct de vedere profesional şi un colecţionar foarte greu de egalat în aspiraţii care inspiră o mulţime de oameni ce sunt încă în căutarea pasiunii lor prin determinarea ieşită din comun cu care şi-a sacrificat toate vacanţele şi concediile pentru a-şi satisface un hobby vreme de patru decenii.
„De ce ai citi o carte despre melci, scoici şi drumurile făcute de un medic român colecţionar de moluşte, prin întreaga lume ?” e o întrebare care şi-o pune Alexandra Mănăilă, (fost jurnalist la Colegiul Medicilor din Bucureşti şi Director editor la 360medical.ro) în prefaţa cărţii şi o întrebare care cred că şi-o pune fiecare dintre cei care nu au auzit de Dr. Sorin Puia şi pasiunea sa pentru scoici dusă la extem. Răspunsul îl dă aceeaşi prefaţatoare care ne spune şi motivele dar înainte să le enumere ne previne că „nu trebuie să fii, biolog, zoolog, veterinar, pescar, ecologist şi nici măcar pasionat de melci, scoici sau fosile, ca să te încumeţi să citeşti această carte. Evident, e un atu dacă faci parte din categoriile menţionate, dar indiferent de pregătirea ta profesională, poţi lectura fără probleme cartea şi, crede-mă, te va surprinde oricum! Copii, adulţi părinţi, bunici, cu toţii sunteţi pregătiţi să porniţi la drum cu Sorin Lucian Puia. Aveţi la îndemână o carte bună pentru toată lumea. E plină de aventură, suspans, e presărată cu ştiinţă, biologie, geografie. Are poveşti pentru cei mici şi cei mari. Este o carte despre minunatul univers marin, despre prietenie oameni şi natură.
Se spune că, dacă primele 20 de pagini ale unei cărţi nu îţi stârnesc interesul, nu are rost să continui lectura. Ei, bine nici nu vei şti cum şi când ai trecut de primele 20 de pagini. Sorin Lucian Puia reuşeşte să captiveze prin felul său de-a fi şi de a povesti. Şi în viaţa reală e un personaj foarte interesant. Prin natura profesiei sale, medic ginecolog – obstretician la Spitalul „Pr. Dr. Panait Sîrbu” din Bucureşti, Sorin trăieşte zi de zi agonia vieţii şi a morţii, cu toate pacientele care-i trec pragul şi pe care trebuie să le salveze şi cu toţi bebeluşii pe care trebuie să-i aducă pe lume. Revenind la pasiunea sa pentru nevertebrate, are ce să ne spună, a bătut peste 122 de ţări în 40 de ani, a strâns o colecţie impresionantă de cochilii, peste 55.000 de exemplare, fiind singurul medic român cu o asemenea pasiune. De, fapt el este cel care deţine prima colecţie privată ca mărime din România şi a doua, tot ca mărime, după Muzeul Naţional de Istorie „Grigore Antipa”. O muncă de sisif despre care, cu siguranţă poate vorbi ore şi zile în şir.”
Vorbim de un medic ginecolog care în 40 de ani a devenit expert autodidact în malacologie şi un ecologist prin excelenţă care a scris o carte în care toate povestirile sunt reale şi în care cititorii vor afla pe lângă denumirile latineşti ale specilor de cochilii şi o serie de întâmplări şocante din viaţa colecţionarului cum a fost Dr. Sorin Lucian Puia înţepat de scorpion sau de o pisică de mare, cum a fost atacat de un copil cu un cuţit, cum a înotat cu rechinii sau cum a alunecat de pe nişte stânci înalte într-o apă extrem de rece fiind la un pas să îşi piardă viaţa. O carte inedită pe piaţa din România care nu are grad de comparaţie în materie de biologie marină şi din care s-ar putea inspira până şi cei mai specializaţi regizori în realizarea documentarelor bazate pe ştiinţă, tehnologie şi natură de la postul de televiziune Discovery din Statele Unite ale Americii. „Drumuri şi melci. Amintirile unui colecţionar de scoici” este o carte scrisă de autorul la vârsta maturităţii depline despre care Dr. Sorin Lucian Puia mărturiseşte cu modestia sa caracteristică că se declară mulţumit dacă la final 1% din cititori vor câştiga un hobby şi 3% vor simţii gustul aventurii.
În schimb Alexandra Mănăilă garantează totodată cititorilor în prefaţa lucrării că după ce o vor citi vor privi cu alţi ochi atât „jobul de culegător”, cât şi scoicile de pe malul mării şi din apă. „Marea este o fiinţă vie, ea îţi dă întotdeauna ce vrea ea. Erau zile întregi în care nu găseam nimic, nici pe plajă nici în apă, alteori alunecam pe pietre, cădeam şi spărgeam mai multe cochilii fragile. În unele zile găseam la prima oră, la prima scufundare, la primul reflux, exemplarele pe care le căutam de ani de zile. Atunci când găseam exemplare rare eram fericit şi îi mulţumeam naturii. Ea este frumoasă în orice anotimp, în orice moment al zilei, chiar şi noaptea, chiar şi pe furtună şi pe ploaie, de aceea trebuie din răsputeri să o protejăm” scrie autorul. Am redat un singur pasaj din carte, pe restul te las să le descoperi singur” cititorule…
Matei Robert Mihai
De unde putem achizitiona cartea?
Ați aflat de unde se poate cumpăra cartea?
Vă rog să trimiteţi un nr de telefon al dvs pe care poate să vă sune autorul !
Buna ziua,
Doresc si eu sa achizitionez cartea dnului dr. Imi puteti spune va rog de unde o pot cumpara?
Multumesc!
Buna ziua. de unde putem achizitiona cartea? Va rog mult as dori sa o cumpar. va las nr. de tel. 0723564218 si adresa de email cmiteodorescurodica@gmail.com. VA MULTUMESC.
SC Cromatic Tipo SRL
Contact:
Str Poligrafiei 3, 540154, Targu-Mures, Jud. Mures, Romania
Telefon/Fax: 0265215597
Mobil: 0728604000; 0722385264
Email: cromatictipo@cromatictipo.ro