DR-UL. EUGEN NICOARĂ A FOST ÎMPUŞCAT DE PROPRIUL SĂU PORTAR !

0

      Până a se ajunge la explozia din prezent legată de folosirea în masă a unor site-uri de socializare, fenomenul „fake news” a primit un prim imbold după ce Johannes Gutenberg a inventat tiparul, în 1439. Pe atunci, era extrem de greu să verifici o informaţie tipărită. În orice caz una din cele mai celebre ştiri false din istoria Reghinului este cea legată de faptul că dr.-ul Eugen Nicoară ar fi fost împuşcat de un fost portar al domniei sale.

    Ştirea a apărut în ziarul independent „MUREŞUL”, Nr. 1 din 1 ianuarie 1933 pe prima pagină cu titlul „Dela Reghin, Dl. dr. Nicoară” din care cităm „Aseară târziu a circulat svonul atât la Reghin cât şi la Tg.-Mureş că Dl. dr. Nicoară din Reghin ar fi fost împuşcat de către un fost portar al D-sale.  

      Cercetând asupra casului, am fost informaţi că svonul răspândit nu e identic cu realitatea. Ne bucurăm nespus de mult că nu e cazul şi că suntem scutiţi de a mai înregistra un eventual eveniment neplăcut, şi mai ales asupra unei persoane cre face multă fală judeţului nostru, căruia î-i aduce mereu atâteea foloase prin neobosita muncă ce o depune pe tărâmul ştiinţific şi politic”.

        În realitate Dr.-ul a mai trăit 53 de ani după acel eveniment din 31 decembrie 1932. Cea mai populară personalitate a Reghinului interbelic ne-a părăsit în ziua de 3 mai 1985, plecând spre o lume mai bună. Eugen Nicoară a trăit 92 de ani şi de-a lungul vieţii a fost medic primar chirurg, directorul spitalului Reghin, inspector general sanitar, preşedintele Astrei Reghin, preşedintele F.O.R., comandantul Străjerilor din ţinutul Mureş, profesor suplinitor de Medicină Pastorală la Academia Teologică din Cluj, deputat sinodal şi prefect de Mureş. Eugen Nicoară a fost un om hărăzit de Dumnezeu acestui oraş, un om luminat spiritual cu o energie ancestronică şi un dinamism inepuizabil pe tărâmul culturii şi sănătăţii publice care şi-a dorit să ctitorească Reghinul şi satele din jur după inteligenţa şi gândirea sa.

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *