Dumnezeu să te odihnească în pace, căci pentru pace te-ai jertfit, domnule maior (pm) Tiberius-Marcel Petre !

0

Ministerul Apărării Naţionale din România a anunţat azi că se împlinesc 13 ani de la sacrificiul suprem al maiorului erou (pm) Tiberius-Marcel Petre. „Căzut la datorie în Afganistan pe 3 aprilie 2009. Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi în teatrul de operaţii din Afganistan la 80 de kilometri de oraşul Kabul. Pentru faptele sale de eroism a fost decorat cu Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război. „CINSTE ŞI ONOARE MEMORIEI LUI!”.

Pe vremea aceea eram redactor la Cotidianul „Zi de Zi” şi îmi amintesc cu lux de amănunte faptul că am participat împreună cu fotograful publicaţiei la aeroportul „Transilvania” când s-a adus sicriul eroului înfăşurat în tricolorul românesc care a fost transportat cu un avion militar în ţară. De acolo am pornit într-o coloană formată din zeci de maşini ale Ministerului Apărării şi altor instituţii ale Statului până la Cimitirul din Parcul Eroilor Români, Târgu Mureş unde a avut loc ceremonia religioasă de înmormântare a căpitanului *(la aceea dată) Tiberiu-Marcel Petre. 

 

Au venit sute de oameni să îşi i-a rămas bun de la eroul din Sângeorgiul de Mureş. Îmi amintesc că era o căldură extrem de mare la înmormântare şi mă aflam lângă doi militari care aveau obligaţia să ofere onorul funerar militar pentru înhumarea camaradului lor de arme iar la un moment dat, unul dintre cei care flancau sicriul căpitanului Tiberius-Marcel Petre a leşinat pur şi simplu. Am fost extrem de impresionat de înmormântarea acestui militar şi de toate declaraţiile care mi le-au oferit colegii săi de batalion şi superiorii ierarhici. Am dedicat atunci un număr întreg de ziar acestui eveniment la care am muncit o zi întreagă toată redacţia pentru ca la ora 22.00 să poată fi trimis la tipar ziarul pentru a doua zi. 

Îmi amintesc că am inserat în paginile ziarului şi o rugăciune a soldatului şi de la un capăt la altul tot cotidianul era un omagiu adus unui militar din judeţul Mureş care demonstra, prin fapte, că România are capacitatea să acţioneze oriunde este nevoie, alături de aliații săi, pentru asigurarea păcii şi stabilităţii în întreaga lume.

Ofiţerul avea 33 de ani, era originar din Iernut, căsătorit şi tatăl unei fetiţe de un an şi jumătate, era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din anul 2000, iar din anul 2003 era membru al Batalionului de Operaţii Speciale ‘Vulturii’ din Târgu Mureş şi se afla pentru a doua oară într-un teatru de operaţii dintr-o zonă de conflict.

Tiberius Petre a fost decorat post mortem  de preşedintele României cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor cu însemne pentru război. A fost declarat cetățean de onoare (post mortem) al localităților Iernut și Sângeorgiu de Mureș, iar câte o stradă din localitățile Cisnădie, Iernut și Sângeorgiu de Mureș îi poartă numele. Dorina  Petre, soţia militarului, a primit  în numele eroului ”Bronze Star Medal” din partea Armatei Statelor Unite.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *