ERSILIA BOZEDEAN „BINECUVÂNTATĂ ESTE FAMILIA CARE ÎŞI ONOREAZĂ BUNICII !”

0

Se spune că „bogat e omul care-l poartă pe Dumnezeu în suflet” şi doamna Ersilia Bozedean este un astfel de om de caracter, un model de admiraţie profesională care exprimă umanitatea în accepţia ei cea mai nobilă. Are aproape 89 de ani şi la această vârstă crede că secretul fericirii e libertatea și secretul libertății e curajul ! Întâlnirea cu această doamnă mi-a dat convingerea că oameni precum Ersilia Nicolau aduc roade și la bătrânețe şi că reprezintă opusul a ceea ce crede lumea despre această etapă a vieții; și, de asemenea, este contrariul atitudinii resemnate a unora dintre cei mai în vârstă, care îşi continuă viața cu puține speranțe și nu mai așteptă nimic de la viitor.

Majoritatea dintre noi cunoaștem întâmplările secolului trecut din cărți, filme sau documentare. Sunt atât de puțini cei care mai au bunici sau străbunici care să poată povesti cum era în 1920, 1948 sau chiar în 1960, să poată relata întâmplările din cel de-al doilea Război Mondial, traumele trăite la începutul naționalizării impuse de regimul comunist sau lupta pentru supraviețuire din anii ’60-’70.
Nu credeam vreodată că voi ajunge să întâlnesc o persoană cu înaintaşi atât de curajoşi şi cu copii atât de celebri care să îşi respecte atât de mult istoria familiei. Doamna Ersilia Nicolau este nepoata protopopului greco-catolic Iuliu Grama (1882-1941) din Chiherul de Sus, fiica secretarului de Prefectură Ioan Bozedean (1903 -1970) din Târgu-Mureş şi a fost botezată de către doctorul Eugen Nicoară (1893 -1985) din Reghin.
Ersilia Bozedean a absolvit Academia Comercială din Bucureşti, a devenit economistă de profesie şi a lucrat în cadrul Combinatului Chimic din Târgu-Mureş ca şef Serviciu Comercial. A fost căsătorită cu doctorul ginecolog Gheorghe Nicolau (1925-2012) cu origini în Macedonia – Grecească mama lui fiind născută în oraşul Alexandroupolis. 
Din căsnicia lor s-au născut doi băieţi: George Horaţiu Nicolau, fost regizor de profesie actualmente preşedinte al Companiei Herlitz România SA şi Constantin Romeo Nicolau, doctor ginecolog absolvent al Facultăţii de Medicină din Strasbourg *(Ginecologie) şi specializat în sterilizare în Franţa.

Privind înapoi, doamna Nicolau e resemnată că a avut o viaţă grea dar frumoasă, a prins balurile burgheziei, în perioada 1940-1945 a văzut lumea măcinată de durere și suferință în urma războiului fiind refugiată cu familia din Târgu-Mureş la Turda în timpul ocupaţiei hortyste dar apoi şi-a întâlnit sufletul pereche alături de care a trăit 56 de ani.

Din anul 2012, doamna Ersilia este văduvă însă bătrâneţea îi este alinată de cei 5 nepoţi şi faptul că ea încă este în viaţă îl consideră un semn viu ale bunăvoinței lui Dumnezeu care i-a dăruit în această viaţă atâtea daruri şi îşi pune toată nădejdea în mila Lui. Binecuvântată este familia care își onorează bunicii şi lăudaţi să fie vârstnicii care îşi venerează strămoşii !   

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *