Expoziţia de icoane pe sticlă „Sfinţi Ierarhi Români” ai reghinencei Maria Mera a ajuns la Muzeul Mitropoliei Clujului

1

        Expoziţia de icoane pe sticlă a artistului plastic reghinean, Maria Mera „Sfinţi Ierarhi Români” a ajuns pe data de 22 aprilie la Muzeul Mitropoliei Clujului în cadrul unui eveniment moderat de către Mriana Enache (manager cultural) şi Dr. Paul Ersilian Roşca (directorul Muzeului Mitropoliei Clujului). La eveniment au luat parte nume grele din domeniul teologiei ortodoxe şi culturii clujene precum arhimandritul prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, profesor doctor, Ioan-Emilian Raza slujitor la Capela Spitalului C.F.R. din Cluj-Napoca, Dorina Pop, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici din Cluj-Napoca, prof. Ilarie Gh. Opriş preşedinte onorific al Asociaţiei Artiştilor Plastici dinn Tg. Mureş şi prof. dr. Iulia Chende din cadrul Liceului Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca.

        „Vernisajul expoziției cu Sfinții Ierarhi Români care a avut loc la Muzeul Mitropoliei din Cluj (Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului ), a fost un vernisaj de suflet și de o rară încărcătură emoțională. Avem înaintași de care putem fi mândri, și-au pus viața în slujba oamenilor și noi suntem ceea ce suntem acum datorită lor” a scris pe pagina sa de Facebook, artista Maria Mera.


          CINE ESTE FEMEIA DIN REGHIN CARE PICTEAZĂ SFINŢI IERARHI ROMÂNI ? 


S-a născut la 3 mai 1956, în oraşul Bacău. A absolvit liceul în oraşul Reghin, promoţia 1975. Patru ani a studiat vioara la Şcoala de Muzică din oraş. De tânără a început să deseneze şi s-a preocupat de arta decorativă şi artizanat. A muncit în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” ca telefonistă de unde s-a şi pensionat. Din anul 2015 a devenit membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş. În cei aproape şase ani de activitate în cadrul Asociaţiei, reghineanca a pictat enorm de mult şi a participat cu lucrări de pictură în ulei pe pânză şi icoane pe sticlă la peste 30 de expoziţii colective în ţară şi străinătate din care amintim cele mai importante organizate la Galeria de Artă „Unirea”, Cetatea Medievală, Prefectura Judeţului Mureş, Sala „Desis” din Târgu-Mureş, Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior”, Şcoala Gimnazială „Mirona”, Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” Reghin, iar în străinătate Maria Mera a expus la Muzeul Muntelui Olimp din Leptokaria-Grecia,  la Kraljevica- Uvala Skott-Croaţia, în Biserica „Sfântu Gheorghe din Ravenna-Italia şi în cadrul Muzeului Rîşcani din Republica Moldova.  

Totodată Maria Mera a fost prezentă la „Taberele de pictură” în ţară şi în străinătate în oraşe precum : Târgu-Mureş, Reghin, Sovata, Ernei, Sighişoara, Bistra-Mureşului, Sângeorgiu de Mureş, Gledin, Duruitoarea Veche (Republica Moldova), Leptokaria (Grecia) Kraljevica  (Croaţia). Cea mai cunoscută icoană pictată de Maria Mera este cu siguranţă cea cu „Sfânta Fecioară în alb” (cu pruncul Isus în braţe), lucrare înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi care deja a devenit o adevărată „carte de vizită” a artistei.


Realizarea icoanei a pornit de la un vis pe care l-a avut reghineanca şi pe care Maria Mera l-a povestit în mai multe interviuri Am avut un vis cu Sfânta Fecioară în alb. M-am trezit la 3 dimineața, și până la amiază am lucrat continuu 16 ore, și a ieșit o icoană extraordinară,  omologată la OSIM. Mai mult de atât, am visat că trebuie să o trimit în întreaga lume, fapt pentru care, la ora actuală am trimise icoane în Australia, China, şi Africa. Am dăruit undeva la  peste 100 de icoane. Este o icoană unică în Europa, doar eu o pictez, unicitatea ei fiind dată de faptul că transmite lumina. Întotdeauna am dăruit această icoană spunându-i la fiecare persoană că nu le doresc altceva decât faptul că, în momentul în care o privesc, să trezească în sufletul lor un sentiment de bunătate și să facă un gest de generozitate față de semenul său. În momentul în care faci un gest de generozitate față de aproapele tău, îi poți schimba acelei persoane întreaga viață. Și față de mine a fost un gest de generozitate, faptul că domnul Opriș a acceptat o necunoscută să merg la o tabără de pictură, una de prestigiu internațional, moment unde am învățat să pictez”, precizează artista. 

 

 

 

Din 2015 până în 2021 Maria Mera şi-a creat un renume greu de egalat de orice artist plastic amator dacă ne gândim că a debutat la 59 de ani în domeniul artelor plastice şi la 65 de ani reghineanca se poate mândri că picturile sale au ajuns deja în colecţii particulare pe patru continente de pe glob în ţări precum: Africa de Sus, Australia, China, Croaţia, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova şi Ungaria. 

 

About Author

1 thought on “Expoziţia de icoane pe sticlă „Sfinţi Ierarhi Români” ai reghinencei Maria Mera a ajuns la Muzeul Mitropoliei Clujului

  1. Felicitari doamna Maria Mera. M-am bucurat mult sa vad elita culturală clujeana alaturi de Dumneavoastra. Bucuros sa-l intalnesc in imagine si pe domnul Gheorghe Opris, artizanul mișcarii plastice din Targu Mureș și de mai departe. Sarbatori fericite Va doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *