Expoziţia de fotografie „Armonia formei”, a plasticianului Tibor Jakab a ajuns și la Reghin

0

Sâmbătă, 9 martie 2019, Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” a găzduit o expoziție de fotografie în ton cu luna femeii semnată de artistul Tibor Jakab și intitulată atât de sugestiv „Armonia formei”. Un artist cu un palmares impresionant aproape 60 de premii internaționale, cinci medalii de aur și peste 30 de expoziții personale în țară și străinătate și cu numeroase participări la expoziții de grup în Europa, Asia, America sau Africa.   

Am avut zilele trecute aici la Reghin un artist de mare forţă şi în acelaşi timp de mare rafinament plin de expresivitate în descrierea formei. În lucrările găsim o multitudine de simboluri creative şi inducătoare de sens. Priveşti, te minunezi şi începi să cânţi armoniile sufletului prin căutarea identităţii imaginii dar şi a ta ca privitor. Instrumente în armonia consonantă a formei umane, femeia paradisului pierdut şi al sugestiei creatoare. Femeia, continuitatea armoniei şi de ce nu claviatura inimii, exaltarea eului prin încântarea ochiului existenţial. FEMEIA, glasul iubirii şi al preţuirii prin toată splendoarea graţiei revărsată în starea existenţei de sine. Nudul instrumentului, parte integrantă a firii înălţătoare. Femeia, acordeonul speranţelor armonice a gândului deşertăciunii şi arpegiul încântător a clipelor desăvârşirii. Sugestii, clisee, intuiţii, compoziţii, scenarii, secvenţe, simboluri, identităţi, regăsire de sine, sunt câteva atribute ce concluzionează întregul acestei expoziţi. Clarobscurul este folosit pentru revărsarea plenitudinii în redarea emoţiei, descoperirea spaţiului şi identificarea substratului compoziţional şi emoţional. Clarobsurul ca efect de modelare al luminii, se face prin redarea volumelor şi a adâncimii imaginilor prin sugerarea contrastantă a luminii, umbrelor şi a întunericului, este de fapt, sugerarea armoniei melodioase a sufletului. 

Tibor Jakab, artistul formelor concrete prin regăsirea identităţiilor şi sensibilităţilor trupeşi a omului. Artistul redării formelor continue, fără continuitate şi artistul continuităţilor prin forma creatoare a tratării sublimului subiect ce se întrezăreşte în imaginea şi pledoaria celui ce o contemplă. Artist, operă şi discernământ de analiză amplă a fiecărui caracter de percepţie. O adevărată filosofie a creaţiei şi o adevarată încântare a formei. Îmbinare şi contopire prin formă şi volumetrie a două elemente concurente, glasul trupului prin sugestia faţă de instrumentul dornic de afirmare şi instrumentele ce se conjugă în jurul trupului de femeie. Siluetele corpului uman sunt într-o concurenţă acerbă de identificare faţă de instrumentul cântecului sufletesc, care pe care să eclipseze pentru a-şi face loc în percepţia contemplatorului.
Acordeon, Burduf de acordeon, saxofon, claviatură de pian, chitară, vioară, trompetă, tubă sunt complexitatea instrumentelor în consonanţă perfectă cu imaginile ce se preling in jurul lor, cerând parcă atentie sporită, sinfonii prin emoţia vibrantă a textului liric regăsit prin glasul fermecător al vocii instrumentale. Trupul uman parcă se lasă pradă muzicii şi renaşte prin aplecarea moliciunii sale, relaxantă a asumării condiţiei prin excitaţia formei la înaltă prestanţă a gingăşiei. Îmi permit să spun că toate curburile universului se regăsesc în trupul femeii şi arta contemplatorului începe atunci când îşi creionează singur universul plenitudinii lui prin descoperirea siluetei uşor descifrabilă.
Instrumente al jocului de formă ce ne eclipsează viaţa prin liniile melodioase şi a măsurilor prin ritmul piano sau cel forte, totul se îmbină pentru a pune în valoare forma perfecţiunii create dar care nu se poate desăvârşi decât prin cântecul inimii şi al vibraţiilor interioare consolidate şi susţinute de glasul strigătului instrumental prin mesajul existenţei vibrante a notelor muzicale.
Anatomie complexă prin rupturile de formă, prin detaliile ce prevăd şi întrevăd stări empirice şi expresive a trupului uman. Proeminenţe dobândite prin detaliile profunde şi supradimensionate a trupului ce doreşte afirmare, dar nu prin dezvăluirea întregului ci prin sugestie şi moderaţie prin descătuşarea formei complexe, a imaginaţiei prin care se desluşeşte forma acestui întreg. Obscurul trupului reiniţiat în imaginea negrului de fond ce doreşte să domine formele ce se împletesc în armonia sunetului muzical prin redarea clișeelor surprinzătoare a particularităţilor umane.
Imagini pline de sens, de inspiratie, de fapt imagini ce deschid drumuri şi ferestre spre un univers complex atât vizual, muzical cât şi intuitiv creativ. Inspiraţie pentru cei ce văd dincolo de cuvânt şi dincolo de formă. Aceste Fotografii sunt de un impact emoţional şi artistic unic şi de o valoare amplă.


Acesta este Tibor Jakab în simpla mea percepţie vizavi de artă.


Naste Marcel

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *