FAB Clean, prima firmă din Reghin care execută servicii de curățenie la domiciliu!
Kozma Francisc are 32 de ani, este absolventul unui liceu de profil de Agro-Turism și împreună cu soția sa Alexandra Kozma, 27 de ani, absolventa unui liceu de profil Industria Alimentară, au pus bazele unei firme de curățenie la domiciliu în Reghin, după ce au muncit timp de trei ani în acest domeniu în străinătate. Tot ce au învățat în Germania au implementat acasă, începând cu jumătatea anului 2018.
Serviciile firmei au început să fie apreciate nu numai în Reghin, ci și în Ungheni, Târgu-Mureș, Cluj și chiar în București au ajuns să fie solicitați din când în când. Pe platforma facebook : FAB Clean firmă de curățenie Reghin are deja peste 1200 de urmăritori, care apreciază pagina societății familiei Kozma. Pe pagina de facebook, reghinenii au postat o serie de demonstrații a măiestriei lor, începând de la curățarea unei canapele cu aspirator injecție și scoaterea mizeriei din ea, până la curățarea banchetelor tapițate, cu aspirator injecție-extracție, și terminând cu spălarea geamurilor cu soluții și aparaturi profesionale.
Firma crește zi de zi în preferințele cetățenilor. În perioada sărbătorilor de iarnă și cele pascale, Francisc și Alexandra abia mai pot face față solicitărilor la care sunt supuși. Ultimul anunț postat pe facebook, de administratorii firmei, în data de 6 aprilie, suna cam așa: Deoarece cererile sunt mari, FAB Clean nu mai face programări până la data de 1 Mai. Mulțumim pentru încredere și colaborare!
Drept urmare, i-am căutat și am încercat să aflăm cum a reușit o familie de antreprenori reghineni fără facultăți sofisticate și masterate simandicoase, să dea lovitura cu o afacere, care la prima vedere părea o utopie, și totuși cu o ambiție ieșită din comun, și o perseverență de alergător de cursă lungă, Francisc și Alexandra au avut curaj să aducă un nou concept în materie de curățenie, într-un municipiu mic cu pretenții moderate.
După aproape 10 luni de activitate, afacerea este într-un trend ascendent, iar administratorii sunt convinși că în viitorul apropiat, și reghinenii vor conștientiza că serviciile nu constituie un moft sau o fiță de provincie ci au devenit o adevărată necesitate.
Reporter: Cum a ajuns Francisc Kozma om de afaceri ? A fost un vis sau o întâmplare?
Kozma Francisc: Acum un an și jumătate, pe când mă aflam în Germania la muncă, într-o noapte am visat la proriu că trebuie să înființez o firmă de curățenie și a doua zi am întrebat-o pe soția mea: Ai vrea să ne facem o firmă de curățenie la domiciliu, în România ? Răspunsul a fost da, fără nicio ezitare, și atunci am revenit în țară, fără nici o remușcare, și pe 30 august 2018, ne ieșeau actele pentru înființare a firmei, de la Registrul Comerțului și Camera de Comerț și Industrie Mureș.
Însă, până să am acel vis, eu am muncit în Reghin din anul 2007 până în 2015 ca dispecer în cadrul unei firme de pază și protecție, în timp ce soția a muncit în comerț alimentar. În anul 2015 împreună am luat drumul străinătății și am plecat la muncă pentru un trai mai bun. Așa am ajuns în Germania, pe baza unor promisiuni, la un loc sigur de muncă în domeniul curățeniei, dar în realitate acolo lucrurile stăteau altfel. Prima oară am locuit în orașul Norden, unde șase luni nu mi-am găst nimic de lucru, iar soția mea a muncit timp de 3 luni la o Fabrică de Pește. Pe când demoralizarea ajunsese la cote maxime a apărut la orizont o oportunitate: să plecăm pe o insulă pentru ce ne pregătisem noi curățenie în regim hotelier. Așa am ajuns în Norderney, una dintre Insulele frizone orientale din Marea Nordului, și care aparține de landul Saxonia Inferioară, din Germania. Este o insulă cu o populație de aproape 6.000 de locuitori, dar cu un potențial turistic extraordinar, motiv pentru care în sezonul estival, când vin turiști din toate coluțurile lumii, populația insulei ajunge la circa 60.000 de persoane.
Acolo, eu și cu soția mea, realizam servicii de curățenie în apartamente de vacanță, închiriate. A fost greu, pentru că niciunul dintre noi nu vorbea limba germană, dar am avut un scop măreț, și am trecut peste toate greutățile, și timp de trei ani am muncit cot la cot cu soția mea, ca să strângem niște bani. Am încercat acolo să urmez niște cursuri de învățare a limbii germane, la o Școală de Ajutor de Stat, dar nu am reușit să învăț mai nimic, pentru că prezentările de acolo nu erau destinate celor care nu aveau deloc noțiuni de limba germană nici de scriere nici de pronunție așa cum era situația mea. Când am început să pricep ceva, ne-am mutat în alt oraș. Privind în urmă, pot să spun că e mai bine că nu am știut ce ne așteaptă, fiindcă altfel nu am fi avut curaj să ne avântăm în această aventură. Încet, ne-am acomodat pas cu pas. Munceam 7 ore pe zi, șase zile pe săptămână, iar marțea aveam zi liberă. Locuiam cu chirie, în condiții excelente, unde doar curtea era la comun. După doi ani, s-a născut în Germania fiul nostru Alex și când a împlinit un an, ne-am întors în România, în primul rând să ne deschidem propria firmă și în doilea rând fiindcă am vrut ca fiul nostru să crească lângă bunicii lui și rudele sale, și să își cunoască originile, fiindcă chiar dacă s-a născut în Germania, el are cetățenia română.
Rep.: Întrevedeați acest curs al firmei de curățenie, înainte să deveniți din angajat, administratorul propriei firme?
K.F.: Nu, dar aveam planuri de reușită. Am strâns o sumă frumoasă de bani, iar când ne-am întors acasă în România, într-un concediu, ne-am documentat ce presupune să înființezi o firmă de profil, și ce responsabilități și obligații necesită, apoi bineînțeles ne-am consultat cu apropiații noștrii că să vedem cam ce părere au despre planul nostru de afaceri. Răspunsurile au 50% pro, și 50% contra, așa că ultimul cuvânt în deschiderea unei firme de curățenie la domiciliu în Reghin, ne-a apraținut tot nouă. După mai multe analize financiare, i-am spus soției: hai să riscăm, și dacă nu reușim, ne întoarcem înapoi în Germania, fiindcă acolo când am plecat am lăsat un loc de : „Bună ziua!”.
Primul pas, după ce am înființat firma în România, și am achiziționat aparatură de ultimă generație, a fost să ne promovăm afacerea pe rețelele de social media. Am hotărât ca firma să o denumim FAB Clean, a cărei inițiale vin traduse astfel: F de la Francisc, A de la Alexandra și B de la Bebiță care este alintul fiului nostru Alexandru. Iar cuvântul Clean din limba engleză tradus în limba română înseamnă curat.
Pe 4 septembrie, ne-am creat o pagină de facebook, și am comandat o serie de pliante să le distribuim în cutii poștale. Am creat și o siglă, care îl reprezintă pe fiul nostru, plin de spume cu o perie în mână și pe care am vrut să îl implicăm într-un fel, în afacerea asta de familie pentru că nașterea sa a fost un factor care a contribuit la întoarcerea noastră acasă. Primii clienți au fost apropiații noștrii, care ne-au recomandat și la alte cunoștințe. După fiecare zi de muncă, postam cu acordul proprietarilor, câteva fotografii pe facebook, cu serviciile care le prestăm, și cu aparatura care o folosim, și așa au început să sune telefoanele. Chiar astăzi am postat o fotografie, și în 10 minute am primit 4 telefoane de la cetățeni care vor servicii de calitate de curățenie. Dar avem zile în care primim și aproape 50 de telefoane pentru diverse comenzi fiindcă există cetățeni care apreciază curățenia ca fiind foarte importantă nu numai pentru aspectul caselor lor, dar în primul rând pentru o viață sănătoasă. Sunt foarte multe pericole la care se expun oamenii atunci când trăiesc în dezordine. Aici mă refer la scarieni, mucegai si, bineinteles bacterii. Creștem mici „animăluțe” în casele noastre fără să ne dăm seama, dar care ne pot îmbolnăvi. Clienții trebuie să știe că dacă nu au grijă să își curățe corect locuințele, covoarele, paturile, cearșafurile, bureții de baie și așa mai departe riscă să acumuleze o adevărată”crescătorie” de acarieni, bacterii și ciuperci, care pot provoca alergii și diferite alte afecțiuni.
Rep.: Prezentați-mi de la A la Z, serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma S.C. FAB Norderney SRL, și unde vă pot găsi cei interesați de serviciile voastre?
K.F.: FAB Clean, oferă servicii de curățenie în locuințe, apartamente, reședințe, spații comcerciale, birouri, ori sedii de instituții publice. Toată lumea vrea ofertă de preț, însă nu în toate cazurile putem să oferim prețuri fixe. Depinde de la caz la caz și tocmai de aceea evităm să afișăm prețuri fiindcă acestea se stabilesc la fața locului, în funcție de volmul de muncă raportat la mp.
Sediul firmei noastre este în Reghin, pe strada Sever Axente bl.4 ap.51, dar pentru cei care vor să beneficieze de serviciile noastre, cel mai indicat este să încerce să ne contacteze pe pagina de facebook, FAB Clean (firmă de curățenie Reghin),sau pe adresa de e-mail: fabclean@yahoo.com. Spun asta, pentru că noi suntem foarte mult plecați pe teren și atunci la sediu suntem greu de găsit. În al doilea rând, clienții interesați de serviciile noastre, pot face comenzi și telefonic, la numerele de telefon : 0749 911 579, persoană de contact, eu, Kozma Francisc ori la numărul 0749 876100, persoană de contact: Alexandra Kozma.
Rep.: Care sunt serviciile cele mai solicitate de către clienți dumneavoastră?
K.F.: Curățenia generală de regulă, unde munca noastră poate varia de la 2 ore la 12 ore. Dar trebuie să specficăm cu această ocazie, un aspect important: clienții noștri pot beneficia de o reducere semnificativă a tarifelor noastre, chiar de până la 50% dacă optează pentru un abonament. Beneficiarii serviciilor noastre, trebuie să înțeleagă faptul că prețurile includ costul echipamentelor, consumabilelor, detergenților și soluțiilor profesionale, plus forța de muncă!
Rep.: Care a fost cea mai mare casă pe care ați curățat-o într-o singură zi ?
K.F.: Am avut o comandă unde am curățat o casă de peste 300 mp într-o singură zi, eu împreună cu soția mea. Acolo am prestat servicii de curățenie generală, începând de la curățirea geamurilor din reședință și pardoseala din băi, până la mochetele și covoarele din camere, și ștergerea prafului din toată casa.
Rep: Ați avut parte de vreo experiență neplăcută, care v-a motivat să vă depășiți limitele?
K.F.: O experiență anume nu dar când am venit acasă, din străinătate, am întâlnit multe persoane, care ne-au descurajat vis-a-vis de firma pe care intenționam să o deschidem, spunându-ne că nu v-a merge. Poate asta ne-a împins și mai mult să forțăm limitele noastre, fiindcă ne cunoșteam potențialul, și până în prezent se pare că nu am greșit fiindcă avem un început promițător. Am fost deja solicitat de radio Târgu-Mureș ca să acord un interviu, iar acum mai dau un interviu pentru site-ul viselenuautermenlimita.ro, și povestea noastră, încet încet devine tot mai transparentă, și asta nu poate decât să ne încânte, fiindcă nu avem nimic de ascuns. Suntem doi tineri antreprenori, care au adus un nou concept în Reghin, în materie de curățenia la domiciliu, după modelul din străinătate, și se pare că și locuitorii municipiului nostru încep să înțeleagă, că, aceste servicii nu sunt un moft sau o fiță ci o necesitate.
Rep.: La ce capitol consideraţi că firma D-voastră şi-a câştigat supremaţia în raport cu firmele concurente?
K.F.: Noi cred că avem cea mai mare concurență neloială în Reghin fiindcă în domeniul curățeniei există foarte multe femei de servici, care nu dețin firme dar lucrează ,,la negru”. Acest lucru nu ne sperie fiindcă sunt convins că într-un an, doi, trei, reghinenii vor face diferența între dotarea noastră profesională, soluțiile, mopurile și aspiratoarele pe care le folosim, și curățenia pe care o oferim noi, în comprație cu o simplă femeie de servici, care mai face un ciubuc în plus, la o pensie de boală, dar care nu plătește nici un leu Statului. Noi avem un tarif mai mare decât o persoană care prestează aceste servicii ,,la negru” dar suntem o firmă în legalitate, care își plătește taxele și impozitele către Stat, și care face servicii de curățenie ireproșabile, cu ustensile de ultimă generație.
Rep.: Care este cel mai bogat client, sau cele mai importante firme sau instituții publice, cărora le-a prestat servicii firma dvs.?
K.F.: Am lucrat deja pentru multă lume, dar nu vrem să dăm nume de persoane, dacă nu avem acordul lor, mai ales că printre clienții noștri se numără și persoane cu funcții publice importante. Pot să spun în schimb că am prestat servicii pentru birouri de firme, cabinete medicale, saloane de coafură, birouri de fabrici, reședințe private, și bineînțeles apartamente ori garsoniere.
Rep.: Dacă ar fi să nominalizați o firmă de succes din Reghin, care este un etalon ca imagine, și care pe lângă producția pe care o realizează, pune un acent foarte mare pe latura estetică și pe întreținerea curățeniei ce firmă apreciați cel mai mult?
K.F.: Din afară, ca firmă ce are o imagine impecabilă la capitolul curățenie din Reghin, aș nominaliza compania IRUM, care cred că este un etalon, nu doar din punct de vedere al construcților de mașini și utilaje, ci și din punct de vedere al menținerii curățeniei din fabrică, în ciuda faptului că se întinde pe o suprafață de vreo 175.000 m2.
Rep.: Sunteți un tânăr bine văzut în Reghin, din multe puncte de vedere, atât la capitolul moral, cât și la cel financiar. Ați primit oferte de a intra în politică?
K.F.: Până în prezent nu am primit asemenea oferte, dar știți cum e vorba aceea, ”niciodată nu spune niciodată” pentru că nu ști ce îți rezervă viitorul.
Rep: Ce schimbări ați observat în jurul dvs., de când ați devenit o persoană publică ?
K.F.: Singura schimbare pe care o văd până acum, este că muncesc dublu față de când eram angajat, și nu administrator de firmă, dar nu știu cum mă văd alții, deși aș fi curios.
Rep.: Ce credeți că ar descoperi ,,un ochi”, care l-ar privi cu mai multă atenție pe omul Francisc Kozma?
K.F.: Ar descoperi un om corect, muncitor și foarte ambițios. Sunt o persoană născută cu o infirmitate la o mână, adică sunt considerat de societate un om cu handicap, dar niciodată nu am făcut o mare tragedie din asta, și am muncit tot timpul adică nu m-am bazat pe pensia de handicap pe care mi-o oferă Statul, și care îmi ajunge să îmi cumpăr șosete.
Rep.: Ce rol joacă banii în viaţa dvs.?
K.F. : Nu joacă un rol foarte mare, dar e nevoie de ei. Bani sunt importanți dacă vrei să îți depășești condiția umană, dar nu visăm să facem averi. Eu muncesc pentru banul pe care îl cer deci îl consider un schimb de servicii.
Rep: Ce nu poate ierta Francisc Kozma unui prieten?
K.F.: Pot ierta multe, nu sunt un om necruțător, dar asta nu înseamnă că dacă iert, mai pot fi același față de cel care m-a trădat, mințit sau dezamăgit. Salut, conversez, socializez cu acele persoane, dacă este cazul, dar niciodată nu voi mai putea fi ca înainte. Aţa ruptă se înnoadă, prietenia ruptă – nu.
Rep.: Care este cel mai frumos lucru, pe care l-ați învățat de la tatăl dumneavoastră?
K.F.: Cea mai frumoasă lecție de viață pe care mi-a dat-o tata în copilărie, a fost că m-a învățat să muncesc. Spun asta, pentru că în fiecare vacanță de vară, mă ducea pe mine și pe fratele meu la muncă să îl ajutăm în construcții. Așa că, eu la 14 ani lucram la lopată cu o singură mână, dar în timp a fost o experiență de bun augur.
Rep: Care este cheia succesului pentru dvs.?
K.F.: Seriozitatea, iar cuvântul dat să fie respectat, lucrul bine făcut și recomandările. După ce a luat naștere FAB Norderney SRL, a început adevărata provocare, și asta pentru că Reghinul, chiar dacă nu este un municipiu mare, are potențial, iar locuitorii aveau nevoie de aceste servicii, însă, după cum știm, românii sunt sceptici, și cu greu acceptă lucruri și servicii noi, dacă nu au recomandări.
Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd?
K.F.: E foarte greu să îți câștigi popularitatea iar cât de ușor se pierde, nu știu, și sper să nu aflu. E vorba de multă muncă, stres și sacrificii, și în Reghin încă foarte multe persoane nu prea înțeleg ce facem noi, și atunci am fost la mulți chemați să facem curățenie generală la domiciliu, pentru a se convinge că ceea ce promovăm este și adevărat. Țin minte că la un momentdat, am fost solicitați la o reședință ca să facem o curățenie generală, unde culmea, săptămânal era plătită și o femeie de servici ca să facă curățenie. După ce am terminat curățenia, clienta care ne-a solicitat m-a întrebat: Cum poți să faci inoxul să strălucească ca nou ? Iar eu i-am răspuns politicos: doamnă pentru asta trebuie facultate!
Rep.: Ce pasiuni aveți în timpul liber?
K.F.: Îmi place foarte mult fotbalul, pe care îl practic de două ori pe săptămână, iar pe vremea când eram dispecer, în fiecare zi când veneam de la muncă, mergeam la pescuit. Nici măcar nu mâncam, mă hrăneam cu această pasiune, și chiar am investit în acest hobby bani serioși, fiindcă am ajuns să am în dotare undeva la vreo 20 de lansete și mulinete. Azi îmi mai rămâne timp de pescuit tot mai puțin, iar de când mi-am deschis propria firmă, și de când s-a mărit familia și a venit pe lume băiatul nostru Alex, el este prioritatea numărul 1, iar apoi, în limita timpului liber disponibil mă mai delectez cu capriciile mele.
Rep: Ce v-a atras cel mai mult la soția dvs., și când v-ați dat seama că ea este femeia alături de care veți vrea să îmbătrâniți, și care să vă împlinească ca tată și ca bărbat?
K.F. : Eu cu Alexandra ne-am cunoscut în anul 2009, și din anul 2014 suntem căsătoriți. Ce m-a atras ? Totul. În 14 august 2017 s-a născut fiul nostru Alexandru, și ne considerăm o familie fericită.
Rep. : De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?
K.F.: De fiul nostru Alex, care este totul pentru noi.
Rep.: Dacă ați avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale, pe care le-ați aplica în Reghin?
K.F.: Aș repara toate drumurile din municipiu, aș decolmata Canalul Morii și aș transforma platoul Pădurea Rotundă în zonă de agrement, pentru toate manifestările artistice și culturale de amploare, din Reghin.