CLANUL CU CEI MAI LONGEVIVI DESCENDENŢI SAŞI DIN ISTORIA REGHINULUI, MAI ARE UN SINGUR BĂRBAT CARE DUCE MAI DEPARTE NUMELE ACESTUI NEAM ÎN „ORAŞUL VIORILOR”
Primul cetățean al Reghinului cu numele de Nösner din Reghin a fost Ernst Friedrich care s-a mutat din Mediaș, pe un post de funcționar în cadrul Primăriei din Reghinul-Săsesc. Era anul 1888 când s-a mutat în orășelul de circa 8.000 de locuitori condus de primarului Goller Michael Georg, care îl avea director al Despărțământului Astrei Reghin pe avocatul Patriciu Barbu, când singurul medic român din oraș era Alexandru Ceușianu și cei mai renumiți comercianți din oraș erau macedonienii din neamul Marinovici iar cei mai bogați antreprenori familiile : Schwarz, Goldfinger și Teplansky.
Nösner Erno(z) Friedrich (n. 1856 ) s-a căsătorit la Reghin cu Regina Vilma Hermann din al căror mariaj care s-au născută în perioada 1882 – 1904, 13 copii din care zece au supraviețuit, doi au murit în copilărie și unul a murit în 1904 în timpul nașterii s-a stins odată cu mama lui.
Anul acesta s-au împlinit 134 de ani de când s-a stabilit la Reghin funcționarul Nösner Erno Friedrich, timp în care familia Nösner a dat Reghinului și României, o mulțime de oameni de onoare, meseriași și intelectuali începând de la măcelari – mezelari, ceasornicari, curelari, tăbăcari, până la, ingineri, agricultori ori funcținari, un primar și chiar un medic azi stabilit în Brazilia.
Familia Nösner de-a lungul anilor s-a contopit cu familile: Teutsch, Burger, Orban, Haltrig, Wellman, Schuller, Hermann, Nagy, Herbert, Graef, Biro, Crăciun, Dienisch, Hugo, Péter, Schleßmann, Szőke, Lester, Páll sau Pop prin înrudiri matrimoniale. Azi singurul descendent pe linie masculină care mai trăiește în municipiul Reghin este Nösner Helmut azi în vârstă de aproape 94 de ani, iar pe linie feminină cea mai longevivă urmașă a acestei familii este Peter Emma fiica lui Nösner Elvine ( 1896 – 1974) care pe 15 ianuarie 2022 a împlinit vârsta de 101 ani, urmată de verişoara ei, Gerda Nösner *(Schuller) care în vara acestui an, pe 2 iunie a împlinit vârsta de 99 de ani.
Singurul urmaș din Reghin care mai amintește de celebra familie, Nösner este Helmuth Emil, fiul lui Nösner Emil Gustav (n. 1890 – d. 25 iulie 1979) născut pe 6 octombrie 1928 la Reghin. Azi are 94 de ani, s-a căsătorit pe data de 4 mai 1963 cu învățătoarea Crăciun Ioana din Luier comuna Suseni și din mariajul lor s-a născut un băiat Helmuth, inginer de profesie stabilit la Brașov. Nonagenarul a fost tăbăcar, sanitar, primar al comunei Batoș și șef al biroului aprovizionare-desfacere al Cooperativei Lemn-Metal Reghin, de unde s-a pensionat în 1988. Nonagenarul a mai declarat că în tinereţe a avut 38 de veri primari dintre care astăzi mai trăiesc 15 iar ceilalţi 23 s-au stins din viaţă în ultimii 50 de ani.
Nösner este Helmuth Emil mai are totodată un verişor renumit în lumea medicală, Péter Mihály Heinrich, născut pe 11 mai 1929 la Sărăţeni care anul acesta a împlnit 93 de ani. Nonagenarul a fost profesor universitar, membru în mai multe societăți științifice române și străine, doctor, autor de cărți, și deţine titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Târgu Mureș şi care datorită sănătăţii sale are toate şansele să ajungă în anul 2029, la rândul său centenar.
Azi mai trăiesc descendenți ai familiei Nösner în România în comuna Păsăreni din judeţul Mureş şi orașe precum Arad, Târgu-Mureș și Brașov, în Germania la Hidelberg, în Brazilia și în Statele Unite ale Americii în West Palm Beach Florida, Coral Spring Florida, Plantation Florida, Trimonium Maryland S.U.A. și Manasas Park Virginia.