FILOZOFUL MIHAI ŞORA (1916-2023) VA FI ÎNMORMÂNTAT CU ONORURI MILITARE, LA CIMITIRUL BELLU !

0

Filozoful Mihai Șora, care a fost membru de onoare al Academiei Române, va fi înmormântat marți, 28 februarie, la Cimitirul Bellu din București, a anunțat Academia Română, într-un comunicat.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Mihai Şora va fi depus astăzi, 27 februarie, la ora 21.00, la Biserica Albă din Bucureşti, unde „prietenii, colaboratorii, discipolii pot aduce un ultim omagiu”, a mai transmis Academia. „Marți, 28 februarie, ora 13.00, la Biserica Albă va avea loc slujba religioasă. Ceremonia de înmormântare, cu onoruri militare, va avea loc începând cu ora 14.30 la Cimitirul Bellu, figura 10”, a precizat instituția. Anterior, soția, Luiza Palanciuc, anunțase funeralii pentru marți, dar fără a preciza locul unde urmează să fie înhumat Mihai Șora.
Filozoful și eseistul român Mihai Șora a murit sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani.
Vestea morţii celui mai longeviv filozof din istoria României a fost dată pe pagina de Facebook a filosofului, de către soția sa, Luiza Palanciuc.

Iubitule,
ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fără tine, iubitule.
Aziul


Mihai Șora s-a căsătorit cu Luiza Palanciuc Șora în 2014, la trei ani după moartea primei sale soții, Mariana. Chiar dacă vârstele lor nu erau apropiate, dragostea a fost mare !

 

Mihai Şora a fost căsătorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Şora. Aceasta a murit în 2011, la vârsta de 94 de ani. Din prima căsnicie, filosoful Mihai Şora are trei copii: Sanda, Andrei şi Tom. Când s-a recăsătorit filosoful avea 97 de ani și a doua sa soţie: Luiza 39 de ani. Cu trei ani în urmă, după 72 de ani de mariaj, Mihai Șora rămăsese văduv. Deși el și Luiza Palanciuc, care este poetă, eseistă și traducătoare, se cunoșteau, ei s-au apropiat mai mult după ce Mariana Șora s-a stins din viață și perioada de doliu s-a terminat. „Cel mai mulţumit sunt de faptul că pot iubi. Iubesc oamenii şi, mai ales, iubesc o fiinţă care stă lângă mine, împreună cu mine. Şi al cărei nume este Luiza.”, afirma Mihai Șora când a făcut publică relația pe care o avea cu Luiza Palnciuc. După căsătorie, poeta Luiza Palanciuc nu s-a mai despărțit de Mihai Șora. Cei doi erau împreună peste tot, chiar dacă soția răposatului filosof era și este o prezentă foarte discretă.

 

 

A consemnat Matei R. Mihai 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *