FILOZOFUL MIHAI ŞORA A DEPĂŞIT PRAGUL VÂRSTEI DE 105 ANI

0

Dincolo de acuzele care i se aduc filozofului şi eseistului Mihai Şora că a fost agent al NKVD-istei Ana Pauker din 1947, la Legația comunistă din Franța şi de faptul că Partidul Neamul Românesc i-a cerut primarului general al Bucureștilor să-i retragă titlul de cetățean de onoare, omul Mihai Șora, rămâne un caz de longevitate extremă, subiect care merită cercetat în detaliu.

Seniorul născut la Ianova, Remetea Mare în judeţul Timiş la 7 noiembrie 1916 a împlinit venerabila vârstă de 105 ani anul acesta pe 7 noiembrie, reuşind să o detroneze de pianista Maria Cella Delavrancea-Lahovary cea mai longevivă persoană publică din România care a atins vârsta de 103 ani.

Se spune că bătrâneţea nu e doar o vreme oarecare din viaţa pământească a omului ci, o perioadă a existenţei omeneşti dăruită de Dumnezeu pentru adunarea roadelor vieţii, răgazul menit cugetării şi meditării asupra celor trăite.

Şi dacă Dumnezeu a hotărât să îi dea zile lungi acestui om eu nu mă îndoiesc de dreptatea judecăţii lui Dumnezeu ! După ce am trudit ani de zile la studiul „Pe urmele celor mai longevivi oameni care au trăit în Transilvania” am învăţat să cred că timpul hotărât de Dumnezeu pentru fiecare dintre noi este perfect !

Viaţa însăşi este o lungă aşteptare de a ne întâlni cu Creatorul. Există oameni care aşteaptă de ani de zile ca Dumnezeu să îşi împlinească promisiunea spusă în dreptul lor şi care obosesc la un momentdat şi încet, încet pe fondul acestei stări de oboseală îşi strică relaţia lor cu Dumnezeu pentru că ei refuză să mai creadă că va veni ziua binecuvântată când El va lucra, cu semne şi minuni, în dreptul lor!

Există însă oameni care la oricâte încercări sunt supuşi de-a lungul vieţii lor nu- şi pierd credinţa şi care nu obosesc să aştepte timpul lui Dumnezeu în viaţa lor !

Dumnezeu poate face lucrări mari prin fiecare din noi! Există oameni care cred acest lucru şi aşteaptă fără să braveze! Eu cred că Mihai Şora este un astfel de om, un fiu de preot care a crezut că Dumnezeu va lucra într-un mod minunat prin el. De ce? Pentru că “orice lucru El îl face frumos la vremea lui!” (Eclesiastul 3:11).

Faptul că azi pagina sa de Facebook are 260.000 de urmăritori care îi citesc postările spune multe despre misiunea sa în această etapă a vieţii la care cei mai mulţi dintre noi nu vor ajunge niciodată. „Mesajele dumneavoastră sunt precum apa vie, arhetip din miturile universale!” i-a scris la un momentdat o internaută centagenarului pe Facebook şi într-adevăr postările filozofului sunt îndrăgite de foarte muţi prieteni virtuali dintre care majoritatea i-ar putea fi copii, nepoţi sau strănepoţi şi care au şansa pentru prima oară în istoria omenirii să poată citi zi de zi pe o reţea de socializare gândurile şi trăirile unui om care a depăşit pragul vârstei de 105 ani care înseamnă pe scurt „38 351 de zile, 920 424 de ore, 55 225 440 de minute, 3 313 526 400 de secunde. (La care se adaugă cele 50 de care am avut nevoie ca să fac aceste socoteli.)” să-l parafrazez pe maestru Şora dintr-o postare realizată chiar la aniversarea sa.

Seniorul a primit peste 22.000 de comentarii dintre care unul mi-a plăcut extrem de mult scris de Alis Anagostakis din Australia:

„La Mulți Ani, domnule Șora! 105 ani sunt în sine o realizare excepțională, însă ceea ce mi se pare mie cu adevărat inspirațional este modul în care intrați în al 106-lea an: cu extraordinară luciditate și flexibilitate mentală. Nu cred că mi-aș putea dori mai mult de la viață decât să ajung la amurg cu la fel de mult echilibru, claritate, profunzime și smerenie cum ați făcut-o dumneavoastră! Pentru mine întruchipați ceea ce Erik Erikson numea „generativity” – acea fascinantă capacitate creatoare a senectuții, care adună toată cunoașterea unei vieți lungi, o transformă în înțelepciune și o dăruiește mai departe, generațiilor mai tinere. Vă mulțumesc și vă doresc mulți ani cu multă bucurie, poftă de cunoaștere și la fel de multă seninătate”

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *