Fonduri europene pentru derularea programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

0
728821-1526468103-pintea-program-de-screening-pentru-cancerul-de-col-uterin-desfasurat-cu-fonduri-europene

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, va implementa, în calitate de lider şi beneficiar, un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, pentru femeile din regiunea Centru.

Proiectul “Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cencerului de col uterin – etapa II Regiunea de dezvoltare Centru, finanţat în cadrul Programului Operaţional cu Capital Uman – POCU, Axa prioritară 4 – Incluziune socială şi combaterea sărăciei, va fi implementat pe o perioadă de 40 de luni.

Obiectivul general al proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, prin creşterea accesului la servicii durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Obiectivul specific al proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii.

Principalele activităţi ale proiectului constau în derularea screeningului primar prin testare Babes-Papanicolau si testare HPV în regim pilot, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, precum şi diagnosticul si tratamentul precoce al leziunilor displazice ale colului uterin si reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate în programe de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin.

Sursa foto: https://romanialibera.ro/

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, va implementa un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, pentru femeile din regiunea Centru. Pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş acest proiect reprezintă o recunoaştere a experienţei şi activităţii de peste 7 ani a echipei medicale în derularea programului de screening pentru cancerul de col uterin. De asemenea, proiectul aduce un plus valoare prin achiziţionarea şi dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie pentru efectuarea screeningului primar prin detectarea HPV. Prin acest proiect se doreşte creşterea calităţii serviciilor medicale de screening şi creşterea accesibilităţii femeilor din toate mediile sociale la programe de prevenire a cancerului de col uterin”, a declarant Dr. Claudiu PUIAC, managerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

În calitate de manager de proiect, alături de o echipă de profesionişti, am reuşit lansarea acestui proiect. Nu a fost o muncă uşoară, dar a meritat. După o experienţă de peste 7 ani a UATMR – Centru, reuşim să aducem la Târgu Mureş, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, un proiect European cu finanţare nerambursabilă de aproape 10,5 milioane de Euro. Parteneriatul dintre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș va face posibilă implementarea proiectului la nivelul regiunii Centru. Este un proiect despre prevenirea şi screeningul cancerului de col uterin, este un proiect despre şi pentru femei. Bine-nţeles că pentru implementarea cu succes a proiectului ne bazăm pe colaborarea cu toate reţelele noastre de screening din regiune, dar şi pe unităţile sanitare care vor îndeplini condiţiile de participare la screening. Dincolo de această reuşită, ne aşteaptă multă muncă în lunile care vor urma”, a declarat Dr. Cosmina-Cristina UZUN, manager de proiect.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *