Fosta clădire a Poliției Reghin se transformă într-un mini-mall. Startul a fost dat de un club, o cafenea și un salon de biliard cu (și de) bun gust în centrul municipiului!
La începutul lunii octombrie s-a inaugurat la Reghin prima aripă din mini-complexul comercial din centrul municipiului dezvoltat de omul de afaceri mureșean, Petru Matei în fosta clădire a sediului Poliției Reghin.
Clădirea din strada Petru Maior nr. 3 care a fost achiziționată de investitorul Petru Matei în luna martie a anului 2017, este unul dintre cele mai mari proiecte de reabilitare realizate în ,,orașul viorilor” în ultimii 28 de ani pe o clădire din ansamblul protejat din zona centrală a municipiului.
În urmă cu câteva zile o parte din spațiile impresionantei investiții și-au deschis porțile pentru viitorii clienții.
La parter deja funcționează un spațiu comercial, (magazin de articole de îmbrăcăminte) și momentan proprietarul este în tratative cu mai mulți agenți economici pentru cel de al doilea spațiu cu intrare din stradă unde ar urma să se deschidă în curând o farmacie sau sediul unei unități bancare iar în interior funcționează din data de 4 octombrie o casă de schimb valutar.
La etaj pe 5 octombrie s-a inaugurat „Clubul Colonial” care dispune de o sală cu mijloace de jocuri de ultimă generație cu program non-stop, o cafenea de lux, prevăzută cu o terasă cu pardoseala, pereții și acoperișul din sticlă laminată, suspendată pe un schelet metalic la o înălțime de 5 m. Clubul dispune totodată și de un salon de biliard ultra-modern pentru pasionați sportului cu bile de fildeș.
Proprietarul speră ca această cafenea să devină în scurt timp locația momentului din Reghin pentru cei care tranzitează zona în scopuri de afaceri sau pentru reghinenii care vor să savureze o cafea bună alături de prieteni într-un cadru plăcut și relaxant, un cocktail, un whisky afumat sau un vin de calitate într-un mediu aristocratic. Servirea este ireproşabilă şi venim în întâmpinarea clienţilor cu servicii la cele mai înalte standarde de servire a băuturilor și în domeniul jocurilor de distracții” a declarat pentru site-ul viselenuautermenlimita.ro, Matei Petru, administratorul clubului.
Pe același palier mai urmează să își deschidă porțile până la finele acestui an și un salon de frizerie cu tehnici speciale de styling.
Din spusele proprietarului, totalul spațiilor comerciale de închiriat se întind pe o suprafață de circa 750 de mp. și lucrările de extindere, reamenajare și reabilitare clădire de locuit cu spații comerciale la parter și etaj sunt finalizate în proporție de 85%.
În partea din spate a curții interioare se lucrează la amenajarea unui restaurant Kebab specific bucătăriei turcești și în acest sens existând deja discuții chiar cu reprezentanții firmei Doner. Restaurantul este prevăzut și cu grădină de vară, unde reghinenii și nu numai se vor putea bucura de seri muzicale sau vor putea să savureze o limonadă într-un spațiu extrem de elegant, unde se vor putea organiza zile onomastice, petreceri private, proiecții de film, sau concerte în aer liber”, a declarat Matei Petru, proprietarul clădirii .
ISTORICUL CLĂDIRII 1880 – 2018
Clădirea a fost edificată în anul 1880 pe vremea când Reghinul era condus de primarul Goller Michael Georg și mansardată cu cele două balcoane în sistem oriental în anul 1924.
În anul 1913 imobilul aparținea regineanului Kosch Gyorgy și ulterior a fost moștenit de funcționarul Kosch Oskar.
Mai târziu clădirea a fost cumpărată de farmacistul Karl Soos care nu a locuit niciodată în această casă dar a folosit-o în scopuri imobiliare.
Fiind pozționată în centrul orașului și având un vad comercial foarte bun de-a lungul anilor în clădirea de pe strada Piața Mare Nr. 3, (strada Regele Ferdinand de ieri sau Petru Maior de azi) au funcționat o mulțime de afaceri profitabile sau mai puțin profitabile. Începând de la Sucursala Reghinul săsesc a Casei de Economie din Târgu-Mureș S.A. și măcelăria lui Nösner Emil, până la magazinul de dulciuri al comerciantului Fritz Schuller, atelierul pantofarului Schabitki și terminând cu cabinetele de avocatură ale lui Kosch Erwin și Salamon Rosenfeld, farmacia lui Karl Soos și Sucursala Băncii de Scont din Tîrgu-Mureș deschisă aici începând din 1931.
În perioada ocupației hortyste 1940-1944 clădirea a adăpostit sediul surorilor de caritate
În anul 1947 clădirea a fost preluată de către Securitate, iar din anul 1948 a fost dată în folosință fostei Miliții, devenită apoi Poliție.
În anul 2005 clădirea a fost revendicată și retrocedată urmașilor ultimilor proprietari, fiii farmacistului Karl Soos, Richiard, Friedrich Erhard și Erich Dieter, stabiliți în Austria și Germania. După Marea naționalizare din 11 iunie 1948 farmacistul reghinean a fost trimis de comuniști la Canal, unde a murit la scurt timp datorită condițiilor inumane de detenție într-una din închisorile de exterminare comunistă. Care este locul adevărat în care a fost îngropat trupul farmacistului nu se știe nici azi familia a găsit însă numele lui Karl Soos înscripționat pe un perete la Muzeul Memorial de la Sighetul Marmației construit în memoria victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.
Pe 26 ianuarie 2011 Cotidianul Zi de Zi anunța pe pagina 16 a publicației că celebrul imobil este de vânzare „Spațiu ultracentral bun pentru spații comerciale, birouri, cabinete medicale, sedii de bănci. Informații la 0741-908-006”.
Sediul Poliției Municipiului Reghin a fost mutat din Strada Petru Maior Nr.3 în anul 2012 la parterul blocului de pe Bulevardul Unirii nr. 57.
În primăvara anului 2017 omul de afaceri Petru Matei a achiziționat imobilul construit în urmă 138 de ani în Reghinul Săsesc de la frații Soos stabiliți din Austria și Germania și a transformat un edificiu-simbol din centrul Reghinului care începea să devină o ruină într-un spaţiu rafinat și plin de viață corelat cu cerințele secolului XXI de care sperăm să se bucure reghinenii încă cel puțin 138 de ani.