Gabi Rusu o marcă veritabilă în umorul desenat al lumii

0

31911354_1944019052334976_5377418089610608640_nDe curând graficianul-caricaturist Gabi Rusu a câştigat la a XXVI- a ediție a Concursului Internațional de Satiră și Umor din Trento-Italia ediția 2018, premiul 1, la secțiunea benzi desenate, „Femeia: cealaltă jumătate a cerului”/ Woman: the other half of the sky. Un premiu important în lumea artiștilor plastici și graficienilor care a trecut din păcate neobservat mediilor de informare scrise și electronice.
„În 20 octombrie sunt invitat la vernisaj și la festivitatea de premiere în Trento. Sunt mândru că pot încă odată să reprezint România la un festival internațional și județul Mureș și să îmi aduc o contribuție la promovarea artei românești peste granițele țării” a declarat artistul pentru site-ul ,,viselenuautermenlimita.ro”. În urmă cu un an, pe 11 mai, Gabi Rusu, câștiga marele premiu (Gold Prize) al celei de-a 11-a ediţii a HumoDeva International Cartoon Contest 2017 la care au participat 340 de artişti din 67 de ţări și s-au jurizat 1.355 de lucrări selectate din aproape de 2000 trimise în concurs. Tot anul trecut, Gabi Rusu lua premiul internațional al juriului la Salonul Nastratin Hogea din Istanbul de grafică-satirică și o altă mențiune în 2018 în la a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Grafică Festivalul „Don Quichotte International Cartoon Contest, Istanbul” care a avut ca temă: Child Brides – Copilele mirese. Organizatorii au ales această temă deoarece fetele tinere care nu au ajuns la pubertate sunt obligate să se căsătorească ca mirese în anumite regiuni în curs de dezvoltare ale lumii. Căsătoriile cu copii sunt cele mai frecvente în India, Bangladesh, Afganistan, Etiopia, Tanzania. Gabi Rusu a reușit să satirizeze acest fenomen într-o caricatură foarte sugestivă care va fi expusă la finalul acestei luni care se va vernisa la Istanbul.

Almanah 2018


Cine este Gabi Rusu ?


14046095_1153475288056027_8661992891031645533_n

Gabriel Rusu s-a născut pe 24 august 1969, la Sărmașu, în județul Mureș, într-o familie de dascăli. Talentul l-a moștenit de la tatăl său și primul desen l-a realizat pe la 4 ani, iar prima caricatură în gimnaziu, când își satiriza profesorii. La 14 ani s-a stabilit în Târgu-Mureș, unde a absolvit un liceu cu profil de sculptură dar pasiunea pentru desen a fost atât de puternică încât a reușit să îi devină în timp un mod de viață. 

La 22 de ani a publicat prima caricatură în „Gazeta de Mureș”, a continuat cu cotidianul ”Cuvântul Liber”, ”24 ore mureşene”, ”Opinia Reghineană” după care a colaborat o perioadă cu presa centrală ,,România Liberă”, ”Ziua” și ”Pădurea și Viața” și azi caricaturile semnate de Gabi Rusu se publică frecvent în presa internațională. 

La 27 de ani a avut prima expoziție personală la Târgu-Mureș după care au urmat altele șase și alte patru expoziții colective plus 20 de participări la expoziții internaționale începând din Bulgaria, Croația, Polonia Spania până în Suedia, Belgia, Mexic și Japonia. Graficianul și-a cultivat talentul de-a lungul anilor pas cu pas printr-o determinare ieșită din comun am putea spune. Gabi Rusu și-a dovedit măiestria în grafică pentru coperți de carte, benzi desenate, caricaturi de presă, calendare, afișe și diverse reclame în chei artistice. 

Eforturile sale însă nu au rămas fără ecou și pentru marele său talent, precizia şi viteza cu care capta esenţa unei figuri sau a unei situații prin exagerarea unor trăsături, cu o intenție satirică sau umoristică. La 34 de ani Gabi Rusu era membru al Federaţiei Europene a Caricaturiştilor Profesionişti și obţinea 8 premii internaţionale. Un an mai târziu iniția o revista lunară de caricatură intitulată „Passepartout” împreună cu ziaristul Mugur Gorea pe atunci corespondent de Mureş al ziarului Cotidianul.


La 38 de ani avea deaja în palmares nouă premii de excelență și obținea alte șase premii internaționale care l-au propulsat în peisajul „umorului desenat” pentru eternitate. Atunci Gabi Rusu obținea în Siria Premiul Special la concursul ”International Exhibition PEN, Damasc”, în Polonia a obținut Premiul Castelanului la Kozuchow și Premiul Tivoli la „SATYRYCON”, în Legnica, în Muntenegru și-a adjudecat Premiul Special – Kolasin, în China, Master Prize la „Master Cup International Cartoon and Illustration Biennial din Beijing și mai primea două mențiunii de onoare una la Lisabona în Portugalia și a doua la Daejeon în Korea. În acealași an 2007 a participat și la o expoziție în Belgia și i-a apărut prima biografie a caricaturistului în volumul I din Galaxia Valorilor.
La 46 de ani câștiga Marele Premiu- Golden Keg la Presov în Slovacia și la premiul special la The HumoDEVA International Cartoon Contest.
La 48 de ani Gabi Rusu este un grafician renumit, plin de distincție cu “valoarea depusă” în umorul desenat al lumii care a participat până în prezent la zeci de saloane internaționale de caricatură și grafică satirică unde a reprezentat cu cinste România prin premiile câștigate în peste 25 de țări de pe 5 continente.

17554511_1298469416898823_2224650462090702162_n - Copy
Însă puțini știu că Gabi Rusu a absolvit Universitatea de Arte Tîrgu Mureș, secția scenografie și că este Membru al Uniunii Caricaturiștilor din România, al Federației Mondiale a Caricaturiștilor și al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Grafică Publicitară. Deși ar putea să trăiască bine mersi o viață de artist în străinătate caricaturistul preferă să trăiască în Târgu-Mureș și să își desfășoare activitatea în județ de unde publică în presa locală și centrală. Gabi Rusu însă colaborează totodată și cu diverse agenții de publicitate și din când în când realizează grafică pentru diverse cărți. Una foarte reușită a fost grafica cărții ,,Uncia de Vise” scrisă în 2011 de prof. univ. și actual deputat Marius Pașcan. Cea mai recentă expoziţie personală a susținut-o anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Umor ”Mărul de Aur” de la Bistrița unde a primit și un premiu de excelență și următoarea prezentație marca Gabi Rusu se pare că va fi în toamna acestui an la Londra în capitala culturală a lumii. 
Felicitări Gabi Rusu că de 16 ani reușești să te menții în topul celor mai prestigioase saloane de caricatură și grafică-satirică din Europa, America, America Centrală și Asia. Respect pentru că ești un model de admirație profesională pentru performanțele obținute, pentru evoluție, pentru că îndrăznești an de an să te reinventezi, să aduci plus-valoare în artă și că pentru că faci cinste județului Mureș și României!

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *