GRUPUL PUBLIC PRIVAT „SALVAŢI MEMORIA FOTOGRAFULUI REGAL GEORG HEITER” A RECUPERAT PÂNĂ ÎN PREZENT PESTE 100 DE FOTOGRAFII DE EPOCĂ PIERDUTE !

0

Grupul Public Privat „SALVAŢI MEMORIA FOTOGRAFULUI REGAL GEORG HEITER” continuă publicarea fotografiilor edite şi inedite ale fotografului originar din Reghin care a lăsat posterităţii o istorie impresionantă de portrete, cărţi poştale, poze de familie şi de la partide regale desfăşurate pe Valea Gurghiului în perioada 1888 -1945. Din 20 februarie 2021 de la lansarea proiectului şi până azi, jurnalistul Matei Robert Mihai a reuşit să recupereze peste 100 de fotografii de epocă pierdute, realizate de Georg Heiter. Cea mai recentă fotografie a fost postată pe 21 decembrie 2021 şi o are protagonistă pe Irina Şular regretata soţie a avocatului Ioan Şulariu care s-a stins din viaţă la vârsta de 35 de ani în  condiţii misterioase.

 

     „Continuăm călătoria impresionantă printre frânturi inedite de istorie cu ajutorul fotografiilor realizate de Georg Heiter. Am depăşit pragul de 100 de fotografii reuşind încet dar sigur să salvăm o mică parte din opera fotografică a unui fotograf de elită al epocii sale care s-a străduit să portretizeze mii de oameni (care azi nu mai sunt printre noi) în cel mai bun moment al vieţii lor.
Heiter a fost omul care a fotografiat tot ce a existat între cele două extreme de la regi la ţigani nomazi şi de la prinţese şi doamne din înalta societate la ţărănci şi precupeţe urmând ca noi să descoperim poveştile din spatele unora dintre cele mai iconice fotografii ale maestrului Heiter.
     În prima imagine apare domnişoara Irina Ilyes din Reghin la vârsta de 18 ani, o tânără fermecătoare dactilografă care cânta la pian şi la vioară şi care un an mai târziu devenea soţia unui celebru avocat în epocă. Pe 25 octombrie 1933 Irina i-a jurat credinţă veşnică când s-a căsătorit cu celebrul avocat Ioan Şularu care avea să înfiinţeze în Reghin două publicaţii “Toate Legile” şi “Glasul Şomerilor”.
Povestea de viaţă a soţiei avocatului Ioan Şular (1900-1935) care a fost ucis în perioada interbelică fiindcă era membru al Partidului Comunist Român în ilegalitate a făcut obiectul mai multor reportaje în ziarele şi site-urile judeţului Mureş.
      A rămas văduvă la 27 de ani însă nu s-a mai recăsătorit niciodată. Şi-a crescut singura fiică cu eforturi şi sacrificii foarte mari dar pe când să fie mândră de ea pentru că a devenit profesoară de muzică a pierdut-o şi pe aceasta…
     În 2012 nonagenara a fost unul dintre cele 100 de modele din cadrul expoziţiei fotografice „Caut femeia perfectă”, semnată de mine la Reghin.
     În a doua imagine, apare văduva nonagenară, Irina Şular la aniversarea vârstei de 98 de ani când mi-a dat câteva sfaturi legate de modul în care trebuie să-mi trăiesc viaţa astfel încât aceasta să fie cât mai lungă şi frumoasă.
      Ultima apariţie în presa locală a simpaticei Irina Şular a fost în paginile revistei de atitudine civică “Reghinul Nostru” în cadrul reportajului “Portrete-Doamne de Poveste” care a fost tipărită exact în luna în care reghineanca s-a stins din viaţă. Irina Şular a trecut la cele veşnice în 3 martie 2014 la vârsta de 99 de ani, trei luni şi 20 de zile şi a fost înmormântată în cimitirul reformat din municipiu.”

A consemnat Matei Robert Mihai 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *