HOREA GHEORGHE: ,, Cea mai ieftină hârtie igienico-sanitară și prosoape de bucătărie se fabrică la Reghin”
Horea Gheorghe administratorul fabricii de hârtie igienică Rapsodia SRL ar putea fi denumit un om sărac în dorințe, dar bogat în împliniri!. Nu se dă în vânt după apariții tv sau interviuri în presă. Ne cunoaștem de mai bine de zece ani și cu greu am reușit să înregistrez trei discuții cu acest om, dar urmărindu-i activitatea de atâta timp am constatat că tot ce-și pune în plan și realizează. Este un om pentru care nu a hotărât nimeni niciodată și care își asumă împlinirile și neîmplinirile, este patriot, nu șovin, este creștin mărturisit, un tată împlinit și un bunic fericit.
S-a născut la data de 3 aprilie 1958 în satul Lunca Mureșului, din comuna Aluniș, a crescut în comuna Cozma și s-a mutat în ,,orașul viorilor” la începutul anilor ’80. A lucrat ca tehnician în domeniul aprovizionării la fosta Intreprindere Metalurgică ,,Republica” Reghin iar după căderea comunismului s-a privatizat. La început a administrat o pensiune și a cochetat cu o rețea de restaurante, după care și-a înființat o firmă având ca obiect de activitate rebobinarea motoarelor electrice și repararea aparatelor electronice de uz casnic. A avut și un gater de debitare primară a lemnului, urmând ca în final să devină proprietarul a două magazine alimentare și directorul unei mici fabrici de hârtie igienică. Azi are 15 angajați și își desfășoară afacerea de familie în cadrul reședinței sale ce se întinde pe o suprafață de 76 de arii. În plan social este căsătorit din 1984 cu Maria Olivia, căsnicie din care au rezultat doi copii, care la rândul lor l-au făcut pe Horea Gheorghe un bunic relaxat care se poate pensiona liniștit pentru că are suficienți urmași care să ducă mai departe afacerea de familie, pe care a început-o în urmă cu aproape 30 de ani.
Reporter: Cum a ajuns Horea Gheorghe să dețină o fabrică de hârtie igienică la Reghin? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?
Horea Gheorghe: Cu certitudine, pot să afirm că a fost o întâmplare care mi-a schimbat viața. Orice început de drum e dificil, dar atunci nu l-am perceput așa, pentru că totul se mișca la altă viteză și aveam ingredientele proprii demarării unui proiect nou: entuziasm, încredere în oameni și curaj.
Eu, înainte de 1989 am lucrat în cadrul Intrprinderii Metalurgice ,,Republica” din orașul Reghin. Am lucrat ca tehnician în domeniul aprovizionării în cadrul intreprinderii și apoi am preluat în administrare întreținerea blocurilor și garsonierele de nefamiliști ale intreprinderii, din Cartierul Salcâmilor.
Imediat după căderea comunismului ne-am privatizat și am administrarat, Pensiunea Izvoru din comuna Lunca Tecii și apoi am deschis o rețea de restaurante în Reghin.
Activitatea legată de producerea hârtiei igienice am început-o în anul 1998 dintr-o întâmplare. Cineva îmi era dator cu o sumă de bani, nu avea banii și atunci mi-a propus un ,,barter” să îmi de-a la schimb un utilaj care produce hârtie igienică. La înțelegere pe cale amiabilă am fost de acord să îl iau în probă. Nu știam nimic despre acest domeniu dar încet am început să învăț tainele acestei afaceri și, după ce am realizat că se poate face producție, am continuat să mă dezvolt pe trei paliere distincte. Astfel am ajuns să produc hârtie igienică pentru menținere igienei personale, role de hârtie sau prosoape pentru activități casnice, șervețele pliate tip Z pentru birouri, baruri etc.
Pe viitor intenționez să mai achiziționez un utilaj care realizează șervețele pentru curățat ochelarii, ambalate individual, șervețele demachiante pentru îndepărtarea machiajului și curățarea tenului și șervețele pentru manichiură.
Azi, hârtia este obiectul principal de activitate al societății noastre. Achiziționăm materia primă de la fabrica de hârtie din Petrești, județul Alba. La rândul nostru, livrăm produsele noastre finite în județul Sălaj, la Zalău, în județul Bistrița-Năsăud și bineînțeles în județul Mureș. Dar, dincolo de producție avem și alte obiecte secundare de activitate: prestăm servicii de bobinaj și realizăm comerț alimentar în două magazine proprii.
Rep.: Au trecut 24 de ani de la înființarea firmei. Cum caracterizați pe scurt acești ani din viața unei firme, și în același timp din viața unui om?
H.G.: Au fost ani mai buni și mai răi am înregistrat trenduri ascendente, staționare și descendente în perioada de criză economică. Criza ne-a afectat vânzările în 2009. Am avut clienți care au folosit efectele crizei pentru a scăpa de obligațile față de furnizori și nu ne-au mai plătit serviciile. Privind în urmă, pot să spun că am luptat să ne aliniem la standardele în continuă schimbare, care au marcat procesul tranziţiei la economia de piaţă.
Rep.: Prevedeați succesul de acum ?
H.G.: Nu, dar îmi doream să fiu propriul meu stăpân și aveam dorința de a fi independent încă dinainte de 1989. Revoluția a fost momentul optim divin să fac pasul decisiv pentru evoluția mea ulterioară.
Rep: Aţi avut parte de vreo experienţă neplăcută de-a lungul timpului, care v-a făcut să vă depășiți limitele?
H.G.: În perioada de vârf a crizei economice din România, o societate comercială din Reghin ne era datoare cu suma de 127.000 de lei noi (1.270.000.000 lei vechi). Când am propus conducerii firmei datoare să facem o compensare, pentru a stinge datoriile, ne-au sfătuit să ne înscriem la masa credală, dar nu am reușit nici până în ziua de azi să recuperăm aceea sumă de bani. Ăsta a fost unul dintre momentele foarte neplăcute din viață, care m-a determinat să îmi depășesc limitele. Azi avem 15 angajați și sunt mândru că reușesc să dau salariile la timp și familiile acestora nu au grija zilei de mâine.
Rep.: Prezentați-mi de la A la Z. serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs.
H.G.: Producem hârtia igienică ,,Dyana” cu 1 strat, 2 straturi din semifabricat reciclat hârtie igienică din celuloză pură cu 1 strat, 2 sau 3 straturi. Prosoape pe rolă de hârtie reciclată sau prosoape cu 1 strat, 2 sau 3 straturi celuloză pură. Dimensiunile le realizăm la cererea clientului.
De curând, am schimbat fluxul tehnologic cu utilaje de ultimă generație aduse din Turcia. O investiție care se ridică la circa 1.180.000 de lei și o producție de 3 tone pe zi. Mai concret, am accesat fonduri europene printr-un contract de finanțare pentru productia de produse finite din hârtie sanitar-igienică, în cadrul proiectului cu titlul „Creșterea productivității și competitivității a SC RAPSODIA COM SRL, prin asimilarea progresului tehnologic în domeniul fabricarii de produse finite din hartie sanitar-igienică, cu respectarea principiilor dezvoltarii durabile, egalității de gen și nediscriminării”.
Cu noile utilaje, putem realiza la Reghin hârtie în două straturi laminată și realizăm șervețele personalizate prin emorsare. Șervețelele personalizate sunt produse cu tehnologie de ultimă generație, din cea mai bună hârtie din celuloză, extrafină, 18-21 gr/mp, și într-o gamă variată de culori și cu miros. Pe lângă produsele comercializate sub brandul nostru „Dyana”, realizăm și produse private, personalizate, pentru diverși distribuitori și pentru diferite restaurante sau societăți comerciale.
Șervețelele sunt realizate din hârtie în 1, 2 sau 3 straturi, pliate în 4 sau 8, cu gofra continuă sau bordură, și pot fi personalizate de la 1 la 4 culori. Producem și șervețele pliate tip Z pentru birouri, baruri și restaurante. Dimensiunile desfășurate sunt de asemeni variate: 25 x 25 cm și 33 x 33 cm și se fac în conformitate cu normele și stas-urile în vigoare.
Pentru cei care vor să beneficieze de produsele noastre precizez că în primul rând putem fi găsiți cel mai simplu la sediul nostru din Reghin, pe Str. Iernuteni nr. 101, judetul Mures, unde avem program zilinic, de Luni până Vineri, de la 7.00 la 15.30, la numerele de telefon: 0265513122 – 0744-692-911 ; Fax: 0265513122; sau prin poșta electronică, pe adresele de e-mail: rapsodia.com@yahoo.com sau horea@yahoo.com.
,Rep.: La ce capitol consideraţi că SC Rapsodia Com SRL şi-a câştigat supremaţia în raport cu concurenţa?
H.G.: În județ avem concurență deoarece există o firmă în Târgu-Mureș care realizează semifabricate și o firmă Sighișoara dar nu ne sperie pentru că din 1998 până în 2018 ne-am creeat un renume și o clientelă stabilă care apreciază produsele noastre. În schimb, în România există concurență foarte mare pe acest segment fiindcă intră pe piața românească hârtie igienică adusă din Ungaria, Italia sau din Iugoslavia. Nu pot să spun dacă ei fac concurență loială sau neloială fiindcă nu le-am verificat actele. Dar există totuși un mare semn de întrebare, fiindcă din Ungaria se cumpără celuloza *(semifabricatul) la un preț mai mic decât în România, în condițiile în care suprafața de păduri a țării e net superioară vis-a-vis de a vecinilor noștri. Noi ne procurăm materia primă din România de la „Pehart Tec” SA Petrești din județul Alba. Nu pot să spun dacă firma mea deține o supremație în raport cu concurența dar pot spune că fac parte dintr-un val al oamenilor de afaceri care au înțeles că businessurile durabile încep de jos și se construiesc cinstit.
Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes. Cine v-a impresionat cel mai mult, ca om de afaceri?
H.G.: Mircea Oltean, administratorul Societății Comerciale IRUM SA, un om extraordinar din toate punctele de vedere față de care am o profundă admirație și un respect deosebit.
Rep.: Sunteți un om bine cotat, din multe puncte de vedere. De ce ați intrat și în politica?
H.G.: Am intrat în politică acum 15 ani și de atunci am bifat trei mandate în cadrul Consiliului Local. Am spus-o și o mai spun: eu nu sufăr de grandomanie și nu am nevoie de imagine. Când am intrat în politică eram deja un om realizat profesional și familial. Am intrat în politică pentru a reprezenta interesele cetățenilor din Reghin. Oricum, consilierii nu sunt retribuiți, au o indemnizație prevăzută per ședință dar pentru o ședință de consiliu trebuie să studiezi câteva zile proiectele de hotărâre pe care le votezi. Tocmai de aceea, vă dați seama că interesul meu e să fac ceva pentru acest municipiu și cetățenii săi. Eu sunt genul de om care întotdeauna se întreabă: „oare nu se poate face nimic ca să fie și mai bine? „. Exact asta cred și despre Reghin: că poate fi și mai frumos și se poate dezvolta și mai mult. Mi-am dorit să am și eu un mic aport la această dezvoltare, prin proiectele de hotărâre care privesc acest aspect și la care am contribuit și eu.
Rep.: Care este cel mai important client, firme sau instituții publice din Reghin cărora Rapsodia SRL le-a vândut produse ?
H.G.: Pe plan local comercializăm produsele noastre în cadrul unor en-grossuri precum: Vania Prodcom SRL, Consicom SRL, Claubis Prod Com SRL și bineînțeles în cele două magazine ale noastre din Reghin și comuna Cozma.
Rep: Ce schimbări aţi observat în jurul dvs. de când aţi devenit o persoană publică?
H.G.: Oamenii au alte așteptări de la tine în momentul în care îți asumi statutul de persoană publică, iar tu ca om nu mai poți să te comporți ca o persoană anonimă în momentul în care ești într-un fel sau altul sub microscopul opiniei publice. Statutul de persoană publică îți dă și satisfacții dar implică și responsabilități.
O astfel de responsabilitatea este și asumarea de a pierde intimitatea pe care o aveai altădată. Eu consider că în viața fiecărui individ dintr-o societate normală, vine o vârstă în care simte nevoia să se implice în activitățiile din municipiul în care trăiește și să facă ceva și pentru comunitatea în care s-a format ca om și ca profesionist, și să ofere și altora ajutor să se dezvolte armonios, pe principiul ,,Practică să înveți, învață să practici”.
Rep.: Ce credeți că ar descoperi un ochi care l-ar privi cu mai multă atenție pe omul Horea Gheorghe?
H.G.: Ar descoperi omul corect și cinstit. Poate că sunt un tip de modă veche dar mă credeți sau nu din 1990 de când m-am privatizat eu nu am rămas dator la nimeni nici măcar cu 5 bani. Alții față de mine sunt datori vânduți și se bucură că au putut trage ”țepe”, dar cu astfel de oameni eu nu mă mai întovărășesc niciodată.
Rep.: În opinia dvs. cât de profesionalizat este, la ora actuală, statutul oamenilor de afaceri?
H.G.: Când am deschis prima afacere tremuram când primeam un control din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, din partea Oficiului Protecției Consumatorului sau din partea ISU, pentru că, pe deoparte noi nu ne cunoșteam drepturile, iar în România, autorităţile aveau o atitudine feudală, în care parcă singurul lor scop când veneau să te controleze, era să te amendeze. Eu cred că statul ar trebui să ajute anteprenorii, fiindcă e în interesul lui să susţină sursele de investiţii, locuri de muncă şi taxe. În timp s-a schimbat mult optica controalelor de stat și atitudinea agenților economici. Acum nu mai tremur la nici un fel de control. Ba din contră ultima dată la o acțiune de control am fost felicitat de organele de specialitate.
Rep.: Care au fost cele mai frumoase lucruri pe care le-ați învățat de la tatăl dumneavoastră?
H.G.: Tatăl meu Horea Ion este arhetipul înțeleptului din Cozma care a luat foarte în serios tot ce a făcut în viață. A fost un foarte bun planificator și un optimist incurabil, indiferent că a fost slugă, paznic, brigadier sau ștanțator. Chiar dacă a fost autoritar și exigent cu mine în copilărie, mai târziu, când am devenit și eu părinte, am înțeles de ce ne proteja atât de mult și ținea să ajungem oameni respectați în societate.
În anul 1977 când am luat primele salarii, tatăl meu, mi-a spus : ,,Te rog să îmi dai mie banii ăștia”. I-am dat, deși eram indignat că îi cere ca, apoi să văd că, cu aceste sume și alte economii ale familiei, a introdus apa potabilă în gospodărie. A fost prima casă din satul Cozma în care a curs apă la robinet. Bineînțeles că tata mi-a returnat ulterior banii care au fost cu titlu de împrumut, însă eu, după ce am realizat că banii mei au fost investiți în confortul nostru, al familiei, mi-a fost rușine și nu am mai vrut să îmi fie restituiți.
Rep.: Ce personaj istoric admiră cel mai mult Horea Gheorghe?
H.G.: Nu vă pot spune unul, dar, vă spun trei oameni simpli Horea, Cloșca și Crișan care au condus o răscoală pentru drepturile iobagilor transilvăneni asumându-și urmările de a fi supuși celor mai grele pedepse prevăzute de Constitutio Criminalis Theresiana, adică frângerea cu roata.
Rep: Ce pasiuni aveți în timpul liber?
H.G.: Fotbalul, fără discuții. În luna februarie a anului 2008 am fost ales președinte al Clubului Sportiv Municipal Avântul iar acum în 2018 fac parte din Comisia de Conducere a acestui Club de fotbal. Am trei mandate de consilier local consecutive în care m-am ocupat de această echipă la nivelul atribuțiilor care le prevede legea. Am spus-o și o mai spun: noi avem nevoie de oameni care să țină cu inima la echipa asta de fotbal, nu numai cu portofelul. Momentan, echipa Avântul Reghin joacă în Liga a III-a de fotbal, seria a V-a și care momentan după prima etapă se află undeva la mijlocul clasamentului. Lotul este destul de tânăr și este la un început de drum după ce antrenorul principal al echipei, Vilmoș Stoica a fost înlocuit cu Dan Răzvan, fost antrenor la o grupă de copii și juniori de la echipa Best Kids iar antrenor secund este Florin Truța.
Rep.: Ce secret al lumii aţi vrea să-l aflaţi?
H.G.: Dacă Federația Rusă va deveni membră a Uniunii Europene.
Rep: Ce rol joacă banii în viaţa dumneavoastră?
H.G.: Bineînțeles că toți muncim pentru bani, dar, pentru mine e mai importantă producția decât banii, fiindcă aproape tot ce am câștigat am reinvestit în business. Eu sunt fericit când văd că pot să îmi plătesc la timp salariile față de angajați.
Rep: Ce nu poate ierta Horea Gheorghe niciunui prieten?
H.G.: Minciuna, fățărnicia și aroganța.
Rep: Ce v-a atras cel mai mult la soția dvs.? Și când v-ați dat seama că ea este femeia alături de care veți vrea să îmbătrâniți?
H.G.: Caracterul apoi frumusețea fizică și restul calităților pe care le are dar care nu am să le divulg. Mi-am dat seama din prima clipă când am cunoscut-o că este femeia alături de care aș vrea să îmbătrânesc. Pentru mine a fost, este și va fi cea mai frumoasă femeie. Soția mea a fost lângă mine întotdeauna în toate proiectele care le-am demarat. Noi ne-am sprijinit reciproc, ne-am influențat unul pe altul în toate manifestările vieții și în familia noastră atunci când se ia o decizie, se asumă decizia și nu se dă vina pe nimeni.
Rep.: Știu că sunteți tata unui băiat și al unei fete, ca părinte ce sfaturi i-ați dat, legate de cum ar trebui să fie în viață ?
H.G.: Eu cred că i-am crescut, educat și le-am dat sfaturi bune, astfel încât să își găsească fiecare locul și să nu fie aroganți dar nici să nu cerșească recunoașterea valorii lor de către alții. Am încercat să îi ajut să-și realizeze dorințele dar planurile i-am lăsat să și le facă singuri. Am avut întotdeauna încredere în ei dar asta nu înseamnă că nu am fost exigent și pretențios în educarea lor.
Băiatul Adrian Horea are 33 de ani, este absolvent al Universității ,,Transilvania” din Brașov, este plutonier major în cadrul Detașamentului de Pompieri Reghin și în paralel este și antrenor de fotbal la echipa de fotbal Mureșul-Deda și din partea căruia am o nepoțică Victoria-Medeea.
Andreea Cioloca Horea are 29 de ani, este absolventă a Facultății de Administrație Publică din cadrul Universității ,,Petru Maior” din Târgu-Mureș și este angajată la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Reghin și care mi-a dăruit a doua nepoțică, Sara-Maria.
Rep: De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?
H.G.: De familie, și de munca de la fabrică unde mi-am impus să cunosc toate fazele de producție, ca să nu fiu pus în situație de inferioritate de niciun angajat în procesul de producție.
Rep: Care este cheia succesului pentru dumneavoastră?
H.G.: Seriozitatea, calitatea serviciilor și să nu te mulțumești cu linia de minimă rezistență. Pe partea de bobinat, aceste calități ne-au adus prestigiul de a fi locul I în județ pe segmentul de bobinat în 2011. Atunci bobinam motoare electrice pentru minele Borsec și Comănești pentru societăți comerciale precum: Kastamonu România, Oltean Prodlemn SRL, Avicola Reghin și aveam 7 bobinatori care lucrau în două schimburi. Iar la ora actuală confecționăm lunar circa 500 de bobine de Taf-uri, pentru SC Maviprod SRL. Deci succesul se construiește pas cu pas, prin multă muncă! Principiile și valorile care definesc spiritul firmei noastre sunt grija pentru oameni, responsabilitatea, inovația și calitatea.
Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd?
H.G.: Popularitatea vine odată cu anii, dar, trebuie să fi consecvent și perseverent, pentru că dacă ai foarte multe idei și vrei să le încerci pe toate, treci de la una la alta în timp scurt, fără să le dai timpul necesar să se dezvolte. Ca să nu îți pierzi renumele trebuie să fi serios și chibzuit în toate.
Rep: Dacă aţi avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-aţi aplica în Reghin în județul Mureș sau/și în țară?
H.G.: În primul rând aș realiza o șosea de centură a Reghinului, în al doilea rând aș construi un Parc Industrial pentru a întoarce reghinenii acasă să dezvoltăm Reghinul și în al treilea rând aș da un decret prin care să se protejeze produsele fabricate în România și bineînțeles în Reghin și să începem toți să cumpărăm produse autohtone pentru a crește economia locală.
Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu
H.G.: Eu nu am să vă dau doar trei motive pentru care cred în Dumnezeu fiindcă eu nu aș putea să trăiesc fără să cred în Dumnezeu. Cineva spunea la un moment dat că : ,,Viața pentru noi de multe ori e doar o succesiune de zile. Unele întunecate, altele însorite. Unele triste, altele fericite. Pentru Dumnezeu, însă, e mereu același drum, drumul fericirii noastre. Dumnezeu ne dăruiește momente de care să ne agățăm, momente care devin stânca de care să ne susținem toată viața”. Asta simt și eu de fiecare dată când mă rog, putere și lumină și încerc să împărtășesc tuturor minunea și recunoștința că ne aflăm aici.
viselenuautermenlimita.ro