IERNUȚENI – DESTINUL GENERAȚIILOR – O carte scrisă de pr. Vasile Chiorean Logigan, la maturitate deplină !
Duminică, 8 octombrie, după Sfânta Liturghie, în biserica parohiei Iernuțeni cu Hramul Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Reghin a avut loc lansarea cărții ”Iernuțeni – Destinul generațiilor”, (Album al credincioșilor din Parohia Reghin-Iernuțeni), scrisă de către preotul pensionar Vasile Chiorean Logigan. Evenimentul organizat de Primăria Municipiului Reghin și Parohia Ortodoxă Reghin-Iernuțeni s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei și l-a readus în centrul atenției pe omul care a păstorit 37 de ani credincioșii ortodocși din această comunitate, care a fost în tot acest timp în mijlocul generațiilor care s-au schimbat și care a rămas, omul primordial al vieții spirituale și culturale din acest ,,miez de țară”, încercând să descifreze misterele istorice ale comunității și să consemneze tot ce era important. Părintele a dovedit încă odată că nu a fost doar un duhovnic bun care a practicat preoția ca pe o misiune care l-a desăvârșit sufletește, ci a demonstrat că este și un fin observator al istoriei locale, care a reușit, într-un mod inedit, să recreeze lumea de ieri și de azi din Iernuțeni între coperțile unei cărți care va deveni pildă și document pentru un timp pe care clepsidra îl va păstra în memoria colectivă, pentru …eternitate! După patru ani de muncă de documentare, cercetare în Arhivele Statului și de culegere a informațiilor de la credincioși, s-a născut cea de a cincea carte a autorului, care însumează 500 de pagini și peste 2300 de fotografii, care reflectă destinul generațiilor din Iernuțeni, a cărei atestare documentară apare prima dată în acte la 1332 în Registrul dijmele papale, care se realizau cu ocazia finanțării cruciadelor din Evul Mediu.
IERNUȚENI – DESTINUL GENERAȚIILOR este tipărită la Editura Nico din Târgu-Mureș, sub îngrijirea seniorului culturii mureșene – Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș. Lucrarea beneficează de o prefață semnată de prof. dr. Florin Bengean. Opera îmbină armonios textul cu imagini și este structurată pe XXV de capitole, tratând în cele 500 de pagini, cu tact diplomatic, uman și spiritual o sumedenie de subiecte legate de numele și atestarea documentară a localității, Bisericile Românești ctitorite în Iernuțeni, scurt istoric al Parohiilor: Greco-Catolică și Reformată din localitate, Sfințirea Bisericii Ortodoxe Române din Iernuțeni și primirea Patriarhului Teoctist Arăpașu în 1995, ctitorii Parohiei Ortodoxe Iernuțeni, în perioada 1985-1995, membrii Consiliului Parohial, Comitetul de Femei, hrisoavele de sfințire, istoria școlilor și a cimitirelor din Iernuțeni, cărți de patrimoniu rămase la Parohia Ortodoxă Română Reghin-Iernuțeni, după anul 1948, activități culturale și cetățenești ale ASTREI, în comuna Iernuțeni, în perioada 1931-1946, activități pastoral misionare, culturale și filantropice, starea materială a locuitorilor, în trecut și azi, și nu în ultimul rând arborele genealogic familial al locuitorilor de pe cele 20 de străzi ale Iernuțeniului, azi cartier al Municipiului Reghin.
Evenimentul a fost moderat de către prof. dr. Florin Bengean, care a luat primul cuvântul, în calitate de prefațator al lucrării, și a creionat personalitatea părintelui Vasile Chiorean, numindu-l ,,sfințitor al vieții și învățător al credinței” «Părintele Vasile este cel care educă, cel care instruiește, predica lui e lecție, spovedania lui e lecție. Părinte Vasile ne plecăm cu recunoștință în fața Sfinției voastre, pentru această memorabilă lucrare care înnobilează istoriografia ecleziastică și istoriografia laică contemporană românească ». Moderatorul a continuat să vorbească despre misiunea pe care a realizat-o pe toate planurile în activitatea sa acest slujitor al lui Dumnezeu, de a cărui nume se leagă și ctitorirea primei biserici noi în oraşul Reghin, în regimul comunist, lucrări care au durat 10 ani, noua casă parohială și scrierea a 5 cărți în ultimii șase ani : Repere istorice la un Album al satului Logig; Versuri populare, poezii alese și învățături duhovnicești; 20 de ani de la Sfințirea Bisericii Ortodoxe Române Reghin-Iernuțeni; O poveste de dragoste, în versuri populare; Iernuțeni – Destinul Generațiilor.
După acest moment, ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, a mulțumit autorului pentru monografia – album pe care a conceput-o cu multă migală și responsabilitate și pentru cadoul pe care l-a oferit locuitorilor din cartierul Iernuțeni. ,,Este o zi minunată, niciodată nu am participat la un eveniment cultural de asemenea anvergură într-o biserică, iar asta înseamnă că pașii lui Dumnezeu, așa nevăzuți, ne-au adus aici și ne-au dat puterea să trăim și acest moment. Este singurul cartier din oraș care a fost ignorat de mulți ani la rând dar este singura zonă a Reghinului, care își scrie singură istoria și are curajul să apară în fața omenirii cu ceea ce au făcut locuitorii acestei zone și acest lucru este înfăptuit de un om drag nouă, pe care îl iubim și care până acum câțiva ani a avut grijă să ne îndrume pașii către Dumnezeu, să nu ne lase să călcăm alături. Iar astăzi nu se odihnește, ci lucrează pentru sufletul nostru, tradiția și pentru istoria noastră, să nu ne uităm trecutul și să putem merge mai departe. Mulțumim Părinte pentru ceea ce faceți cu atâta efort și pentru că nu așteptați niciodată recunoștința noastră când faceți un bine”. Primarul municipiului a îndemnat credincioșii să cumpere această carte prețioasă și a mai declarat că regretă că Legea nu i-a permis de la bugetul local să achiziționeze câte o carte la fiecare cetățean din Iernuțeni, dar a subliniat că împreună cu directorul Bibliotecii Municipale ,,Petru Maior”, Sorina Bloj, vor încerca să reediteze cartea și să o împartă la școlile din municipiu și la cei care își doresc să aibă lucrarea în bibliotecile lor.
Moderatorul evenimentului a predat microfonul seniorului Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș, a precizat că ultima dată a poposit în Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Iernuțeni, pe vremea când lucra ca și corespondent la Televiziunea Română și a transmis un reportaj de la Sfințirea Bisericii Ortodoxe Române, din Iernuțeni, la 20 august 1995, la care a luat parte însuși Preafericitul Părinte Teoctist Arăpașu, Patriarhul României și care a fost primul eveniment important legat de o biserică din Reghin care devenise înfloritoare și se ridicase peste înălțimea cartierului Iernuțeni. ,,Dați-mi voie să cred că de atunci și până acuma, chiar dacă au fost foarte multe evenimente, acesta este cel mai important. Este important prin clipa lui și mai important prin durata lui. Acest moment va fi mereu alături de noi, ne va veghea poate dintr-un colț chiar ca o icoană, dacă este să mergem pe urmele lui popa Sandu, care a nemurit imaginii monografice, aici la Iernuțeni. Cred că această carte este la fel de importantă ca și o icoană. Vom duce cu noi această carte, care mie îmi este foarte dragă. Carte care, iată, stă pe picioarele ei. Este printre puținele cărți care au tăria de a sta pe picioarele ei. Nu vreau să fiu absolutist, dar poate că e cea mai frumoasă carte pe care am editat-o eu din 1983 încoace, peste 2700 de cărți și dacă spun că poate această e cea mai frumoasă vă dați seama cât îmi este de dragă”, a precizat Nicolae Băciuț. Acesta a mai adăugat că lucrarea este importantă pentru că părintele Vasile este modelul care vine să contrazică politica salarială a vârstelor și a subliniat că lui nu i se pare nedrept ca un preot să fie pensionat. ,,După mine, un preot e preot până se duce la Domnul și apoi se angajează din nou. Autorul demonstrează că pensionarea nu există decât pentru cei care nu au crezut în ceea ce au făcut toată viața până în momentul pensionării. Părintele Chiorean a continuat să slujească și să dea consistență timpului pe care l-a petrecut împreună cu enoriașii săi. Pentru că această carte este un document de o frumusețe fără seamăn. Acest volum, este istorie, credință, mărturie, mărturisire, spovedanie, este chipul devenirii destinului unui grup de credincioși, al unei familii de credincioși pentru că acesta este lucrul cel mai important pentru cei care sunt într-o împreună rugare: să aibă sentimentul familiei …De ce este originală această monografie? Pentru că ea nu respectă canonul dar nici nu iese din canon, însă face ca în această monografie să se regăsească fiecare în parte, atât cu cât a putut să mărturisească și să adauge pe lângă mărturie și documentul numit fotografie și, Doamne, câte fotografii frumoase sunt în această carte”.
A urmat la cuvânt Sorina Bloj, director al Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin, care a subliniat contribuția părintelui Vasile Chiorean, la susținerea acțiunilor culturale locale și implicarea sa în viața cultural-socială a municipiului Reghin.
Un alt invitat la prezidiu a fost părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care a transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, adresat părintelui Vasile Chiorean și comunității parohiale pe care a păstorit-o mai bine de trei decenii. Părintele Oliviu Botoi a prezentat apoi câteva aspecte legate de înțelegerea conceptului de generație, așa cum a fost acesta tratat de către criterioniști, în perioada interbelică, și a punctat rolul însemnat al păstorului sufletesc în îndrumarea spirituală a tuturor generațiilor dintr-o parohie. Preotul este cel care veghează cu devotament la armonizarea comunității și la creșterea duhovnicească a fiecărui păstorit, însoțindu-l de la naștere până la sfârșitul vieții sale.
Mai departe, cuvinte de mulțumire și de apreciere față de jertfa părintelui Vasile au adus părintele Valentin Vârva, protopopul Reghinului, fiul autorului, părintele Claudiu Chiorean, inspector școlar județean – disciplina Religie, și actualul paroh al comunității din Iernuțeni.
Apoi a luat cuvântul autorul și aşa cum îi stă bine unui scriitor de calibru, în domeniul spiritual părintele Vasile și-a început discursul, recunoscând că este emoționat după atâtea vorbe de laudă ,,Iar dacă m-aș lăuda și eu pe mine nu ar fi bine pentru că «Lauda de sine, nu miroase-a bine! ». Așa că întâi de toate să mulțumim bunului Dumnezeu că ne aflăm astăzi aici. Nu pentru ca să se vorbească de părintele Vasile în primul rând, ci de munca lui și a enoriașilor pe care i-a condus 31 de ani activ și încă vreo șase ani tot activ, dar cu alt regim, din punct de vedere administrativ. Am descoperit această pasiune a scrisului, întâlnind fel de fel de oameni care, preocupați de scris, ne-au transmis anumite mesaje pe de o parte, pe de altă parte, lipsa izvoarelor, a istoriei noastre mai ales în secolul al XVIII-lea m-a determinat să mă ambiționez și mai mult să las în urmă niște urme. Să las în urmă un album al unei parohii, în care să mă regăsesc și eu dar mai ales să vă regăsiți dumneavoastră și în special cei care ați pus umărul la ctitorirea acestui așezământ sfânt”.
Autorul a mai subliniat că un preot fără oameni nu poate face nimic, de aceea le-a mulţumit în mod special, atât fostului, cât şi actualului consiliu parohial, al Parohiei Iernuțeni. Totodată, părintele Vasile a mai vorbit despre imaginea de pe coperta cărții, de final, aleasă de editorul Nicolae Băciuț, mărturisind că aceasta l-a pus față în față cu o amintire deosebită. ,,Mulți dintre cei care sunt în această fotografie sunt în țara de dincolo și moarte, dar amintirea lor pentru mine, care am fost alături de ei în condiții grele, în regimul comunist, și când nu aveam autorizație de construcție să ridicăm o biserică nouă, mă marchează. Împreună cu dumnealor, iertați cei care nu mai sunt și vrednici de pomenire, cei care mai trăiesc, toți mi-au fost alături și am putut face ceea ce s-a făcut”.
La finalul discursului, autorul a mulțumit soției sale, plecată prea curând la Domnul, care l-a tratat toată viața cu înțelegere, blândețe și tandrețe. ,,În al doilea rând, țin să mulțumesc celei care ar fi meritat să se bucure alături de mine (preoteasa Cătălina Chiorean, care a trecut la cele veșnice în 7 martie 2015, în timp ce părintele Vasile săvârșea slujba de Vecernie). E o nedreptate, zic eu, subiectiv, să mă bucur singur de această lucrare, când ea m-a tolerat și mi-a îngăduit să lucrez la această carte și lipseam foarte mult de acasă și când am realizat cartea ,,Repere istorice la un Album al satului Logig” și aceasta îmi spunea: Mai stai cu mine că m-oi duce și îi rămânea singur. Acum, când văd că e chiar așa, cred, dar o luptă e viața. Iar dacă nu ar fi credința și rugăciunile ne-am prăpădi pur și simplu. Așa cum spunea poetul George Coșbuc, în ,,Moartea lui Fulger ” – Credința-n zilele de-apoi; E singura tărie-n noi; Că multe-s tari cum credem noi; Și mâine nu-s;. Asta-i viața. Dar până ne dă Dumnezeu viață trebuie să o folosim cât mai chibzuit”.
După autor, a luat cuvântul jurnalistul și scriitorul Robert Matei, care a fost botezat de pr. Vasile Chiorean și a colaborat în mai multe rânduri cu autorul cărții și care a ținut să îl asigure de respectul și considerația pe care i-o poartă. Jurnalistul a amintit și de rădăcinile pe care le are în Iernuțeni, locul copilăriei sale, și i-a pomenit pe bunicii săi, Matei Nicolae și Matei Alexandra, oameni importanți ai comunității, bunicul fost primar, veteran de război, decorat și tâmplar renumit și bunica „Mamă – eroină” cu 7 copii.
La final, membrii familiei părintelui senior Chiorean au pregătit un moment emoționant prin care și-au exprimat recunoștința față de buna creștere și povățuire pe care le-a oferit-o părintele lor trupesc și sufletesc. Preotul Claudiu Dorin Chiorean i-a înmânat tatălui său o ,,Diplomă de Excelență,, și o plachetă inscripționată astfel: ,,Parohia Iernuțeni-Reghin, împreună cu Parohia Sfântul Nicolae-Reghin, prin cei doi fii, acordă ,,Diplomă de Excelență” preotului pensionar, Vasile Chiorean Logigan, în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru credința, dragostea, înțelepciunea, priceperea și dăruirea cu care ne-a călăuzit sufletele, în urcușul spre mântuire”. Să îi fie de frumoasă amintire, de mulțumire pentru tot ceea ce a făcut în primul rând pentru noi, că noi l-am cunoscut în primul rând ca și tată și ca și părinte. Îi mulțumim și Dumnezeu să îi răsplătească înmiit darurile”, a conchis fiul autorului în numele familiei.
De asemenea, marea familie a parohiei a adus cuvinte de mulțumire și gratitudine pentru tot ceea ce părintele Vasile a făcut și încă face pentru enoriașii săi. La ieșirea din lăcașul sfânt, credincioșii au putut achiziționa și câte o carte, album cu destinul generațiilor și un autograf din partea autorului.