ILIE FRANDĂȘ președinte interimar, ROBERT MATEI și DORIN CREMENE, noii vicepreședinți ai ASTREI Reghin
În 28 aprilie la orele 16.00 s-a desfășurat în sala de ședințe a Casei de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară” Adunarea Generală a Despărţământului ASTRA Reghin, cu șase puncte pe ordinea de zi. Ședința a fost condusă de renumitul prof.univ.dr. Dumitru Acu, Preşedintele Asociaţiunii ASTRA, alături de președintele Despărțământului Reghin, prof. Marin Șara, secondat de secretarul Ilie Frandăș, în timp ce jurnalistul Robert Matei a fost delegat să înregistreze ședința pentru întocmirea procesului verbal. La eveniment au fost prezenți și musafiri din Bistrița-Năsăud, prof. Ioan Seni, președintele despărțământului ASTRA Năsăud, Tudorica Pampa, prof. ing. în cadrul Colegiului ,,Grigore Moisil” din Bistrița-Năsăud și prof și profesorul Leon Cătărig, vicepreședintele cercului ASTRA Rebrișoara.
Evenimentul organizat la Casa de Cultură „Eugen Nicoară” a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României şi Imnul Astrei, după care secretarul Ilie Frandăș a propus la începerea ședinței validarea unui nou membru, înscris în Despărțământul local, Paula Hurdugaciu, de profesie cadru didactic și angajată a postului de televiziune ,,ARDEAL TV”, care a fost confirmată de adunare, membră în despărțământ.
Ședința a continuat cu prof.univ.dr. Dumitru Acu, Preşedintele Asociaţiunii ASTRA, care a transmis un cuvânt de bun venit membrilor: ,,Mă bucur că bunul Dumnezeu m-a ajutat să fiu în mijlocul dumneavoastră al reghinenilor, oameni deosebiți, oameni care de-a lungul istoriei le-au plăcut adevărul, cultura, cinstea și mulți dintre ei, după cum îi cunosc, au fost mândri că sunt români, chiar dacă de-a lungul istoriei au trăit într-un mediu săsesc sau unguresc. Mă bucur că sunt prezent la această adunare a Despărțământului Reghin, chiar dacă nu este o prezență numeroasă și, într-un fel, este de înțeles… Dar important este pentru cei prezenți aici, că vom putea să discutăm lucrurile importante, legate de activitatea Despărțământului Reghin, dar și să aruncăm o privire de ansamblu prin Asociațiunea ASTRA care, ca și în zilele ei bune din trecut, rămâne pentru români stindardul unității naționale. Nu degeaba în 2020 vom sărbători centenarul, nu aș mai spune ,,Marii Uniri”, ci aș spune ,,Unirii”, pentru că de vrem de nu vrem ,,Marea Unire” nu mai e. Noi sperăm, bine ar fi să apucăm, dacă nu să avem grijă, ca urmașii noștri să mai facă încă o dată România întregită”.
Prof. academician Dumitru Acu a arătat că și astăzi ASTRA folosește arma culturii naționale sugerând ideea că nenumărați istorici, arheologi, scriitori și lingviști străini, cred că civilizația pe această Planetă s-a format în interiorul spațiului Carpato-Danubiano-Pontic. În acest sens, președintele ASTREI a pomenit de vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea care, în urmă cu 18 ani când a vizitat țara noastră, afirma că “Romania este Grădina Maicii Domnului”. O metaforă care ascunde multe secrete și a surescitat gândurile multor oameni de cultură din România. ,,Noi considerăm că prin cultură, prin, credință, chiar și prin știință Asociațiunea ASTRA, dar și celălalte asociații și ONG-uri care vor într-adevăr binele poporului nostru vom putea să ne realizăm idealurile noastre cele bune. De ce ? pentru că Asociațiunea ASTRA, cu toate criticile care ni se aduc, de vrem de nu vrem, rămâne un simbol al românilor și un simbol al unității naționale…Nu degeaba după 1918 Guvernele României au declarat ziua de 1 Decembrie zi a ASTREI, ceea ce înseamnă că au recunoscut rolul ei în realizarea Unirii, rol pe care noi îl considerăm și astăzi valabil în păstrarea unității și solidarității sufletești a românilor”.
Printre punctele de pe ordinea de zi s-a numărat ,,Raportul de activitate al Despărţământului ASTRA Reghin pe anul 2016, care a fost prezentat de prof. Marin Șara președinte al despărțământului local în ultimii 12 ani. La ora bilanțului prof. Șara Marin, ajuns la respectabila vârstă de 78 de ani, a luat cuvântul, menționând colaborarea fructuoasă cu Administrația publică locală, care a oferit sprijin financiar în toate manifestările organizate, în frunte cu primarul ec. Maria Precup și Consiliul Local și cu celălalte instituții economice din municipiu, care au sprijinit despărțământul local. Președintele a mai precizat că cele mai multe activități s-au concentrat în direcția valorificării patrimoniului cultural național, moștenit de la înaintași, a păstrării obiceiurilor și tradițiilor, o implicare spirituală a comunităților în realizarea obiectivelor ASTREI, majoritatea actuale și în zilele noastre.
Adunarea Generală a continuat cu programul de activități ale Despărțământului ASTRA Reghin pe anul 2017 și comunicarea ,,Despărțământul ASTRA Reghin, 143 de ani de la înființare” prezentată succint de Ilie Frandăș. Au mai luat cuvântul președintele despărțământului ASTRA Năsăud, Ioan Seni, Tudorica Pampa, prof. ing. în cadrul Colegiului ,,Grigore Moisil” din Bistrița-Năsăud, Alexandru Bugnaru, primar al Reghinului în perioada 1978-1989 și profesorul Leon Cătărig, vicepreședintele cercului ASTRA Rebrișoara, care a profitat de vizita președintelui Dumitru Acu în teritoriu pentru a-i înmâna o invitație personal consăteanului său pentru festivalul ,,Primăvara Rebrișoreană”. Un eveniment la care prof. univ. Dumitru Acu va fi aniversat acasă de comunitatea din care a plecat cu ocazia împlinirii a 72 de ani de viață și pentru cei 25 de ani de activitate în calitate de președinte al ASTREI centrale.
Au mai luat cuvântul istoricul Dumitru Vasi Șoimoșanu, prof. de istorie Veaceslav Istrati, moldoveanul adoptat de Reghin, preşedinte al filialei locale a Asociaţiei Pro Basarabia și Bucovina, prof. de matematică, Dorin Relișor Cremene, fost student al președintelui Dumitru Acu, în cadrul Facultății de Matematică-Fizică din Baia Mare în perioada 1971-1974 care a vorbit atât despre relația de prietenie dintre acesta și fostul său profesor cât și despre relația de respect reciproc care îl leagă de președintele ASTREI Reghin, Marin Șara care i-a oferit ocazia să își publice articolele de-a lungul anilor în ,,Gazeta Reghinului”,, și ,,ASTRA Reghineană”. Cremene Dorin a mai vorbit despre marele poet Mihai Eminescu, năsăudeanca Veronica Micle și despre necesitatea educației ca o «Punte de aur a dezvoltării personale», pentru formarea unei conștiințe, naționale bazată pe morală și credință. Disucțiile din cadrul adunării au fost încheiate de Robert Mihai Matei, fost redactor șef al revistei ,,Reghinul Nostru” și corespondent al celui mai mare site din România ,,Calendar Evenimente”, actualmente jurnalist inependent, administrator al site-ului ,,viselenuautermenlimita.ro” care și-a depus și candidatura pentru funcția de președinte al ASTREI Reghin, pentru a crește credibilitatea asociațiunii, în condițiile în care acesta nu a fost niciodată aservit politic și poate duce mai departe lupta pentru unitate naţională, fără a fi compromis de nici un partid, nici aflat la guvernare, nici în opoziție.
Jurnalistul a declarat că în această vară va marca aniversarea a 10 de ani de carieră jurnalistică și va lansa a treia carte de autor ,,Eugen Nicoară doctorul ancestronic din loja regelui Carol al II-lea”, o lucrare de 400 de pagini, la care face cercetări de peste trei ani, care va beneficia de o prefață realizată de Înaltpreasfințitul părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei. Lucrarea va beneficia de condiți grafice de înaltă ținută și se va edita în 1000 de exemplare și va fi lansată în 5 orașe și 5 localități din România de care și-a legat viața la un moment dat Eugen Nicoară, fost director de spital, președintele ASTREI Reghin, inspector general sanitar, preşedintele F.O.R., comandantul Străjerilor din ţinutul Mureş, profesor suplinitor de Medicină Pastorală la Academia Teologică din Cluj, deputat sinodal şi prefect de Mureş. Eugen Nicoară a fost o personalitate a Reghinului recunoscută la nivel național, un om luminat spiritual cu o energie ancestronică şi un dinamism inepuizabil pe tărâmul culturii şi sănătăţii publice, care şi-a dorit să ctitorească Reghinul şi satele din jur, după inteligenţa şi gândirea sa.
Robert Matei a declarat că această cartea se dorește un tribut adus doctorului care scoate la lumină informaţii secretizate şi amănunte şocante despre mizeria, frustrările și neajunsurile care i-au presărat devenirea. Jurnalistul va dezvălui în premiera numele securiştilor care l-au anchetat, închisorile în care a pătimit pe nedrept cel mai important doctor din istoria Reghinului şi cum și-a dorit să fie petrecut pe ultimul drum înainte de a se muta de pe pământ la cer.
În cadrul ședinței s-a dezbătut și alegerea noului Comitet de Conducere și alegerea preşedintelui Despărţământului ASTRA Reghin. Președintele Despărțământului Central ASTRA Sibiu, prof. univ. dr. Dumitru Acu i-a mulțumit prof. Marin Șara pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul Despărțământului ASTRA Reghin în cei 12 ani în calitate de președinte după ce acesta și-a anunțat intenția de a se retrage din funcție datorită unor probleme de sănătate. Însă datorită faptului că din Biroul de conducere au lipsit trei membrii importanți ai Despărțământului: vicepreședinții pr. protopop ortodox Teodor Beldean și pr. protopop greco-catolic Florin Boitoș și Ioan Tușnea fost primar al Reghinului și pentru că din cei 125 de membri activi au luat parte la ședință doar 20 de astriști, nu s-a putut alege un nou președinte din lipsă de reprezentativitate legală şi statutară a membrilor organelor executive de conducere. În aceste condiții jurnalistul Robert Matei a propus comitetului de conducere amânarea alegerii președintelui Despărțământului ASTRA Reghin și alegerea unui președinte interimar și a unui birou provizoriu de conducere pregătitor, pe o perioadă de 6 luni, pâna la următoarele alegeri. Propunerea a fost aprobată. Acesta a mai precizat că își dorește peste 6 luni toți candidații la funcția de președinte să își prezinte CV-urile și se dueleze în proiecte și în strategii de dezvoltare a Despărțământului ASTRA Reghin și cel mai competent dintre candidați să fie ales președinte prin vot democratic.
Președintele prof. Dumitru Acu a propus alegerea secretarului Ilie Frandăș, în calitate de președinte interimar pe un mandat de 6 luni și a mai propus ca vicepreședinți pe prof. Dorin Cremene și pe jurnalistul Matei Robert. Noul președinte interimar, Ilie Frandăș, și-a făcut o listă cu noul birou de conducere interimar din care fac parte: prof. Marina Șara ,,președinte onorific” și fost director al Bibliotecii ,,Petru Maior” și președinte al Despărțământului ASTRA Reghin din 2005 până în prezent, Ioan Torpan profesor, Vasile Rău directorul Statiunii de Cercetare, Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor (SCDCO) din Reghin, Dorin Cremene fost director al Clubului Copiilor din Reghin și prof. de matematică, Paula Hurdugaciu, profesoară și angajată a postului de televiziune ARDEAL TV și jurnalistul independent Robert Matei.
La final, noul președinte interimar, Ilie Frandăș, a declarat foarte emoționat: ,,Vă mulțumesc, sunt foarte onorat, dar să vă spun sincer, nu îmi doresc această funcție. Sunt pensionar de două luni de zile (încă nu am primit pensia), așa că sunt într-un fel de șomaj. Am ce face, am activități care îmi plac, că de aceea am încercat să mai atrag tineri și mi-am o adus o colegă de la televiziune, pe Paula Hurdugaci. Ea este o profesoară de română, este super dotată și poate să îmi fie și secretară, dacă voi fi eu președinte, pentru că ,,dumneaei” are și masterat în Drept… Eu vreau ca fiecare dintre noi cei propuși să își exprime angajamentul aici, să organizăm peste 6 luni o Adunarea Generală, cum a propus Robert Matei, cu convocator semnat și atunci Dumnezeu cu mila” a precizat în încheiere Ilie Frandăș.