În curând VNTL vă prezintă – CINE AU FOST REGINELE REGHINULUI?

0

 

 

Cine au fost reginele Reghinului (2)
Sursa Foto: Reghinul Săsesc colecția Ciprian Marian

Istoria de 790 de ani a Reghinului nu a fost jalonată de prezența a unei regine în adevăratul sens al cuvântului în schimb a avut de-a lungul timpului foarte multe femei care au fost ,,botezate” sau au primit acest nume la naștere fie că ne referim la etnicii germani (sași), la maghiarii, românii sau evreii cetății. Regina (Reghina) a fost poate cel mai popular prenume feminin în secolele trecute în Reghin și chiar există unele presupuneri că în vechime orașul nostru ar fi fost la origine o așezare romană care purta chiar numele de ,,Regina” și prin care trecea drumul roman ce lega Alba-Iulia cu Rodna.  

În ciuda faptului că la Reghin azi, Regina este un prenume pe cale de dispariție a rămas la modă aproape la toate popoarele europene, (răspândit mai ales sub forma Reghina) care reproduce numele pers. lat. Regina. Identic cu subst. regina (derivat feminin cu suf. -inc), Regina se încadrează în seria numelor proprii romane care au la baza subst. rex sau regis. Acest prenume a pătruns în onomastica creștină fiind popularizat de cultul Fecioarei Maria, care era supranumită și regina, în sens creștin, mama a regelui.

Site-ul viselenuautermenlimită.ro (VNTL) vă prezintă în curând, un documentar în exclusivitate cu o serie de reghinence care au purtat numele ,,Regina”, unele au fost admirate și celebre, în epocă altele au fost mai puțin cunoscute dar cu siguranță nu au fost mai puțin interesante. Documentarul a fost realizat de jurnalistul Robert Matei și oferă, informaţii cu privire la ,,reginele neîncoronate ale Reghinului”, cine au fost aceste femei, care a fost contribuția lor în viața comunității și cum au dispărut din istoria ”Oraşului de pe deal ”? (R.M.)


 

 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *