ÎN MESAJUL PREŞEDINTELUI NICUŞOR DAN, LA ÎNCEPUTUL MANDATULUI – ŞEFUL STATULUI A PRECIZAT CĂ „Este nevoie să reducem birocrația și să digitalizăm, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială…”

Nicușor Dan a început luni, 26 mai 2025, mandatul de președinte. Este al cincilea șef de stat al României de după Revoluție. Nicușor Dan a preluat mandatul prezidențial de la președintele interimar Ilie Bolojan. Ceremonia de predare-primire a mandatului a durat aproximativ 20 de minute. Ilie Bolojan a plecat de la Palatul Cotroceni, după trei luni de mandat interimar.
Preşedintele ales al României, Nicuşor Dan, a depus luni jurământul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului. „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a rostit președintele ales.
La ora 12.49: Nicușor Dan a părăsit sala de plen și a făcut mai multe declarații de presă dintre care amintim :
Trebuie să avem un guvern sprijinit de majoritate parlamentară, pentru predictibilitate. Spunem investitorilor că există stabilitate. Asta este o urgență, sper să rezolvăm chestiunea asta în următoarele 1-2 luni
Odată ce rezolvăm problema deficitului, e nevoie de specialiști în definirea de strategii sectoriale.
Așa cum am spus, este în interesul național al României să avem un guvern sprijinit de o majoritate parlamentară. Eu cred că în fața interesului național un partid nu poate să spună Nu.
Reformele fiscale sunt inevitabile și cred că românii vor pune acea presiune pozitivă pentru ca partidele să și le asume.
Nu se poate să schimbi fără să schimbi nimic.
Avem o chestiune pe termen scurt și o chestiune pe termen lung. Haideți să o rezolvăm înainte pe cea pe termen scurt.
Urgența este să avem un guvern cu majoritate parlamentară care să asume măsuri de reformă fiscală.
Ar fi bine ca oamenii pe care românii îi văd să nu fie cei pe care i-au respins la vot.
Când va fi nevoie (voi participa la ședințele guvernului), dar cred că vom avea o colaborare bună cu Guvernul.
O să primiți programul lansat în campania electorală.
E o discuție în curs cu Comisia Europeană, sunt convins că oamenii de acolo dau credit noii puteri de la București.
Până la fonduri europene, discuția e îndepărtată.
Problema este rata mare a dobânzii pe care o plătim.
Trebuie să dăm un plan 2025 – 2026 din care să rezulte reducerea deficitului. 30 de miliarde este diferența între un deficit de 9 și unul de 7% din PIB.
Pot fi reduceri de cheltuieli, transferuri în interiorul PNRR, discuția e tehnică. Trebuie să vedem poziția pratidelor.
Politica externă a avut o direcție bună, dar o intensitate redusă.
Despre absența AUR și POT de la ședința solemnă: Atât timp cât protestele nu sunt violente sunt în limita libertății de exprimare.
Pentru moment, singura mea preocupare este deficitul.
Sunt discuții pe toate canalele diplomatice cu administrația Trump.
În momentul acesta, avem o activitate diplomatică normală, după ce terminăm cu chestiunea deficitului vom evalua toate serviciile.
Îmi doresc foarte tare ca prima vizită externă să fie la Chișinău, dar e posibil să fie una la Bruxelles înainte.
Despre absența lui Klaus Iohannis de la ședința solemnă a Parlamentului: E o decizie a dumnealui, nu vreau să comentez.
Traiectoria lui Nicușor Dan de la matematician strălucit la primar al Capitalei, candidat independent la funcţia de preşedinte al României şi preşedinte ales în al doilea tur este antologică şi fără echivoc în istoria României.
Dar să ne amintim cum a început ascensiunea lui Nicuşor Dan şi ce declara cu 73 de zile înainte să fie ales preşedinte al României, matematic vorbind ?
„În campania electorală care urmează e vorba de o largă categorie de români care sunt oneşti, care muncesc, care-şi plătesc taxele, care au bun simţ şi care cer foarte foarte puţine lucruri. Cer ca vocea lor să fie auzită şi cer ca autorităţile statului, pe care le plătesc, să lucreze pentru ei, şi nu pentru nişte găşti. Despre asta va fi campania electorală, în care se va auzi mult mai mult vocea oamenilor decât vocea politicienilor, pentru că e vorba de viaţa lor, a familiilor lor şi de viitorul acestei ţări”, spunea Nicușor Dan la depunerea candidaturii.
După anunțul candidaturii sale, din 7 martie 2025, lideri PSD, AUR sau USR s-au poziționat împotriva sa pe durata precampaniei și a campaniei pentru turul I. USR (partidul pe care îl fondase) a ales totuși să-și declare susținerea pe 10 aprilie, în prima săptămână a campaniei.
Pe 22 aprilie, Dan și-a prezentat programul prezidențial, viziunea sa „România Onestă”, care cuprinde 60 puncte asupra cărora va insista dacă va ajunge președinte, program care acoperă mai multe domenii (politică internă/reforma sistemului politic-administrativ, economie, sănătate, educație, justiție, mediu, cultură, social și egalitate de șanse, politică externă și securitate, Republica Moldova, diaspora) și care a fost alcătuit cu ajutorul mai multor specialiști.
În primul tur de scrutin, Nicușor Dan s-a clasat pe locul al doilea, cu puține voturi mai mult decât candidatul alianței PNL-PSD-UDMR, Crin Antonescu, și s-a calificat în al doilea tur. După intrarea acestuia în turul al doilea, forțele parlamentare pro-europene de centru-dreapta și-au declarat sprijinul pentru candidatura sa.Deși PSD a rămas oficial neutru, câțiva membri marcanți ai partidului, precum Alfred Simonis, Victor Negrescu și Constantin Toma și-au anunțat susținerea. UDMR l-a susținut, de asemenea, fără echivoc. Nicuşor Dan a câștigat alegerile în turul al doilea, cu un avans de circa 7 procente.
Mesajul președintelui Nicușor Dan, la începutul mandatului a fost unul bine structurat pentru ce a vrut să audă marea masă a populaţiei, le-a dat o veste extraordinară cadrelor didactice din România în schimb cred că nu le-a convenit prea mult bugetarilor care l-au votat şi care acum au aflată că noul Şef al Statului vrea să reducă birocrația și să digitalizeze instituţiile statului printr-o reformă administrativ-teritorială.

„Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Societatea și-a demonstrat ei însăși că este vie și puternică.
Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, în limitele statului de drept, și vă invit să continuați să fiți implicați pentru a pune presiunea pozitivă pe instituțiile statului, pentru ca acesta să se reformeze.
Pe termen scurt, avem problema deficitului. Statul cheltuiește prea mult față de ce își permite. Acesată chestiune poate pune în discuție stabilitatea socială.
Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară, care să-și asume reformele fiscale de care avem nevoie.
E în interesul național ca România să transmită mediului investițional un mesaj de deschidere și predictibilitate.
Cer partidelor politice să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României. Sunt convins că românii vor evalua în consecință.
Pe termen lung, avem nevoie de o reformă temeinică:
Este nevoie să reducem birocrația și să digitalizăm, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială.
În ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fioscallă, să reducem cheltuielile statului, să avem o guvernanță profesionistă la companiile de stat.
Trebuie să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fondurile europene și să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.
E nevoie de digitalizarea întregului sistem de sănătate, de o strategie de investiții în infrastructura sanitară, de extinderea centrelor pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor.
În ce privește educația, e nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, e nevoie să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, să investim în educația timpurie și este esențial să prevenim abandonul școlar…” a transmis șeful statului românilor.
Sursa foto 1: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa foto 2: Inquam Photos / George Călin
Sursa foto 3: presidency.ro
A consemnat Emma Vancu