În urmă cu 73 de ani, pentru o cartelă de alimente obținută în mod fraudulos la Reghin înfundai lagărul

0

De curând am descoperit o ”Cartelă de Alimente” care a aparținut unei văduve din Reghin pe numele Meney și care se pare că a fost folosită în timpul foametei din anul 1946 de un localnic pe nume, Florea Cioloca, om de serviciu în cadrul Sfatului Popular al Orașului Reghin.  
Cartela cu Nr. 485422 era eliberată de Subsecretariatul de Stat al Aprovizionării condus la acea dată de generalul, Grigore Nicolau și purta semnătura primarului orașului Negrea Alexandru care deținea și calitatea de director al Aprovizionării cu Produse Raționate.


Această cartelă este o dovadă incontestabilă că în anii 1946-1947 și populația Reghinului, s-a confruntat cu situația dramatică a crizei de alimente și a foametei. Acestea au fost determinate de verile extrem de secetoase, dar și de livrările însemnate pentru întreținerea armatei sovietice și pentru îndeplinirea condițiilor Convenției de armistițiu din 12 septembrie 1944, care consfințea ieșirea României din războiul împotriva Națiunilor Unite și continuarea războiului alături de Puterile Aliate împotriva Germaniei.
Pe fiecare pagină cu tichete pe verso este imprimat sloganul ”RISIPA UNORA MICȘOREAZĂ RAȚIILE TUTUROR” iar pe ultima pagină în cadrul instrucțiunilor de folosire se specifică foarte clar la ultimul paragraf un lucru halucinant: ”Cel ce întrebuințează cartele furate, găsite, rămase de la decedați sau obținute în mod fraudulos, vor pierde dreptul la cartelă timp de șase luni și vor fi sancționați conform legii sabotajului, cu trimiterea în lagăr”.
În elaborarea ”Cartelelor de Alimente”, Consiliul de Stat a luat în considerare și principiul de precauție pentru depistarea eventualilor impostori, drept dovadă că un alt paragraf din instrucțiunile documentului menționează următoarele:
Cartelele pierdute sau distruse nu vor fi înlocuite decât după o lună de la declararea pierderii lor. Cererea va purta numărul cartelei pierdute, împrejurările în care s-a pierdut sau distrus și va fi semnată de doi vecini care cunosc pe petiționar. Odată cu cererea se depune și chitanța de plata publicării în Monitorul Oficial”.

 


 

Asta se întâmpla la exact un an de la instaurarea guvernului condus de Dr. Petru Groza și chiar dacă autoritățile locale au organizat în cinstea acestui eveniment o demonstrație populară la care au angrenat 2500 de persoane din toate clasele sociale în mare parte din clasele muncitorești, țărani, intelectuali și militari nu toți localnicii erau încântați de portretul genialissimului generalissim Stalin sau al conducătorului român, Dr. Petru Groza.

Dovada sunt rapoartele Comisariatului de Poliție Reghin care arată că în aceste condiții de viață mizeră au apărut și în oraș găști de spărgători organizate care furau fără menajamente atât din instituții publice ori case particulare, cât și din magazine sau lăcașuri de cult. Furau haotic tot ce apucau începând de la piese de mobilier, clanțe de uși, fețe de mese și becuri la cai, atelaje, hamuri și carne din afumători, până la sume de bani în mod organizat. A rămas celebru furtul din noaptea de 25/26 aprilie 1947, de la sediul cooperativei ,,Viitorul” când s-au furat 737.000 lei.
Dovada că se trăia periculos în orașul nostru în urmă cu peste 70 de ani o atestă și faptul că în cursul lunii mai a anului 1947, datorită vigilenței gardienilor publici Lazăr Ioan și Szilagyi Iosif a fost prinsă o bandă înarmată de spărgători, compusă din 9 persoane, care în cursul anchetei au recunoscut 36 de spargeri comise în oraș și în comunele limitrofe.


viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *