Interviu neconvențional cu Ing. Ovidiu Moldovan un model din galaxia de valori a Reghinului

0

Ovidiu Moldovan este un antreprenor de succes, din municipiul Reghin, şi membru al ONG-ului Inițiativa Civică Reghin, care a militat pentru împiedicarea construirii unei Fabrici de Clei în ,,Orașul Viorilor”. Are fler, simț practic, este vizionar şi crede în elită nu în mulțimea neinstruită. Este un om care îşi recunoaşte defectele şi calităţile, cu demnitate, și care încearcă, în limita posibilităților, să ajute oamenii, nu să îi încurce. Biroul său pune la dispoziţia clienţilor tratamente, tehnici şi materiale, eficiente şi controlate cu profesionalism. Chiar dacă profesează în domeniul topografiei, de la 18 ani, pentru el educaţia topografică continuă şi pasiunea pentru noutăţile tehnologice sunt susţinute de un management care stimulează şi antrenează performanţa. Ovidiu Moldovan este un tânăr elegant, atent și politicos, fără a fi protocolar, dar care își servește clienții cu seriozitate maximă şi le oferă cele mai bune expertize, măsurători, evidențieri în construcți și planuri de situație, la preţul corect, în funcție de dificultatea acestora.

Ovidiu 1


Reporter: Cum a ajuns Ovidiu Moldovan topograf și om de afaceri ? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?


OVIDIU MOLDOVAN: Nu pot să spun că mă consider un om de afaceri. Meseria pe care o am și statutul de care mă bucur astăzi pot spune că le-am dobândit datorită unui concurs de împrejurări, la care eu sunt convins că a contribuit și Dumnezeu, călăuzindu-mi pașii spre această profesie. Deci să vă răspund la întrebare, ceea ce sunt azi nu a fost neapărat un vis, dar nici o întâmplare. Muncesc în domeniul topografiei de la 18 ani, unde mi-am început cariera, pe o funcție de operator-calculator. La 24 de ani mi-am deschis propria mea firmă. Practica, o dețineam în schimb, în paralel am absolvit o școală de tehnician-topograf, cadastru funciar la Târgu-Mureș și ulterior mi-am completat studiile cu o Facultate de Agronomie la București (Inginerie -Geodezie). Firma mi-am deschis-o din economiile mele și cu un mic ajutor material din partea părinților care m-au încurajat și moral foarte mult. În primă fază am apelat la un credit bancar, fiindcă îmi doream să fiu independent 100% și, cu timpul, am evoluat prin perseverență și multă muncă. Au fost zile în care lucram 18-19 ore, fiindcă nu aveam angajați, adormeam la 3.00 dimineața și la ora 8.00 eram din nou la servici. Am avut un flux continuu de muncă, greu de explicat, și aveam o dorință arzătoare de a avea continuitate și să nu îmi întrerup nici măcar o zi această muncă. Nu făceam concurență cu nici o firmă, eu aveam planul meu de dezvoltare personală care se baza pe pasiune, creativitate, inovare și continuitate.


Rep.: Puțini tineri au curajul să își ia propriul destin în mâini, la 24 de ani, și să își deschidă propria firmă? Privind în urmă, azi cum a fost drumul celor 14 ani în sfera serviciilor de topografie, cadastru și carte funciară?


O.M.: A fost un drum plin de obstacole, dar și de victorii. La început aveam sediul într-un spațiu în care plăteam o chirie și eram singur, apoi mi-am permis să angajez o persoană, două, trei, până ce am ajuns la un efectiv zece salariați. Ulterior, printr-o strategie a mea, m-am gândit că ar trebui să investesc și în alte bunuri și m-am axat și pe imobiliare, adică mi-am deschis și o agenție de profil. Din micul profit din terenuri și imobile și o altă parte din credite am achiziționat sediul actual din strada Piața Petru Maior nr.48/3, în anul 2008, unde ne desfășurăm activitatea de zece ani.


Rep.: Întrevedeați succesul de acum în 2004?


Echipa Caviservtop 2018

 

 

O.M.: Sincer să fiu, nu întrevedeam un succes neapărat, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că am o slujbă și am continuitate în muncă. Îmi place foarte mult să muncesc și sunt mândru că pot să ofer și altora un loc de muncă. Suntem o echipă de profesioniști în care fiecare își cunoaște locul. Pot să spun că am format o echipă modernă conform secolului XXI, adică nu am rămas în urmă niciodată cu inovațiile științei în acest domeniu și cu cerințele pieței și suntem foarte flexibili. Media de vârstă a angajaților mei este între 25 și 35 de ani.

 


Rep.: Prezentați-mi serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs., de la A la Z


O.M.: În momentul în care vine un client și ne solicită, începem cu identificarea imobilului, cu actele deținute, continuăm cu măsurătorile topografice, cu calculul suprafețelor, al identificării vecinătăților, amplasarea lor în sistemul stero e 1970 al cadastrului, după care urmează întocmirea documentației cadastrale, în funcție de documentele deținute și în funcție de documentele care urmează să le obținem. Urmează avize, recepția documentației după însușirea tuturor documentelor și în final predarea actului de proprietate. Noi am încercat să venim în întâmpinarea clienților cu o gamă foarte largă de servicii și o viziune nouă, motiv pentru care am achiziționat și drone cu ajutorul cărora putem realiza anumite măsurători și zboruri deasupra amplasamentelor, dar momentan, din păcate, prea puțini clienți percep utilitatea acestor aparate de zbor ghidate de la sol, prin radiocomandă. Am folosit dronele în folosul unor administrații locale și am efectuat câteva zboruri deasupra unor terenuri agricole, dar în rest prea puțin le-am folosit deocamdată. (Dronele pot fi folosite totodată pentru supravegherea inteligentă a culturilor agricole, la interval de timp bine stabilite, sau la diferite construcții foarte înalte unde un inginer mai ușor ar aproxima anumite defecte). Capacitatea noastră de a presta servicii nu este limitată de granițele județului, avem front de lucru nelimitat. Avem posibilitatea de a presta servicii la nivel de țară, în orice oraș bineînțeles dacă sunt comenzi onorabile. Momentan ne desfășurăm activitatea pe raza județului Mureș și lucrăm cu persoane fizice, juridice sau administrațiile locale care au nevoie de studii de fezabilitate, de obținerea unor acte de proprietate, extrase de carte funciară, întabulări și așa mai departe. În scopul îmbunătățirii permanente a activității noastre și a serviciilor în folosul clienților, S.C. CAVYSERVTOPT SRL a depus toate eforturile necesare și a obţinut standardele de calitate ISO 9001 şi OHSAS 18001.

Având în vedere că domeniul topografiei este unul foarte vast am încercat să formez două echipe, cu una muncim pe segmentul de întabulări, evidențieri construcții, dezmembrări și o altă echipă am încercat să o perfecționez pe segmentul de drumuri, trasări, marcaje, construcții hale industriale etc. Din păcate, la noi, aici la Reghin, nu se dezvoltă municipiul într-un ritm în care să ne permită să ne punem în practică la maxim serviciile.

Servicii Caviservtop VNTL


Rep.: Cum vă pot găsi cei care vor să beneficieze de serviciile dumnevoastră?


O.M.: În primul rând putem fi găsiți cel mai simplu la sediul nostru din Reghin, pe Str. Petru Maior nr.48/3, (în curte la Cofetăria Ghiocelul – la etaj), unde avem program zilinic, de Luni până Vineri, de la 8.00 la 16.00, la numerele de telefon: 0365/489.904, 0743.043.632 sau prin poșta electronică, pe adresa de e-mail: cavyservtop@yahoo.com. În al doilea rând putem fi contactați pe www.cavyservtop.ro sau pe pagina de facebook: Măsurători Topografice Terestre & Aeriene.


Rep.: S.C. CAVYSERVTOP S.R.L la ce capitol consideraţi că şi-a câştigat supremaţia, în raport cu concurenţa?


O.M.: Nu pot spune că dețin supremația în raport cu concurența, pentru că pe mine nu mă interesează ce contracte au celelalte firme cu același profil de activitate sau ce strategii de dezvoltare au și atunci nu pot face comparații și nici nu mă interesează să fac ierarhii sau clasamente. Eu cred că cei care au timp să își studieze concurența și fac o obsesie din asta sunt oameni care, ori nu au suficiente comenzi ori sunt foarte slabi ca și vocație profesională și atunci bineînțeles că stau la pândă să speculeze greșelile altora. Pe mine nu mă sperie concurența, pentru că îmi cunosc propriile mele puteri și dacă aș avea timp să mă gândesc la concurență înseamnă că nu aș mai avea timp să lucrez pentru mine.


Rep.: Sunteți un om bine cotat din toate punctele de vedere, atât la capitolul moral, cât și la cel financiar. A fost ing. Ovidiu Moldovan curtat de anumite partide să intre din politică?


O.M.: Da, mi s-a propus să intru în politică și am refuzat categoric. Am refuzat, pentru că în opinia mea ce se întâmplă azi pe scena politică românească nu e politică, e un circ ieftin și o harababură. Toată lumea vrea să demonstreze că știe să facă politică și vrea să ajungă pe funcții cât mai înalte dar aproape nimeni nu mai studiază doctrinele partidelor și pe de altă parte tineretul capabil nu este lăsat să se afirme politic. De 28 de ani văd aproape aceleași figuri de tristă amintire, cu aceleași idealuri sau concepții, șabloane pe bandă rulantă, nu se detașează nimeni din pluton să se remarce cu ceva spectaculos în sens pozitiv, că în sens negativ avem exemple zi de zi, pe canalele de știri de la TV. Atâta timp cât nu se dă dezlegare ca tinerii politicieni să aibă la bază deciziile personale în acțiunile care le întreprind și sforile le trag alții din umbră nu pot să intru într-un partid să fac jocurile de culise ale unor politicieni compromiși.


Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd?


Ovidiu Moldovan Interviu

 

 

O.M.: Renumele și popularitatea se câștigă greu, dar poți să le pierzi și foarte ușor. Neseriozitatea de multe ori are efecte mult mai drastice decât încălcarea unei legi și unul dintre efectele cele mai importante e cu siguranță și pierderea credibilității și a renumelui. În opinia mea, popularitatea este asemenea bogăţiei. Nu e greşit să o ai. Problema constă în metodele la care apelezi pentru a o obţine sau pentru a o păstra.

 


Rep.: Care este cel mai bogat client sau firmă căruia/căreia firma dvs. i-a efectuat prestări-servicii topografice, de cadastru sau carte funciară?


O.M.: Am prestat servicii și pentru firme mari din București și chiar din străinătate, pentru construcții de autostrăzi, și dacă vreți, o firmă care îmi vine acum în minte ar fi Strabag. Vorbim de un grup austriac cu afaceri în construcții, cu afaceri anuale de 10 miliarde de euro și unul dintre cei mai importanți constructori din lume. Aici, pe plan local, lucrez cam cu toate persoanele juridice și firmele mari din Reghin, începând de la Evora, până la Irum.


O Moldovan OfficeRep: Ce schimbări aţi observat în jurul dvs când aţi devenit o persoană publică?


O.M.: De la anumite persoane am văzut respect și demnitate, de la alte persoane invidie și răutate, chiar dacă micile răutăți nu și le-au manifestat direct, ci prin terțe persoane. Dar eu întotdeauna aceste practici le-am considerat niște gesturi rușinoase, săvârșite de niște oameni mărunți, pe care nu le-am pus la suflet și nu am lăsat să mă destabilizeze nici emoțional, nici profesional.


Rep: Ce rol joacă banii în viaţa dumneavoastră?


O.M.: Bani mă întrețin, dar nu sunt un sclav al banilor. E adevărat că încerc să îmi gândesc strategiile de dezvoltare pe termen lung, pentru a nu avea grija zilei de mâine, însă niciodată nu pun banii mai presus decât calitățile umane și nu e un clișeu, chiar vreau să publicați asta.


Rep: Ce nu poate ierta Ovidiu Moldovan unui prieten?


O.M.: Minciuna și trădarea, pentru aceste două lucruri nu găsesc nici o scuză, în cadrul unei prietenii adevărate.


13914155_1128155007230309_956273179369631588_oRep.: Știu că sunteți tatăl unei fetițe de 7 ani, ca părinte i-ai dat vreun sfat până acum, legat de cum ar trebui să fie în viață ?


O.M.: Așa este am o fetiță, Carla Maria, de care sunt foarte mândru. Ce pot să spun, la vârsta asta încă nu poate conștientiza foarte multe aspecte ale vieți, dar o trimit la școală să învețe și în rest o voi lăsa pe ea să decidă, la majorat ce va dori să facă cu viața ei. Eu am să o susțin pe tot parcursul vieții în cariera pe care și-o va alege și am să fac tot ce îmi stă în putință să o ajut să își împlinească visul.


Rep: De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?


O.M.: De familie, de sănătate și de dorința de a face un bine cuiva în fiecare zi.


Rep: Care este cheia succesului pentru dumneavoastră?


O.M.: Dincolo de muncă, sacrificii, determinare și perseverență cheia succesului pentru mine înseamnă să-ți creezi propriul drum imaginar pe care să îl urmezi până la capăt.


Rep: Aţi avut parte de vreo experienţă nefastă de-a lungul timpului?


Servicii Caviservtop

 

 

O.M.: Da, am avut momente nefaste care m-au motivat să îmi depășesc, să spun, uneori limitele. Că lucrez de la 18 ani pot dovedi cu cartea mea de muncă și asta spune multe despre câte experiențe am putut acumula în 20 de ani de activitate. Însă fiecare pas spre succes se realizează cu răbdare, cu analiză multă şi în timp. Îmi doresc să fac mult mai multe, la nivel profesional, dar, din păcate, nu am cu cine, la nivelul municipiului Reghin, care te limitează. Mi-aș dori să se ofere din partea administrației locale mult mai multe posibilități de dezvoltare pentru tineri antreprenori și pentru investitori.

 


Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes, cine v-a impresionat cel mai mult, ca om în domeniul afacerilor?


O.M.: Repet, eu sunt apolitic, dar Vasile Gliga m-a impresionat ca om. Chiar dacă poate vor exista cârcotași pe tema asta, el a reușit în viață, pornind de jos, și și-a construit un destin de poveste și a ridicat prestigiul municipiului Reghin, începând de la industria viorilor, la învățământul privat și terminând cu dansul sportiv. Oferă locuri de muncă de 28 de ani și organizează o mulțime de evenimente tradiționale, demonstrând că nu își renegă rădăcinile și că omul sfințește locul.


Rep.: Care au fost cele mai frumoase lucruri pe care le-ați învățat de la tatăl dumneavoastră?


O.M.: E adevărat că eu fac parte din generația lui ,,am fost bătut când eram mic și rău și uite că n-am nimic” pentru că pe atunci nu existau atâtea drepturi la copii și totuși ei creșteau sănătoși și cu bun simț.
Cred că de la tatăl meu am moștenit cultul pentru muncă. Tata a fost un om foarte muncitor și foarte corect în relațiile cu cei din jur.


Rep.: Ce secret al lumii aţi vrea să-l aflaţi?


O. V.: Mi-aș dori să aflu dacă există viața de apoi, de asta aș fi cel mai interesat. Am văzut oameni care susțin că au fost în moarte clinică, dar pot fi fantasme, poate fi în spate o propagandă sau o manipulare pentru a crește cota de raiting și audiența televizată dacă există o altă viață și dacă noi vom fi tot noi, acolo sau vom deveni alții?


Rep.: În opinia dvs. cât de profesionalizat este, la ora actuală, statutul experților în topografie și geodezie?


O. M.: Ce observ eu în domeniul meu este că nu se vrea să ne aliniem în rând cu statele membre din Uniunea Europeană. Meseria asta pot spune că este necesară, pentru că, încet. intră și România în legalitate și datorită schimbărilor legislative din acest domeniu a crescut și numărul solicitărilor noastre foarte mult, pentru că altfel cetățenii intră sub incidența legii și amenzile sunt usturătoare. Așa am ajuns să fac și foarte multă administrație în acest domeniu. Fiind probleme de N feluri, încerc să consiliez și să dau și soluții clienților noștri, pentru că, pe lângă partea de prestări servicii, măsurători și evidențieri, cea mai mare problemă cu care se confruntă Statul român este partea juridică. Și am o mare satisfacție când văd clienții mei fericiți, pentru că în momentul în care i-ai finalizat un act de proprietate are și el o siguranță că viața lui este mai liniștită.

18119361_1383257368386737_4860631560027892574_n


 

Rep: Dacă aţi avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ați aplica în Reghin?


O.M.: Aș schimba concepția, ritmul modernizării și evoluția Reghinului. În primul rând, aș lăsa loc tuturor cetățenilor acestui municipiu să se exprime liber, aș consulta părerile tuturor care au viziune mai largă de dezvoltare a Reghinului, a celor care au idei de a construi un incubator de afaceri și de a promova un mod etic de trai, iar, în final, aș alege cea mai bună idee și aș pune-o în practică.


Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu


O.M.: Cred în Dumnezeu în primul rând pentru că m-am născut într-o familie de oameni credincioși și, la rândul meu am preluat această credință. În al doilea rând cred în Dumnezeu cu toată convingerea, pentru că nu m-a părăsit niciodată în momentele cele mai dificile din viața mea și în al treilea rând cred pentru că Dumnezeu este creatorul nostru, iar omul care recunoaşte bunătatea Creatorului său ştie că viaţa şi lumea îi sunt încredinţate, în fiecare zi, ca un dar. Doamne ajută pe toată lumea!

14707791_1186457911400018_4026524809560433409_o (1)


viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *