Interviu neconvențional cu Rodica Ioana Bândilă
Rodica Ioana Bândilă este administratorul Centrului de Limbi Străine ,,EUREKA”, o prezenţă inedită în peisajul afacerilor reghinene care de-a lungul celor 14 ani de activitate, a dus la alt nivel ideea de educaţie alternativă.
Sub conducerea profesoarei reghinence, Eureka a devenit centru regional acreditat de pregătire și examinare internațională LCCI PEARSON, organism de examinare al Camerei de Comert și Industrie a Londrei, pentru examene de engleză generală și engleza pentru afaceri, centru acreditat de pregătire și examinare ECL (Consorţiul European al Limbilor Străine), cu un portofoliu total de 14 limbi, local operând pentru limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, și nu în ultimul rând un centru de pregătire pentru examenele Cambridge, IELTS și TOEFL şi româna pentru străini. Momentan este tutore pe platforma internațională www.verbalplanet.com unde predă cursuri online de limba engleză și limba română mai multor străini. În paralel, a organizat o serie de evenimente specifice domeniului de activitate cum ar fi concursuri şi testări interne, concurs online de eseuri și fotografie dedicate Zilei Europene a Limbilor Străine, Open Day (Ziua Porților Deschise) și a avut mai multe apariții televizate în mass-media, iar în 2014 şi o emisiune la televiziunea DAReghin TV numită ,,Jocuri de Cuvinte”.
Dacă se gândește în urmă, încă din primii ani, munca a fost și este încă un reper important al vieții, nu fără ecouri în viața ei personală, totul fiind posibil doar cu susținerea intensă a familiei. Viața sub lupa acestor două aspecte este similară cu cea a unui carusel, cu suișuri și coborâșuri, dar cert este că nimeni și nimic nu au reușit să o oprească să îndrăznească să viseze. Spune că ,,frumusețea” de care o bănuiește lumea nu prea i-a deschis uși, în schimb ideile sale au spart uși când ușierii ezitau să îi deschidă. A fost persuasivă, a făcut sacrificii și a luptat pentru a ieși din matricea mentalității unui oraș mic, poate puțin prea conservator în unele privințe, însă avut o determinare ieșită din comun în a construi ceva nou în materie de învățământ alternativ.
Răbdarea a fost cununa încercărilor pentru strădaniile profesoarei Rodica Bîndilă, dar a meritat, fiindcă anul acesta Centrul de limbi străine a împlinit 14 ani de activitate, timp în care și-a câștigat un binemeritat loc de referinţă pentru rezultatele și calitatea serviciilor. Chiar dacă aceasta s-a clădit cu pași mărunți, Centrul Eureka s-a dezvoltat armonios, fără sincope serioase și fără extensii artificiale, ci ca un concept gândit și elaborat de o profesoară cu vocație, mereu în avangardă, îndreptată spre tot ceea ce este nou şi original , care a bifat până în prezent aproape 30 de ani la catedră, din care un sfert în învățământul de stat și restul la privat.
Din aceste motive, Rodica Bândilă nu are regrete profesionale, din contră, e mândră de visul materializat în fapte și nu s-a oprit aici cu bunele sale intenţii. Pe lângă Centrul de limbi străine, nonconformista reghineancă a pus în 2015 bazele unui ONG, numit Asociaţia Inovaţie în Educaţie Eureka-vizibil pe facebook și pe platforma www.eumanitar.ro/ asociația-inovatie-in-educatie-eureka – prin care încearcă să înnoiască educația și sistemul de învățământ, prin proiecte și programe locale. A inițiat distincția ,,Omul de 5 stele”, pentru implicare și grijă față de semeni, are un certificat de formare a cadrelor didactice din România ca voluntar din partea American Peace Corps, are un abonament pentru comunitate, unde sumele donate sunt îndreptate spre diverse proiecte practice, educaționale pentru elevi.
La 47 de ani, Rodica Bândilă a susținut și promovat examenul Cambridge English Proficiency, nivel C2, considerat un examen dificil de limba engleză, în ciuda faptului că a terminat geografie-engleză, dar a dovedit că atunci când iubești ceva, nu există limite și limitări dacă te dedici cu pasiune serviciilor pe care le oferi.
Cu 11 ani în urmă, Rodica Bândilă a devenit examinator internațional ECL, iar apoi, examinator internaţional pentru English for Business, recent fiind acreditată ca examinator Cambridge Assessment English, Lower Suite, dovedind astfel o dorință de aliniere a cunoștințelor sale în limba engleză la nivelul standardelor internaționale in ceea ce privește pregătirile și examinările lingvistice.
Trecând peste rigiditatea unui interviu axat strict pe problemele legate de activitatea sa, Rodica Bândilă ne-a vorbit cu deschidere și onestitate despre trecut, parcurs profesional și prezent, păstrându-și totodată consecvența unei Lady Teacher care nu stârnește teamă, ci dimpotrivă, imprimă interlocutorului relaxare şi o căldură familiară.
Reporter: Cum a ajuns Rodica Ioana Bândilă să dețină un Centru de Limbi Străine? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?
Rodica Ioana Bîndilă: Cu certitudine pot să afirm că au fost amândouă, apoi și o serie de conjuncturi care m-au dirijat spre înfiinţarea acestui Centru de limbi străine.
Am absolvit Facultatea de Geografie-Engleză, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 1989. După absolvire, am fost repartizată ca profesoară de geografie la un liceu mare din jud. Covasna, după care în 1992 am devenit titulară la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga”, din Reghin pe catedra de limba engleză. După prima reformă a învățământului de la începutul anilor ‘90, mi-am luat la propriu destinul în propriile mâini, renunţând la titulatură şi demisionând din învățământul de stat. M-am angajat la Grădinița privată cu predare în limba engleză ,,Junior ”, unde am activat timp de 6 ani.
În cursul anului 2002, după finalizarea acestei etape de acumulare de experiență în domeniul privat, am înființat un PFA, având drept scop principal inițierea, perfecționarea și evaluarea lingvistică a tuturor categoriilor de vârstă și ocupaționale, în domeniul limbilor străine. M-am acreditat pe organisme de examinare internațională, recunoscute intern și internațional fiindcă am realizat că au un potențial foarte mare în viitor, lucru confirmat ulterior prin deschiderea României către lume și Uniunea Europeană și migrarea tot mai mare a forței de muncă în străinătate care aveaa nevoie de atestarea nivelului de cunoştinţe lingvistice după standarde internaţionale.
La început am închiriat un apartament cu două camere, în Cartierul Rodnei, și am dat anunț la postul local de radio …așa a început povestea Centrului de limbi străine ,,Eureka”. De ce Eureka? Pentru că înseamnă Evrika în engleză! Inițial, am demarat cursurile cu 50 de cursanți de toate vârstele și cu personal recrutat din rândul cadrelor didactice din diverse instituții de învățământ de stat, care au lucrat cu noi în regim part-time.
Apoi, în anul 2004, am înființat un SRL fiindcă ne dezvoltasem destul de bine și pentru că numărul de cursanți s-a dublat și nu mai aveam spațiu suficient pentru desfășurarea cursurilor. Prin urmare, am căutat o altă locație și prin intermediul unei Agenții Imobiliare am aflat de sediul de azi din strada Pandurilor nr. 32 *(amplasat pe fosta locație a Fabricii de Bere Regina a ing. Virgil Mailat) unde am stat 4 ani cu chirie, după care am ajuns la un acord cu proprietarul să achiziționăm imobilul. În anul 2008, am cumpărat clădirea prin intermediul unui credit imobiliar deoarece era vorba de o sumă de bani considerabilă.
Principalele obiective pe care ni le-am propus și pe care ni le-am perfecționat în timp au la bază câteva elemente comune.Unu, să menţinem standarde înalte de calitate ale serviciilor, punând în centrul atenției nevoile cursanților. Doi, să asigurăm condiții optime de lucru și o atmosferă prietenoasă propice motivării și stimulării progreselor clienţilor. Trei, să diversificăm gama de servicii conform solicitărilor exprimate de cursanți și părinți, prin sondaje de opinie. Patru, să menținem programe de lucru și tarife flexibile.
Personal, am predat, la început, tuturor nivelurilor şi categoriilor de cursanți, de la preșcolari și ciclu primar, până la elevi de gimnaziu și liceu. M-am axat apoi pe predarea limbii engleze elevilor de liceu și adulților, precum şi pe engleza pentru examene, pentru că e un segment destul de delicat : să găsești formula cea mai potrivită vârstei şi nevoilor lor speciale, să le formezi noi abilități prin tehnici de lucru opuse față de ce știau ei din școală sau să le corectezi anumite aptitudini greșite, toate eforturile fiind îndreptate către obținerea rezultatelor dorite.
Rep.: Au trecut 14 de ani de la înființarea Centrului, cum caracterizați, pe scurt, acești ani din viața unei firme și, în același timp, din viața unui om?
R.I.B: Au fost ani mai ușori sau mai grei, în care am muncit și am învățat pas cu pas ce înseamnă să îți asumi un rol de inovator în societate și să spargi barierele prejudecăților dintre eficiență, calitate, tradiție și inovație. În acești ani ne-au trecut pragul aproximativ 2.000 de cursanți, care și-au perfecționat abilitățile lingvistice sau au învățat o limbă străină, în ședințe de grup, în tandem sau individual. Iar din 2015, Centrul Eureka are contract cu 5 grădinițe pentru cursul optional de limba engleză care înseamnă o muncă în folosul a circa 300 de preșcolari.
Rep.: Întrevedeați succesul de acum, la început?
R.I.B.: Nu aveam cum să anticipez evoluţia acestei activităţii într-un domeniu cu totul nou într-un oraș mic. Din acest motiv, nu aveam cum să prevăd un succes și ezit să rostesc eu însămi cuvântul succes. În primul rând, succesul nostru este dat doar de preșcolarii, elevii, tinerii și părinții lor, dar și de adulții care au trecut prin mâinile noastre, au absolvit și au fost beneficiarii acestor cursuri care le-au fost multora de mare ajutor în viață. Prin urmare, doar ei sunt cei ce pot oferi cel mai bun răspuns la această întrebare. Apoi, măsura succesului pe care pot să îl confirm este că am reușit să funcționăm timp de 14 ani fără întrerupere inclusiv în perioada de criză economică care a afectat societatea românească și, indirect, pe noi, şi nu oricum, ci cu rezultate mai bune an de an.
Rep: Aţi avut parte de vreo experienţă nefastă de-a lungul timpului, care v-a făcut să vă depășiți limitele?
R.I. B: Oho, viața mea a fost încă de mică o veșnică provocare de a-mi depăși limitele atât în plan personal,cât și în plan profesional. Pe măsură ce m-am deprins cu ele și am învăţat din acestea, am ajuns să nu mai pot trăi fără ele. Simultan, am început să realizez că teoria și practica sunt două lucruri total diferite.
Pe plan personal, greutăţile au venit încă din tinereţe: anii de școală când am învăţat să mă descurc singură departe de familie în timpul cât am fost elevă la Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” la Tîrgu-Mureș şi studiile la Iași; moartea timpurie a mamei, apoi grija bunicii şi a restului familiei rămase, în paralel cu serviciul, pierderea tatălui, distanţa ce mă separă de unul dintre fraţi, el locuind momentan cu familia în Germania.
Pe plan profesional, a trebuit să fac lumea să vadă că iubesc la fel de mult atât geografia, cât și limba engleză, eu fiind inițial profesor de geografie. Abia când s-a pus problema să îmi dau definitivatul, m-am hotărât să continui să mă specializez în limba engleză, dându-mi definitivatul și gradul II în limba engleză. Pentru că gradul I nu am cum să îl obțin, activând în învățământul privat. În schimb, am încercat să mă autodepășesc în toți acești ani și să îmi dovedesc în primul rând mie și apoi altora, care poate au fost şi încă mai sunt sceptici vis-a-vis de cariera mea de profesor de limba engleză, având în vedere că absolvisem limba engleză ca specializare secundară.
Coroborând toate acestea la un loc, concluzia e că singura cale prin care poți trece de provocările vieții e să le înfrunți direct. Nu să le ocolești, ci, la propriu, să treci prin ele ca un buldozer. Uneori, pentru mine a fost o luptă dusă până la lacrimi cu conservatorismul, inerția, intoleranța, nu de puține ori marcată de lipsa bunelor intenții, dar sunt decisă să nu cedez niciodată acestor presiuni externe. Eu sunt înțelegătoare și iertătoare, dar nu uit experiențele negative tocmai ca să le evit în viitor, învățând din propriile greșeli și ale altora.
Rep.: Prezentați-mi serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs., de la A la Z.
R.I.B.: Organizăm cursuri de limbi străine pentru diferite niveluri pe tot parcursul anului şcolar, în grupe de maxim 10 cursanţi, dar şi individuale sau în tandem. Cursurile se adresează tuturor categoriilor socio-profesionale și de vârstă. Asta înseamnă că începând de la vârsta de 4 ani și până la vârsta la care mai poate asimila cunoștiințe și este motivat, cursantul poate să vină la noi, fie să învețe și să se perfecționeze într- o limbă străină studiată anterior sau să învețe o limbă nouă. Iar foarte important, dacă are nevoie de un atestat sau certificat lingvistic internațional pentru studii academice sau job, să se pregătească pentru un examen și să îl susţină CHIAR la noi în oraș, Eureka fiind Centru de Examinare pentru sistemele Uniunii Europene( ECL), apoi LCCI Pearson și centru de pregătire Cambridge.
Punem așadar la dispoziție cursuri în special pentru limbile: engleză și germană și în funcție de cereri putem oferi și cursuri de franceză, italiană , uneori spaniolă, în grup, în privat sau în tandem (câte 2 cursanți) fiindcă avem un portofoliu de colaboratori care folosesc o experienţă de predare dobândită prin metode eficiente şi stimulante.
Suntem foarte activi și în sfera online, pe pagina web www.eurekacenter.ro şi pe facebook, unde internauții pot găsi în detaliu toată gama de servicii pe care o oferim cursanților, inclusiv tarifele.
Ca și noutate, oferim cursuri de engleză pe Skype. Acest serviciu vine ca o diversificare a activitățiilor, pentru a fi în pas cu tehnologia, deoarece foarte mulți dintre cursanții noștri sunt oameni ocupați și nu au timp disponibil pentru a se deplasa la sediul centrului, astfel având șansa să învețe o limbă de acasă sau de oriunde.
Din 2014, ca o provocare paralelă în domeniul online, am început să mă specializez și să îmi îmbunătățesc abilitățile și experiența în timpul liber, pe www.verbalplanet.com, o platformă internațională de cursuri online , unde sunt unul din cei peste 1400 de profesori de limba română pentru străini și limba engleză.
Rep.: SC Eureka SRL la ce capitol consideraţi că şi-a câştigat supremaţia, în raport cu concurenţa?
R.I.B.: În primul rând, depinde despre ce concurenţă vorbim. Dacă despre cea loială reprezentată de celălalte centre de limbi străine, este una benefică de la care avem doar de învăţat, având împreună traininguri, legând parteneriate și făcând schimburi benefice de informații, singurul criteriu de departajare în faţa concurenţei fiind profesionalismul. Celălalt tip de concurenţă (care din păcate din punct de vedere al legalităţii şi fair-play-ului abundă !!) este reprezentată de piaţa meditațiilor în particular contra-cost. Sunt de acord cu acestea atâta timp cât se respectă bunul simț, calitatea serviciilor și nu în ultimul rând echitatea: dacă tot suntem egali în drepturi, sa avem şi aceleaşi obligații. Nu e corect ca unii să plătească impozit și alții nu!
Nu știu dacă termenul supremație este cel corect în sensul numărului de cursanți pe care putem să îi absorbim la nivel de oraş, dar cu siguranţă faptul că oferim cursuri în domenii lingvistice în care noi suntem specializați beneficiind de informaţiile direct de la sursă si din partea organismelor internaționale la care suntem acreditaţi şi experienţa acumulată în timp, da, reprezintă un atuu din mai multe puncte de vedere, după cum urmează:
1. lucrul se realizează cu grupe restrânse și este bazat pe metode interactive, care asigură o mai mare eficiență și rapiditate a învățării, conform ritmului propriu și al nevoilor cursanților.
2. consiliere și testări periodice gratuite în 3 sesiuni anuale, acces rapid și gratuit la baza noastră documentară: cărți, reviste, internet, materiale imprimate gratuite, posibilitatea de achiziționare de suporturi de curs și adiționale direct de la editurile cu care colaborăm;
3. modalități de plată simplificate, raport bun și foarte bun preț-calitate la ședințele individuale și la cele de grup comparativ cu cele existente pe piața meditațiilor;
4. organizarea de cursuri la cererea firmelor și la sediul acestora dacă e nevoie, după un program flexibil, cu condiţia îndeplinirii condițiilor necesare desfașurării activităților didactice, pe bază de contract şi facturare lunară .
5. acordarea de atestate de limbă recunoscute pe plan intern și internațional, în urma susținerii unui examen de competență care ce nu poate fi oferit în urma unor meditaţii furnizate de un profesor în particular.
În plus, punem mare accent pe interactivitate, pe jocuri de vocabular, jocuri de gramatică și tot felul de activități care limitează abordarea centrată pe profesor și în care schimbul este unidirecțional- adică elevii primesc informațiile predate de profesor , accentul căzând astfel pe o învățare pasivă, bazată pe memorie. Dimpotrivă, noi ne axăm pe activități în care le predăm cursanților deductiv și învățând în context. Este demonstrat faptul că teoria învățării în context accentuează interesul elevului și experiența acestuia, considerând că învățarea este mai valoroasă când se desfășoară într-un context relevant pentru școlar, într-un mod care ține cont de de lucrurile la care se raportează, stârnindu-i interesul.
Logo-ul nostru este ,,Cu noi succesul este mai aproape”și, fără a părea lipsiți de modestie, vă spun că anul trecut cursanții noștri care au dat examenul Cambridge au avut o promovabilitate de 100%.
Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes, cine v-a impresionat cel mai mult, ca profesor în școală?
R.I.B.: Doamna prof. Maria Piștănilă, diriginta mea din ciclul gimnazial de la fosta Şcoală Generală nr. 2, care avea o prestanță și un fel de a aborda elevii și de a relaționa cu ei incredibil. Felui ei de a fi și de a preda m-a schimbat enorm. Eu, eleva timidă şi fricoasă din ciclul primar, care ‘a ratat’ toate coroniţele sau menţiunile tocmai pentru că era speriată de învățătoarea pe care o avea şi pe care a asociat-o mereu în imaginaţia ei bogată cu zgripțuroaica din poveștile nemuritoare din cauza severităţii şi impenetrabilităţii ei sufleteşti. Deci datorez ‘ înflorirea’ mea doamnei Maria Piștănilă, care prin măiestria ei didactică, m-a transformat într-o persoană deschisă, însetată de cunoaştere, deschizându-mi calea spre ascensiune continuă: în liceu, olimpică națională la geografie în clasa XI-a datorită profesorului Ioan Văsieş pe care l-am admirat. Apoi, în facultate am fost impresionată de doi profesori universitari , soț și soție, fam. Ungureanu, de o probitate profesională și morală extraordinară și nu în ultimul rând de profesorul meu de traduceri, Sorin Pârvu, un apreciat eseist, critic şi istoric literar, care, pe atunci își dăduse doctoratul la Cambridge și mai târziu a ajuns să susţină cursuri de literatură americană, la State University of New York din Albany. Și uite așa, a ajuns fetița timidă fără coroniță în ciclul primar să absolve facultatea a 6-a din 25 cu o medie de 9,66! Și asta datorită dascălilor enumeraţi anterior!
Rep.: Sunteți o femeie bine cotată, din toate punctele de vedere, atât la capitolul moral, cât și cel financiar, Rodica Ioana Bândilă a primit oferte de a intra în politică?
R.I.B. : La moral da, însă la financiar nu mă pot compara și nici nu doresc să mă compar cu alte persoane bine cotate din acest punct de vedere din municipiu. Simplu, pentru că banii pentru mine nu reprezintă un scop în viață, ci un mijloc pentru a-mi materializa visurile. Și asta mă face cu adevărat împlinită. Referitor la politică, nu am primit invitații de a mă alătura vreunui partid și repet din nou, nici nu aş accepta. Momentan, chiar dacă mă consider o persoană apolitică, asta nu înseamnă că nu iau pulsul evenimentelor politice la nivel național și internațional. Din contră. Însă repet, momentan nu mă atrage nici un partid din cauza stării actuale a lucrurilor. Mai mult, sunt o persoană care și-a dorit să rămână străină de viața politică din cauza prea multor jocuri de culise și interese, nu vreau să supăr pe nimeni, dar dacă studiem puțin istoria şi literatura României, de la Dinu Păturică și nea Iancu Caragiale până azi, fondul e acelaşi. Poate s-a mai schimbat poleiala de deasupra. Meschinăriile și jocurile politice , mai mult sau mai puțin elegante sunt aceleași, însă eu rămân străină acestora fiind adepta fair-play-ului şi onestităţii. O fire care se revoltă imediat ce vede ceva irațional sau anormal, oameni nedrepți și mai ales nedreptățiți în jur; atunci mă retrag imediat din zona care îmi poate periclita moralitatea. Nu stau în noroi pentru că de multe ori tocmai persoane bine intenționate ies țapi ispășitori. Nu doresc să fiu țapul ispășitor al nimănui. Prefer să îmi păstrez integritatea nealterată în schimbul unor beneficii trecătoare. Nu că aș fi arogantă sau vreo ’’Maica Tereza”, dar așa am fost educată de mama mea, de toţi profesorii mei din vremurile din care n-aveai cum să nu ieși decât OM integru! Iar apropo de politică, scriitorul umorist Mark Twain avea o vorbă ,,Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”.
Rep.: Care este cel mai important client, firme sau instituții publice cărora le-a prestat servicii Centrul de Limbi Străine Eureka?
R.I.B.: Pentru noi toți clienții sunt importanți pentru că ne-au onorat acordându-ne încrederea. Dacă persoanelor fizice le datorăm discreţie, persoanelor juridice cu care am avut onoarea să lucrăm, contribuind la dezvoltarea portofoliului nostru de clienţi mari, le datorăm mulţumiri pentru încrederea acordată. Aici mă refer la câteva firme importante din oraș, din împrejurimi și din Tg. Mureș cum ar fi BRD, Grafis Art, Auchan, Mirdatod, Hora SA, Alpina Shoe Production.
Rep: Ce schimbări aţi observat în jurul dvs. de când aţi devenit o persoană publică?
R.I.B: Nu trăiesc nici în anonimat, dar nici nu mă consider o persoană publică pentru că natura serviciilor pe care le prestăm trebuie să se desfășoare în mare parte sub semnul discreției , al protecţiei elevilor din pricina concurenţei neloiale. Este adevărat că nu atât de cunoscuți pe cât ar trebui să fim în alte condiții, dar e ok pentru că eu personal mă simt bine dacă acționez din umbră spre ceea ce doresc să realizez mobilizându-i pe cei din jur şi nu să nu să fiu neapărat în centrul atenției.
Rep.: Care au fost cele mai frumoase lucruri pe care le-ați învățat de la mama dumneavoastră?
R.I.B.: De la mama am primit o educație clasică, iar pasiunea pentru meseria ei și dragostea față de copii m-au ajutat şi inspirat enorm. Mi-a dezvoltat în paralel şi foarte mult bun simț. Mama mea a fost la rândul ei profesoară și mi-a insuflat toate valorile morale care trebuie să le aibă un OM și tot ea a fost ceea care a știut să îmi stârnească în suflet cel mai adânc simțământ de dragoste, de corectitudine și de repulsie față de tot ceeea ce înseamnă minciună, lene şi fățărnicie.
Rep: Ce pasiuni aveți în timpul liber?
R.I.B.: Nu prea am timp liber, dar în puținul timp mă pasionează scrisul. Am scris în adolescență poezie, mă pasionează și traducerile , dovadă este și traducea celor 90 de poezii ale scriitorului Mugurel Pușcaș anul trecut. Mă pasionează interpretariatul, chiar am fost cooptată în acest sens într-un proiect antreprenorial regional cu FAER și sunt o prezență destul de activă la birourile notariale în acest sens. Nu în ultimul rând, îmi place să citesc, dar, din lipsă de timp, o fac mai rar, de regulă în vacanțe. În schimb, citesc articole online începând de la cele legate de dezvoltarea personală, la cele de știință și tehnică și terminând cu articolele din sfera economico-financiară și de implementare a afacerilor. Era să uit cât de mult îmi plac călătoriile și cochetez în viitor cu un un hobby nou: să construiesc și să transform puzzle-uri în tablouri deosebite.
Rep.: Ce secret al lumii aţi vrea să-l aflaţi?
R.I.B: Eu aș vrea să aflu două lucruri: dacă există viață după moarte și dacă oamenii sunt singura civilizaţie inteligentă din univers.
La un moment dat, mi-am spus că aceste două aspecte ar putea să fie pe același plan, întocmai ca două fețe ale unei monezi ce nu se pot separa. Și anume universul infinit, spațiul necunoscut, toate guvernate de o forță și legi universale. Într-adevăr, există multe necunoscute, mai puține decât la începutul omenirii, când strămoșii noștri puteau ușor confunda formele de viață extratereste cu o zeitate, cu o divinitate și avem multe exemple începând de la atlanți până la mayași. Dar sunt convinsă că dincolo de multitudinea de forme în care oamenii văd acea forță ce domneşte deasupra tuturor și a toate, există o putere supremă, fie că se numește Dumnezeu, Iehova, Allah sau altcumva, iar noi nu facem decât să ne întoarcem la sfârșitul vieții noastre către leagănul și sursa acesteia, pentru veșnicie și contopirea cu universul infinit, după ce ne-am împlinit menirea.
Însă cel mai important lucru pe care Creatorul îl vrea de la noi este să folosim harurile cu care ne-a înzestrat pentru a năzui la puritatea şi perfecţiunea acestuia. Eu cred că fiecare dintre noi avem o menire pe acest pământ și scopul fiecăruia e să-l descoperim cât suntem încă în viaţă. Îndemn pe toți cei care încă nu și-au găsit-o sau sunt încă în căutarea ei să nu înceteze a o găsi; chiar dacă nu e o misiune ușoară, nu e imposibilă. Pentru că ce bucurie mare e atunci când răsuflăm ușurați și ne eliberăm de o povară în momentul când ni se revelează acest lucru.
Rep: Ce rol joacă banii în viaţa dumneavoastră?
R.I.B.: Ar putea suna ciudat pentru mulţi, dar banii joacă un rol secundar ca importanţă în viața mea. Poate pentru că fiecare bănuţ trebuie câştigat cu sacrificii şi sudoare, neputându-mi da astfel satisfacţia pe care o simt alţi oameni la vederea banului. Din acest motiv, banul are altă valoare pentru mine – să trăiesc decent, să îl investesc în ceva care să folosească comunității, în ONG-ul și în Centrul Eureka pe care le manageriez. În rest, vreau să trăiesc simplu, tocmai pentru că am crescut sub semnul decenței și a simplității. Doresc să ţin familia mea departe de lăcomia și dramele din jurul banilor, apreciez asta și cred că acesta este și motivul pentru care nu mi-am făcut niciodată un scop din îmbogățirea în profesia mea.
Rep: Ce nu poate ierta Rodica Ioana Bândilă unei prietene?
R.I.B.: La modul general, sunt o fire iertătoare, dar în general, nu pot tolera la o femeie falsitatea, minciuna, fățărnicia și lipsa de sensibilitate care îi ucide feminitatea. Cu atât mai mult unei prietene.
Dacă ar fi să compar o femeie cu societatea, pot să vă spun că nu pot să-i iert ignoranța, intolerența și falsitatea. Eu am încetat să mai judec, dar știu că mai devreme sau mai târziu, ce semănă, aceea va culege fiecare.
Rep.: Ce personaj istoric admiră cel mai mult Rodica Ioana Bîndilă?
R.I.B.: Greu de ales! Dar cred că domnitorul Cuza. Din cauza trăsăturilor care ne unesc ca oameni, dincolo de importanţa personalităţii sale politice. Poate figura sa blândă în aparenţă, dar neobosit în iubirea sa faţă de adevăr, dreptate, justiţie. Oare să fi fost doar o simplă coincidenţă faptul că am studiat la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iaşi? Eu zic că nu!
Rep: Ce v-a atras cel mai mult la soțul dvs.? Și când v-ați dat seama că el este bărbatul alături de care veți vrea să îmbătrâniți?
R.I.B.: În primul rând îi mulțumesc că a fost întotdeauna alături de mine, m-a înțeles și nu de puţine ori, a fost ca o mamă pentru fiica noastră. Pe scurt, în afară de modestie, m-a atras seriozitatea, inteligența lui, faptul că avea aptitudini de familist, dar mai ales simțul umorului. Iată că pe 23 iulie anul acesta vom împlini 23 de ani de căsătorie. Întâmplător sau nu, pe 23 iulie e dublă sărbătoare: ziua de naștere a soțului meu și ziua căsătoriei noastre, zi care am vrut să rămână memorabilă în amintirea noastră.
Rep.: Știu că sunteți mama uni fete, ca părinte ce sfaturi i-ați dat, legate de cum ar trebui să fie în viață ?
R.I.B.: Da. La mine e un caz particular, din cauza programului decalat, fiica mea Ana-Maria îşi petrecea după- amiezele cu tatăl ei încă de la vârsta de 3 ani. Doar în weekend-uri petreceam mai mult timp împreună. Însă am rămas o familie unită, consecvenţi în educaţia fiicei. Nu am cocoloșit-o și nu avem nici un fel de secrete, motiv pentru care și azi toate deciziile le luăm împreună. Am încurajat-o încă de la 15-16 ani să își rezolve singură anumite probleme să își câștige încrederea în sine pe baza ideeii că ,,dacă nu te ajuți singură în zilele noastre, mai greu te ajută cineva! ”. Asta a ajutat-o foarte mult şi ca studentă la UBB Cluj în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC). În paralel, i-am respectat şi admirat dorinţa de a-și lua joburi part-time, pentru că acestea i-au sporit încrederea, experienţa personală, profesională şi ideea de independență financiară.
Rep: De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?
R.I.B.: Cu certitudine nu de zâmbetul oamenilor din jurul meu. Nu mă pot lipsi de umor și de acel haz de necaz care îl fac eu cu mine însămi… zâmbesc și fac terapie gratis celorlalţi cu zâmbetul meu contagios. Totodată, nu aș putea să mă lipsesc de provocările zilnice, de comunicare cu oamenii și să învăţ lucruri noi.
Rep: Care este cheia succesului pentru dumneavoastră?
R.I.B.: Pasiunea, entuziasmul, faptul că iubesc provocările și oamenii și nu în ultimul rând, că voiesc binele oamenilor acţionând cu generozitate, amabilitate și încredere. Poate părea un clișeu, dar pentru mine cea mai mare satisfacție este să văd oameni împliniţi şi fericiţi.
Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd?
R.I.B.: Tocmai spuneam anterior că renumele și banii nu sunt principala preocupare. Deci, eu dacă am construit ceva, nu am făcut-o pentru bani sau popularitate. Dovadă este faptul că popularitatea Centrului de limbi străine ,,Eureka” nu este atât de mare pe cât ar fi trebuit să fie dacă mi-aş fi făcut şi mi-aş face o reclamă agresivă. Şi asta din cauza profilului meu psihologic. Eu mă consider o persoană modestă care nu a uitat niciodată de unde a plecat și tocmai asta cred că m-a făcut mai ponderată. Provocările te fac să stai puțin deoparte și să privești altfel lucrurile. Ceea ce contează pentru mine este că că tot ce fac izvorăşte din pasiune. Sună puţin idealist, dar pentru mine asta ţine loc de faimă și popularitate. Un mulţumesc spus în privat, o apreciere în liniște, întocmai cum trăiesc, este un motiv de bucurie. Consider oamenii care caută cu tot dinadinsul să fie mereu în centrul atenției ca fiind lipsiţi de inteligenţă, rafinament, chiar penibili. Încerc să evit penibilul pe cât posibil.
Rep: Dacă aţi avea puteri supreme, pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-aţi aplica în Reghin sau în județul Mureș?
R.I.B.: În primul rând, aș determina reghinenii să fie mai implicați în treburile comunităţii indiferent de rang, pregătire sau vârstă. Mai puţine vorbe şi mai multe fapte. În al doilea rând, aș sădi o doză mai mare de asumare a responsabilității în toate domeniile şi aspectele vieţii cetățenilor din municipiu, iar în al treilea rând, le-aș revela şi le-aş insufla oamenilor mai multă deschidere spre nou, adevăratul motor al progresului. Există încă prea multe prejudecăţi în comunitatea noastră mică și asta e dăunător, pentru că nu putem evolua fără o conștiință individuală și colectivă adecvată timpului în care trăim. Discutând problema omului şi relaţia acestuia cu elementele noului, chiar Eugen Lovinescu afirma că ,,dorinţa de nou este calitatea de bază a omului şi cea mai nobilă dintre acestea”.
Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu
R.I.B.: Chiar dacă am o relaţie mai specială cu divinitatea, sunt ferm convinsă că acolo, sus, există o entitate superioară nouă care guvernează omul, legile naturii, şi ale universului, doar că forma prin care o percepem diferă. Indiferent de forma sa, e una puternică, care trasează destine, materializate în întâmplările şi acţiunile noastre zilnice, cu bune şi rele, pentru că acea forţă divină are un plan cu fiecare dintre noi. Şi de aceea, trebuie să credem în destinul nostru şi să avem încredere în planurile sale. Cea mai clară dovadă a existenţei lui Dumnezeu, chiar dacă uneori m-am îndoit de El în momentele de cumpănă, este că m-a binecuvântat să am o familie împlinită și fericită, m-a făcut să îmi descopăr misiunea pentru care trăiesc și asta pentru că este în tot și în toate.
viselenuautermenlimita.ro