INVITAŢIE LA LANSAREA CĂRŢII „ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE” ŞI LA DEZVELIREA PLĂCII COMEMORATIVE A PRIMEI ŞCOLI ROMÂNEŞTI DIN REGHIN LA ÎMPLINIREA A 240 DE ANI DE ÎNVĂŢĂMÂNT ÎN LIMBA ROMÂNĂ !
Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Albai-Iuliei, Protopopiatul Ortodox Român Reghin, Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Treime” Reghin şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin, organizează duminică, 27 noiembrie 2022, lansarea de carte „ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE” (Personalități marcante din centrul Transilvaniei care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș).
Evenimentul va avea loc în incinta Bisericii Ortodoxe „Sfânta Treime” din strada Nicolae Bălcescu, nr. 19 din municipiu şi va debuta la ora: 9.00 cu slujba utreniei urmată de Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpresfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei. La ora 11.30 se va lansa cartea : „ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE” scrisă de autorii: Dumitru Gherman, Dimitrie Gherman şi Matei R. Mihai şi la ora 13.00, se va dezveli o placă comemorativă în cadrul aceluiaşi eveniment cu ocazia împlinirii a 240 de ani de învăţământ românesc.
Lucrarea este structurată pe şase capitole şi conţine 444 de pagini. Capitolul I se referă la Istoricul Parohiei şi al Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Treime” din Reghin, judeţul Mureş. Capitolul II, prezintă pe larg, şirul preoţilor slujitori la altarul Bisericii „Sfânta Treime” în perioada 1804-2022, a cărei piatră de temelie a fost pusă de protopopul greco-catolic Petru Maior în anul 1803 şi care a fost finalizată în anul 1817. Capitolul III al cărţii descrie istoria şi evoluţia primei şcoli româneşti coonfesionale din Reghinul-Săsesc până în zilele noastre. Capitolul IV se referă la Fundaţiile şi Asociaţiile care au funcţionat pe lângă Biserica „Sfânta Treime” şi prezintă în exclusivitate numele bursierilor care au urmat studii universitare în perioada 1861-1911 prin intermediul Asociaţiunii pentru Literatura română şi cultura poporului român” *(ASTRA) prin Fundaţia „Marinovici” familie de negustori români, originari din Macedonia care este în acelaşi timp şi cea mai importantă din şirul ctitorilor Bisericii „Sfânta Treime”. Capitolul V descrie biografiile celor mai importante personalităţi din centrul Transilvaniei care îşi dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii „Sfânta Treime” din Reghin. Capitolul VI ilustrează prin intermediul a peste 70 de fotografii rezultatul lucrărilor de restaurare şi conservare a mormintelor, a crucilor şi cavourilor personalităţilor celor mai importante, înmormântate în ultimii 200 de ani în cimitirul Bisericii „Sfânta Treime” din Municipiul Reghin.
În cadrul evenimentului cultural-social, bisericesc-istoric vor susţine alocuţiuni: ÎPS Irineu Arhiepiscop al Alba Iuliei, Prof. Univ. Dr. Cornel Sigmirean, Prof. Univ. Emerit Ioan Sabău-Pop, Directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ, Prof. Dr. Liviu Boar şi Prof. Simion Bui.
Cartea a fost editată de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin în parteneriat cu Secretariatului General al Guvernului (SGG) și Serviciului de Dezvoltare Comunitară, Primăria Municipiului Reghin, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, Protopopiatul Ortodox Român Reghin şi Parohia Ortodoxă Română ”Sfânta Treime” – Reghin, prin intermediul proiectului cultural „ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE” (Personalități marcante din centrul Transilvaniei care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș). Studiul a apărut sub egida editurii „Vatra Veche” şi tipărit la Intermedia Group Târgu-Mureş.
A consemnat Matei Robert Mihai