IRUM este o companie de succes cu sediul în Reghin activă în peste 35 de ţări, de pe patru continente care în această vară a reuşit performanţa de a livra primele utilaje forestiere din istoria fabricii pe piaţa din S.U.A.”

0

Cu ocazia dublei aniversări a Grupului de firme MAVI, sărbătorită pe 8 septembrie la Reghin: 70 de ani de la înființarea companiei IRUM și 30 de ani de activitate a companiei MAVIPROD, cei peste o mie de invitaţi prezenţi la eveniment au descoperit preocuparea familiei Oltean, proprietara Grupului, pentru investiția continuă în resursa umană de calitate. Organizatorii au dezvăluit opiniei publice că centenarului Grupului MAVI se datorează în primul rând proprietarilor: Violeta Oltean – CEO MAVIPROD, Mircea Oltean – președinte și director general al Grupului MAVI și Andrei Oltean – director de dezvoltare al Grupului MAVI și în al doilea rând  echipei formată din 600 de salariaţi care își desfășoară activitatea în cadrul firmelor din Grup. Unul dintre oamenii de bază ai Grupului MAVI care a luat cuvântul la aniversare a fost George Chiriţă, director comercial în cadrul IRUM care a subliniat faptul că în acest moment compania reghineană specializată în construcţia de maşini și utilaje este activă în peste 35 de ţări, de pe patru continente şi că în această vară, fabrica a reuşit performanţa de a livra primele utilaje forestiere din istoria IRUM-ului pe piaţa din Statele Unite ale Americii.

În rândurile de mai jos ataşăm discursul integral susţinut de George Chiriţă la centenarul Grupului MAVI Reghin. 


Cine este astăzi IRUM? din punct de vedere comercial, este o companie de succes activă în peste 35 de ţări, de pe patru continente. Cred că sunt suficiente degetele de la o mână sa enumeram companiile româneşti,( aici discutam de capital 100% românesc), care se pot mândri cu o istorie de 70 de ani şi care în momentul de faţă sunt un „vârf de lance” al economiei româneşti. Ne bucură faptul că astăzi IRUM reprezintă cu succes în industria românească si utilajele produse de noi satisfac nevoia a mii de clienți. În ceea ce privește gama noastră de produse, IRUM a fost tot timpul preocupat să identifice nevoia clientului şi să dezvolte utilaje la un raport calitate preț cât mai convenabil pentru clientul final. În acest sens dezvoltarea utilajelor noastre agricole şi forestiere aduce ceva nou în piaţă în fiecare an. După lansarea din 2010 din sectorul agricol IRUM a ajuns astăzi sa aibă o gamă variată de tractoare agricole de la 24 CP până la 102 CP, plus o ofertă consistentă în zona de accesorii cum sunt plugurile, remorcile şi încărcătoarele frontale.

La 13 ani de la lansare putem spune astăzi că IRUM a devenit un jucător de top pe piaţa utilajelor agricole din România. În ceea ce privește exportul am reușit să ne dezvoltăm o rețea de distribuitori în estul Europei iar în Ungaria suntem prezenți printr-o investiție proprie.

Pe partea de utilaje forestiere am reușit să ducem tradiția mai departe, IRUM fiind astăzi în topul producătorilor mondiali de tractoare forestiere. Gama noastră de produse în zona forestieră este cuprinsă de clasicul utilaj TAF 690, care în general este destinat piețelor neregulate cum este Africa de sud, America Sud şi noul TAF S5 care îndeplinește cele mai înalte standarde atât din punct de vedere tehnic cât şi din punct de vedere al normelor de mediu. În dezvoltarea acestui utilaj am încercat să înglobăm toată experiența noastră culeasă în decursul anilor în ideea de a livra spre clientul final un utilaj cât mai productiv şi eficient. Mă bucur că am parcurs toate etapele de testare şi de producţie de preserie cu brio iar anul acesta am început producția de serie.

Acest utilaj a fost testat în cele mai vitrege condiții iar unele subansamble au fost reproiectate în parteneriat cu unii dintre cei mai mari specialiști din domeniu din Austria şi Germania. Ca un simplu fapt legat de acest nou utilaj, am reușit vara aceasta să livrăm primele 2 utilaje forestiere din istoria IRUM pe piata din Statele Unite ale Americii. Piaţa din S.U.A. este o piaţă foarte atractivă pentru noi deoarece este foarte similară cu modul de exploatare din România unde preponderent din cauza reliefului se exploatează cu utilaje de tip TAF.

În final legat de aceste nou utilaj vreau să punctez cu ce mă mândresc eu ca director comercial : faptul că am oportunitatea sa vând un utilaj cu cel mai bun raport preţ calitate din lume, luând în calcul toate cerinţele pe care noi le îndeplinim !

Când discutam de cerinţe trebuie să luăm în considerare că un utilaj este compus din mii de piese unice care trebuie proiectate şi produse, astfel încât să reziste şi să facă faţă celor mai dure condiţii de exploatare ( teren, climat, sarcini de greutate, ETC). Doar ca exemplu, doresc doar să vă imaginaţi ce şocuri termice, presiuni exercitate există pe o piesă atunci când vă porniţi activitatea iarna la -30 de grade şi care ajunge în câteva minute la temperaturi de 100 de grade. Toate aceste piese sunt proiectate, produse şi tratate termic astfel încât utilajul dumneavoastră să funcţioneze perfect şi să facă faţă solicitărilor peste suprasarcina proiectată.

Gândiţi-vă ce înseamnă şi ce efect distructiv există atunci când introduci o piesă neconformă (neoriginală/contrafacută) într-un angrenaj proiectat cu dilatări /durităţi diferite şi de multe ori cu cote total neconforme ale piesei contrafacute. Asta înseamnă că acea mică economie pe care vă bucuraţi că o faceţi (şi vă asigur că vă înţelegem pe deplin nevoia de optimizare costuri) folosind o piesă ”ieftină”, se transformă în final în costuri mult mai mari pe termen lung (piese, timp pierdut pentru reparaţii mai complexe, etc).

Acelaşi aspect dar cu consecinţe mult mai grave se regăseşte când discutam de utilaje artizanale. TAF-ul este în sine un utilaj / o maşinărie extremă, proiectată să opereze pe terenuri foarte dificile ….vă rog doar să luaţi în calcul că o echipă de proiectare lucrează ani de zile pentru a da viaţă unui model nou de utilaj. Doar în linii mari discutăm de calcule legate de centre de greutate, mase, de sincronizare a rapoartelor de transmisie între motor, cutie viteze, cutie distribuţie, punţi, etc…toate gândite şi parametrizate împreună şi în simbioză cu toate celelalte elemente structurale (şasiu, cabină, etc), toate gândite astfel încât această maşinărie extremă să reziste şi să ofere totodată sigranţă maximă operatorilor. Când mă refer la consecinţe grave, impactul economic este pe ultmul loc, tinând cont de siguranţa în exploatare. Orice modificare artizanală adusă acestui utilaj fie că vorbim de motor, cutie viteze, punţi, şasiu, cabină, etc., poate pune în pericol viaţa operatorilor prin schimbarea performanţelor sau a centrelor de greutate gândite de noi ca şi proiectanţi. Chiar dacă în aceste modificări nu se umblă la elementele structurale, bazându-se pe faptul că de exemplu cabinele de operare sunt testate şi autorizate având acreditarile FOPS, ROPS, OPS (răsturnare, obiecte în cădere şi intruziune obiecte în cabină), se poate ca utilajul să se răstoarne datorită centrului de greutate modificat cu câteva grade prin aceste intervenţii artizanale, tocmai când operatorul a decis să deschidă uşa utilajului, permiţând astfel ca o creangă sau un ciot de lemn să pătrundă în utilaj, punând astfel în pericol viaţa acestuia cu impact devastator inclusiv în familia acestuia.

Cum reuşim toate acestea, cum reuşim să fim o companie de succes? prin dumneavoastră, clienţii noştrii fideli, care uneori ne “certaţi” constructiv prin feedback-ul continuu pe care ni-l daţi, prin dumneavoastră care de ani de zile ne-aţi fost alături. Vă mulțumim că ne înțelegeți că nu tot timpul ne este ușor şi că suntem o companie în continuă dezvoltare care DA, uneori poate mai şi greșește faţă de dumneavoastră dar întodeauna e alături de dumneavoastră. Vă mulțumesc că împreună reușim să punem România pe un loc onorabil pe harta globală a producătorilor de utilaje.

GEORGE CHIRIŢĂ, DIRECTOR COMERCIAL IRUM

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *