Istoria este cea mai frumoasă, poveste și farmecul reînnoit al istoriei constă în faptul că niciodată nu știm totul
Dr. Sándor Gál a fost un avocat și om politic maghiar , care a ocupat funcția de președinte al Camerei Reprezentanților între 1909 și 1910 în Parlamentul de la Budapesta, precedându-l pe Gyula Justh şi care ulterior a îndeplinit şi funcţia de secretar de stat al Ministerului de Interne.
Înainte însă să ajungă însă în politică a profesat ca avocat cum au mai făcut şi alţii reghineni precum : Augustin Cheţian, Patriciu Barbu, Ioan Harşia, Absolon Todea, Alexandru Ceuşianu, Erhard Plesch etc. Astfel că în anul 1891 Dr. Sándor Gál a fost înscris în membrii Camerei advocaţială din Mureş-Oşorheiu având reşedinţa în Reghinul-Săsesc.
Din primul mariaj cu Ilona Gál la Reghin, politicianul nu a avut copii biologici doar o fiică româncă înfiată de la unul din angajaţii săi de nădejde, Ioan Roşca din Jabeniţa.
Pe 26 martie 1914, la Ferencváros, Budapesta, Sándor Gál s-a recăsătorit cu Kochmeister Alojzia Margit, care era cu 25 de ani mai tânără decât el.
Câteva luni mai târziu a izbucnit Primul Război Mondial şi avocatul s-a stabilit în Budapesta şi în aceste condiţii fiica sa adoptivă Ileana Roşca a revenit acasă la Jabeniţa.
După Unirea din 1918 şi reforma agrară din România o parte din terenurile fostului latifundiar Gal Sandor au fost expropiate de Satul Român motiv pentru care avocatul a deschis o serie de procese împotriva acestor decizii. Una dintre grădinile avocatului Sándor Gál din strada Nouă, actualmente strada Spitalului care fusese sub expropiere şi în urma unui proces a revenit proprietarului era de vânzare în regim de urgenţă. Costul acestui teren intravilan de 2 hectare a fost de trei sute de mii lei şi cumpărătorul nu a fost altcineva decât celebrul chirurg Eugen Nicoară care de atunci încă visa să construiască un spital în oraşul Reghin care până atunci nu a avut niciodată un spital adevărat.
Din 1924 până în 1933 dr. -Eugen Nicoară şi a investit toată agoniseala şi a luat un credit bancar să poată edifica spitalul care azi îi poartă numele.
Între timp Dr. Sándor Gál a apucat să vădă şi el cu ochii săi spitalul construit de Dr.-ul Nicoară fiindcă acesta s-a stins din viaţă la 4 septembrie 1937 nu înainte de a-i arăta Dumnezeu că celor ce lasă ceva în urma lor şi care îşi dedică viaţa binelui public posteritatea le este asigurată.
Toate regimurile care au venit după Naţionalizare de la Gheorghe Gheorghiu Dej până la Klaus Werner Iohannis nu au fost în stare să construiască un spital nou în Reghin. Imediat se împlinesc 100 de ani de când Eugen Nicoară a reuşit performanţa de a ridica un spital pe cont propriu.
Şi acum să spunem adevărul poate cineva să estimeze câte vieţi au fost salvate în spitalul pe care l-a construit Eugen Nicoară împreună cu soţia sa ? câţi copii s-au născut în spitalul Dr.-ului Eugen Nicoară de la 1 mai din 1933 când s-a dat în folosinţă până, azi, pe 14 septembrie 2024?
Sunt taine pe care numai Dumnezeu le cunoaşte şi pentru nobleţea sa creştină şi darul de a salva vieţii l-au făcut nemuritor pe acest medic pe care a ctitorit un spital care funcţionează non-stop de peste 90 de ani dacă ne gândim că în 1931 a fost dat în folosinţă în primă fază urmând recepţia finală a edificiului în 1933 când au fost finalizate toate secţiile.
Fără să par cinic dar analizând acest caz unic în istoria Reghinului, Eugen Nicoară este mai mare ca oricând, azi, prin instituţiile care îi poartă numele pe bună dreptate !
“Istoria este cea mai frumoasă, poveste și farmecul reînnoit al istoriei constă în faptul că niciodată nu știm totul ” să îl cităm pe istoricul Adrian Cioroianu.