Jurnalistul Matei Robert Mihai face o propunere pentru viitorul primar al Municipiului Reghin !

3

Avem şapte candidaţi pentru funcţia de primar al Municipiului Reghin pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, cu profesii respectabile: un profesor, un inginer, un psiholog, doi jurişti, un mediator şi un economist care pe lângă responsabilităţile pentru prezent şi soluţiile pentru viitor care spun că le deţin sper să aibă şi puţin respect pentru istorie.  Lista candidaţilor pentru funcţia de primar, în ordinea depunerilor candidaturilor este următoarea: Gabriel Sebastian Toncean (PNL), Márk Endre Dezső (UDMR), Ioana Cheregi (Candidat Independent), Sorin Tîrnăveanu – Alianţa pentru Demnitatea Naţională (ADN), Alexandru Puşcaş Partidul Verde (PV), Alin Romulus Păcurar – Partidul PRO România şi Dragoş Cristian Pui din partea Alianţei electorale Partidul Social Democrat şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (PSD – ALDE).

Nu ştiu cine va fi alesul cetăţenilor cu drept de vot din Reghin, la 27 septembrie 2020, dar, de pe acum îi propun să facă un gest civic, de reabilitare a singurului primar reghinean (erou al rezistenţei anticomuniste) care, a murit într-o închisoare comunistă, fiind deţinut politic. Acesta a fost economistul Melinte Căprucean (1888-1953) şi unchiul renumitului fitoterapeut, doctor farmacist şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale, Ovidiu Bojor. Nici acum, la 67 de ani după ce a decedat, nu are un mormânt, un loc de veci, unde să i se aprindă o lumânare în memoria sa.

Eu îi propun viitorului primar al Reghinului, spre dezbatere în viitorul Consdiliu Local, un „Proiect de Hotărâre”, privind conferirea titlului de „Cetăţean de Onoare” -post-mortem- al Municipiului Reghin.

De asemenea propun şi instalarea unei plăci memoriale (în limbile română, maghiară şi germană) pe frontispiciul edificiului din strada Gării nr.18, unde a avut reşedinţa fostul primar.

Dincolo de orgolii, de conjunctură şi apartenenţă politică, duşmănii justificate sau mistificate, vreau să cred că viitoarea conducere administrativă a Reghinului va respecta istoria şi memoria celor care au scris o pagină din dezvoltarea economică şi culturală a acestui municipiu care, în cazul primarului Melinte Căpruceanu, a fost plătită cu viaţa şi cu propriul sânge.

Melinte Căpruceanu a fost de-a lungul anilor, contabil la U.R.C.C. Reghin, președinte al Asociației Comercianților din Reghin, membru al Consiliul de Administraţie al Băncii „Mureşiana” Reghin, preşedinte al Cooperativei „Izbânda”, președinte interimar al Camerei de Comerț și Industrie Mureș, deputat și senator de Reghin în Parlamentul României şi primar al Oraşului Reghin. Melinte Căpruceanu a murit în Lagărul din Genchea şi trupul neînsuflețit al reghineanului a fost aruncat într-o groapă comună, dezbrăcat în pielea goală alături de alți 20 de deținuți politici morți, printre care se aflau și cadavrele deputaților Dumitru Manu din Cluj și Hans Otto Roth din Sighişoara.

Melinte Căpruceanu pentru comuniști a fost un simplu nume iscălit pe cele peste 91.000 de fişe matricole penale care le-au întocmit între 1945 şi 1989 deţinuţilor politici întemnițați. În total peste 73.000 de persoane au fost depistate de cercetători, însă o mare parte dintre documentele care certifică abuzurile autorităţilor comuniste au dispărut sau au fost distruse voluntar. Așa cum e și cazul senatorului Melinte Căpruceanu, un actor principal pe scena politică a Reghinului despre care nimeni nu știe de ce ? până acum a fost trecut în uitare? cine? ce interese a avut? să dispară amprenta pe care a lăsat-o în istoria Reghinului interbelic ? Chiar și cu riscul de a nu afla niciodată adevărul ascuns, dar conştiinţa noastră a celor care vrem să ne apărăm valorile locale ne obligă să nu uităm nedreptăţile şi ororile care s-au comis în comunism şi să le facem cunoscute în ideea că ele să nu se mai repete niciodată!

A consemnat Matei Mihai Robert 

About Author

3 thoughts on “Jurnalistul Matei Robert Mihai face o propunere pentru viitorul primar al Municipiului Reghin !

  1. Felicitari Robert Mihai Matei pentru munca de cercetare si identificare a personalitalor, zonei noastre, a faptelor si intaplarilor astupate sau ascunse in negura istoriei, voit sau ne voit de catre cineva anume. Ma bucur ca exista cineva care sa readuca in memoria colectiva a celor care au relizat ceva intr-un anumit timp pentru urbea natala. Doamne ajuta !

  2. Bravo tie si inaintasilor!
    Ai facut o treaba buna si sunt convins ca vei continua.
    Dute cu analiza pana la capat si fara frica spune public care din cei cinci “magnifici”, ar merita sa stea in fruntea orasului cu cinste asa cum a facut-o,respectabilul Domn Melinte.Ma inclin in fata memoriei acestui Mare Carturar care a fost lasat pana acum uitarii!
    P.S.Astept un raspuns.Poate scrii si de Dr.E Nicoara si multi altii!
    Alin poate scrie istorie!

  3. Foarte buna propunerea. Reghinul a fost dominat dupa revolutie de forte politice pentru care perioada interbelica, necomunista nu a avut nici o valoare istorica, nationala si morala. Este de trista si dezonoranta amintire felul in care a decurs vizita istorica a MS Regelui Mihai in 1997, cand mai marii urbei, inclusiv liderii religiosi cei infocati sustinatori ai lui Iliescu, s-au ascuns rusinati si deranjati, cu exceptia preotilor greco-catolici, iar Regele a vorbit de pe scarile unui magazin reghinenilor veniti sa il intalneasca, apoi a fost lasat cu greu sub poarta primariei intr-o incapere sa stea de vorba in liniste cu cativa oameni. Aceleasi forte politice ignorante in ale istoriei conduc si astazi orasul. Sincer nu ma astept sa fie luata in seama propunerea de PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *