JURNALISTUL ROBERT MIHAI MATEI ŞI CERCETĂTORUL ŞTIINŢIFIC CORNEL SIGMIREAN S-AU RECULES LA MORMÂNTUL FONDATORULUI PRIMEI ŞCOLI ROMÂNEŞTI DIN REGHIN

0
Jurnalistul Robert Mihai Matei şi cercetătorul ştiinţific, doctor în istorie Cornel Sigmirean, preşedintele Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” s-au recules ieri, la mormântul marelui filantrop Theodoru Şierbanu-Lupu de Cserneşti, fondatorul primei Şcolii Române Confesionale din Reghinul Săsesc.
Ctitorul şcolii s-a născut la 10 mai 1786 la Cserneşti în Maramureş şi a edificat prima Şcoală Confesională Românească în oraşul de pe deal la 1835 pe spesele sale. Şcoala din Reghin a dobândit un frumos renume, după cum o dovedesc articolele din „Gazeta Transilvaniei” şi remarca lui Alexandru Papiu Ilarian, din „Istoria românilor în Dacia Superioară”, în care afirma că „sunt demne de toată recunoştinţa sacrificiile cetăţeanului Lupu”. S-a stins din viaţă la 22 septembrie 1861 este înmormântat în cimitirul „Sfânta Treime” din Reghin în spatele bisericii de piatră a lui Petru Maior. Ce se mai poate spune despre Theodoru Şierbanu-Lupu de Cserneşti ? A fost arendaş de moară şi inspector al sărărilor regale şi este un descendent al lui Samuil Șorba care s-a mutat în satul Cernești, din districtul Chioar, pe la 1580.
Mai multe date găsiţi în cartea „ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRŢI ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE” (Personalități marcante din centrul Transilvaniei, care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș) scris[ de preoţii Dumitru şi Dimitrie Gherman şi jurnalistul Matei Robert Mihai.
Cartea a fost lansată oficial pe 27 noiembrie 2022 în cadrul Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Treime”, *(fostă biserică greco-catolică până în 1948), ocazie cu care s-a dezvelit şi o placă comemorativă la împlinirea a 240 de ani de învățământ românesc în Reghin care a fost aşezată pe frontispiciul Așezământului social „Casa Maria II” din municipiu.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba-Iuliei a oficiat slujba de binecuvântare a plachetei aniversare ce a fost așezată pe fațada clădirii Centrului social. Momentul solemn a fost prilejuit de împlinirea a 240 de ani de învățământ românesc în municipiu, activitate legiferată în anul 1782, printr-un ordin împărătesc emis de Curtea Imperială de la Viena. Edificiul în care funcționează Așezământul social a fost ridicat în anul 2003, tocmai pe locul clădirii vechii instituții de învățământ. Aflată într-o stare avansată de degradare, școala de secol XVIII a fost demolată în anul 2000. *(S.B.)

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *