KABAI ELEK BRUTĂRIA ELDY A PRIMIT A 8-A DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ ÎN DOMENIUL PANIFICAŢIEI !

0
La gala ,,Topul firmelor din județul Mureș,, din acest an, cele mai bune firme au fost premiate în cadrul celei de-a 23-a ediții a Galei Excelenței în Afaceri. La eveniment l-am reîntâlnit pe jovialul om de afaceri, Kabai Elek, directorul firmei Eldi, din localitatea Agrișteu, care a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în exclusivitate. Kabai este membru în Colegiul de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie Mureș și director general al firmei ,,Eldi Brutăria SRL”, care în 20 de ani de activitate a ajuns să dețină 49 de puncte de lucru, magazine proprii în cinci județe din România, procesează aproape 700 de tone de făină lunar și a obținut punctajul maxim pe care îl poate obține o firmă în România, în urma auditului financiar. La gala ,,Topul firmelor județului Mureș” a fost unul din premianții distinși cu trofeul de excelență acordat societăților comerciale clasificate timp de 5 ani consecutiv pe locul I în top. Eldi Brutăria SRL a obținut totodată și locul I la capitolul ,,Intreprinderi mijlocii”, cu obiect de activitate în ,,Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”.

Reporter: Cum se simte Kabai Elek premiat cu o ,,Diplomă de Excelență”, pentru 5 ani consecutiv locul I?

Kabai Elek: Mă simt excelent, e frumos, acest eveniment asigură în fiecare an recunoașterea publică a meritelor companiilor care s-au evidențiat, din punct de vedere al rezultatelor economico – financiare înregistrate. Iar dacă stau bine să mă gândesc a câtea oară am fost distinși de Camera de Comerț și Industrie Mureș, de fapt cred că este a 8-a ,,Diplomă de Excelență”, care am primit-o până acum.


Rep.: Când s-a născut Eldi, mai precis, domnule director?


K.E.: Prima șarjă de pâine a ieșit în 27 decembrie 1996, când am pus bazele acestei afaceri, împreună cu soția mea, Kabai Erzsébet și 6 angajați. Aveam 3 copii minori la vremea respectivă și acum pot spune că sunt foarte fericit că cel puțin doi dintre ei au ales să rămână în firmă, iar fata cea mică este în ultimul an studentă la Facultatea de Medicină Dentară. Repet, 1996 este anul în care primele pâini şi delicioase produse de patiserie au fost scoase din cuptoarele brutăriei Eldi. De atunci, Eldi a crescut şi s-a dezvoltat mereu, atât ca număr de angajaţi, spaţii de producţie, magazine de desfacere, cât şi în sortimente de panificaţie şi patiserie. Iar acum, după aproape 20 de ani de vechime, pot spune cu mândrie că am creat locuri de muncă în mediul rural pentru circa 400 de angajați.


Rep.: La câte puncte de lucru a ajuns în prezent Eldi?


K.E.: În prezent avem 49 de puncte de lucru, magazine proprii, situate în 5 județe: Mureș, Harghita, Cluj, Bistrița-Năsăud și județul Sibiu, în care comercializăm produsele noastre. Dar produsele noastre ajung și la magazinele și centrele de vânzare Mega Image din București.


Rep.: Vă mai amintiți care a fost anul cu cea mai mare cifră de afaceri înregistrată și cel mai greu an financiar?


K.E.: Cea mai mare cifră de afaceri se pare că va fi anul acesta, când vom împlinii 20 de ani de activitate. Cel mai greu a fost începutul în 1997, când ne-a fost foarte greu să achiziționăm făina.


Rep.: Explicați-ne cum ați demarat afacerea, ați avut economii personale sau cu un credit bancar?


K.E.: Eu și soția lucram în domeniul panificației din 1984, când fiecare comună trebuia să aibă brutăria ei personală, indiferent că era brutăria Consiliului Popular, a Primăriei sau a C.A.P.-ului și pâinea se dădea populației pe cartelă. După Revoluția din 1989, Primăria a scos la licitație brutăria, iar pentru că noi am lucrat în domeniul panificației am avut câteva puncte avantaj, care ne-au favorizat în a câștiga aceea licitație și, mai exact în 1996 ne-am privatizat.


Rep.: V-a fost vreodată frică de concurență?


K.E.: Concurența este foarte mare, mai ales în domeniul panificației vedeți că există foarte multe brutării mici, să le spunem mai mult artizanale, care fac 300-400 de pâini, vă dați seama, când acum 20 de ani ai produs 1,5 tone lunar și acum să te apropii de 700 de tone înseamnă o dezvoltare incredibilă, care nu ne face să ne temem de concurență. Dar recunosc că concurența loială este benefică și este necesară, pentru că altfel viața devine monotonă. Concurența te stimulează să produci ceva distinct, să vii pe piață cu o gamă diversă și de cea mai bună calitate.


Rep.: Întradevăr, o producție fantastic de mare. Cum vă procurați materia primă? sau e secret?


K.E.: Cu bucurie pot să spun că noi am reușit să trecem de faza făinii la sac și să ajungem azi la făina vrac.  Avem niște silozuri unde depozităm făina, pentru că avem o fabrică foarte modernă, automatizată, care se întinde pe o suprafață de circa 220 mp.


Rep.: Care este cea mai nouă investiție pe care a făcut-o Brutăria Eldi?


K.E.: E vorba de o linie de producție, de divizat și cântărit aluat, care încă în România nu există. Valoarea acesteia este 180.000 de euro și este construită în Japonia. În 14 noiembrie sosește în fabrica noastră, deși am făcut contractul din iunie, după ce noi am trimis făina cu care lucrez, cu un curierat rapid, la teste, împreună cu băiatul meu, un inginer automatist și pe șeful de secție în Düsseldorf (capitala și unul din cele cinci mari orașe ale landului Renania de Nord – Westfalia), unde este momentan depozitată. Valoarea reală a investiției era în realitate 190.394 euro, dar, pentru că am fost primul client al lor din România, am primit un discount de 10.394 de euro. Cu această linie fac economie la 12 angajați și să îi pot muta unde este nevoie mai mare de forța lor de muncă. Ne place să fim primii în toate, de fapt Eldi a fost și primul cumpărător din România al unei linii de producție fabricate în Elveția, care realizează produse de patiserie, și s-a văzut diferența.


Rep.: În toți acești 20 de ani, spuneți-mi care au fost principiile pe care nu vi le-ați încălcat niciodată în afaceri?


K.E.: În primul rând, pentru mine succesul a însemnat calitatea și respectul față de clienți și, având aceste două principii de bază, am reușit să ne dezvoltăm armonios. Așa am ajuns și în Cluj, unde acum avem 3 magazine deschise. Ne sunau diverși clienți, am trecut prin Târgu-Mureș, am gustat produsele dvs. Haideți și deschideți și la noi în Cluj, un magazin, pentru că noi avem această calitate la produse. Acesta a fost motivul pentru care am deschis și în Cluj magazine Eldi.


Rep.: Sunteți o persoană extrem de tenace, ce zodie sunteți?


K.E.: Sunt născut în 11 octombrie 1952, sunt născut sub semnul zodiei ,,Balanță”, am împlinit 64 de ani și merg pe 65, dar mă simt excelent la vârsta asta, pentru că toată viața am avut șansa să fac ceea ce mi-a plăcut.


Rep.: Cineva din familie a urmat studii în domeniul alimentar sau al panificației?


K.E.: Băiatul meu, Csaba, a absolvit o școală cu profil de inginerie a produselor alimentare, dar înainte de a intra în acest segment de activitate l-am trimis la niște prieteni în străinătate, să înțeleagă ce înseamnă domeniul panificației.


Rep.: Apropo că vorbeați de băiatul care vă calcă pe urme, până la ce vârstă vă vedeți conducând această afacere, dacă faceți o proiecție în viitor a vieții dumneavoastră?


K.E.: Sincer vă spun, sănătatea îmi permite și la această vârstă să muncesc și chiar de 2-3 ori pe săptămână merg cu băieți tineri de 20-30 de ani și alerg. Jogging-ul este o metodă plăcută și sănătoasă de a scăpa de câteva kilograme în plus și cea mai sănătoasă variantă de oxigenare a creierului, de ardere a grăsimilor și reducere a nivelului de stres.


Rep.: De ce a ales Kabai Elek, să dezvolte o afacere în mediul rural, mai exact, în satul Agrișteu?


K.E.: Eu sunt băștinaș din Agrișteu, născut, crescut și educat acolo și am considerat că e o datorie morală să aduc plus valoare acestei comunități din care provin.


Rep.: Care a fost primul dvs. loc de muncă?


K.E.: Primul meu loc de muncă a fost în Târgu-Mureș la Imatex, unde am lucrat 14 ani, deși nu a fost domeniul meu de activitate, dar cei de la conducerea Consiliului Popular au considerat, la vremea respectivă, că sunt omul potrivit de a conduce 5-6 oameni, pentru a produce pâinea pentru cele 7 sate aparținătoare de comuna Bălăușeri. Asta se întâmpla în 1984, când s-a înființat primul cuptor în sat, erau vremurile când pâinea, zahărul şi uleiul se cumpărau numai pe cartelă și brutăria era în administrația Consiliului Popular.


Rep.: Aveți o afacere extrem de complexă și care impune o mulțime de responsabilități pe linie de conducere, mai veți timp și de concedii de odihnă?


K.E.: Sincer, nu mă consolez cu ideea că rămâne ceva în urma mea.


Rep.: Pe lângă atâtea satisfacții sunt convins că aveți și o mulțime de gânduri care vă frământă, spuneți-mi unul dintre ele?


K.E.: Da așa e, mă frământă faptul că au dispărut școlile profesionale, școlile de ucenicie unde în doi, trei ani de zile tinerii învățau o meserie și încet, încet reușeau să fie ,,pe picioarele lor”. Din păcate lipsește forța de muncă autorizată. Cu regret vă spun că am încercat și am contactat școli din străinătate să trimit personal din mediul rural, am încercat să recrutez tineri să îi trimit pe cheltuiala noastră, a fabricii, să studieze în străinătate și credeți-mă că nu am găsit pe nimeni.


Rep.: Când ați făcut aceste demersuri?


K.E.: Am început acum doi ani, după ce m-am împrietenit cu președintele Asociației Brutarilor din Ungaria, dar a lipsit dorința elevilor din România de a învăța o meserie.


Rep.: Brutăria Eldi cum își selectează angajații?


K.E.: Am specializat la locul de muncă brutarii și pe de altă parte trebuie să îi mulțumesc Camerei de Comerț și Industrie Mureș pentru că a organizat cursuri de calificare și ne-au ajutat practic să educăm personalul și să îl profesionalizăm în domeniul panificației.


Rep.: Dacă ar fi să faceți o analiză a acestei afaceri, cui datorați succesul care l-a înregistrat ,,Eldi” în cei 20 de ani de activitate?


K.E.: Cu siguranță, toate aceste rezultate de care se bucură firma ,,Eldi” se datorează întregii echipe, începând de la femeia de servici până la magazinele noastre în care se vând produsele noastre. Nu în ultimul rând datorăm foarte mult clienților noștri care ne au ajutat să creștem, cumpărând produsele noastre. Avem circa 400 de anagajați, o gamă de 30 produse de pâine și circa 80 de produse de patiserie. Deasemenea, trebuie să mulțumesc tuturor angajaților, pentru că fabrica noastră fiind în mediul rural, punem la dispoziție 2 microbuze care aduc și duc anagajații la service, pe ruta Târgu-Mureș-Acățari, Văleni, Găiești și altul din Nadeș, Sângeorgiul de Pădure, care vin în trei schimburi. Singura zi în care brutăria Eldi nu funcționează este, undeva, sâmbăta de la ora 11.00 până după-masă la ora 16.00.


Rep.: Unde aveți cele mai multe magazine?


K.E.: În județul Mureș și cu siguranță cele mai multe chiar în Târgu-Mureș, dar avem magazine și în Sighișoara, în Reghin, Târnăveni, Sovata, în Corund, Praid și în Mediaș, Cluj etc.


Rep.: Privind în urmă, a mai rămas totuși o ambiție nesatisfăcută a omului Kabai Elek?


K.E.: Noi participăm la expozițiile organizate prin rotație în orașele din România de ,,Gastropan”, cel mai important eveniment dedicat tehnologiilor și soluțiilor profesionale pentru industria panificației, cofetăriei și gastronomiei și aș fi foarte bucuros să văd niște tineri acolo care au absolvit VIII sau X clase, care își caută un rost în viață și să îi văd la aceste expoziții că se adaptează și învață această meserie frumoasă.


Rep.: Sincer, care este cel mai vândut produs marca ,,Eldi”?


K.E.: Pâinea tradițională cu cartofi. Eu făceam această pâine și pe vremuri, înainte de 1989, dar atunci o realizam cu cartofi naturali, iar acum, din păcate, a crescut atât de mult producția încât nu mai reușim să fierbem atâția cartofi și atunci importăm din Belgia, fulgii de cartofi.


A consemnat Matei Robert Mihai


 Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către ROBERT MATEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *