La 32 de ani de la trecerea la cele veșnice a dr. Eugen Nicoară – Î.P.S.Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei a vizitat spitalul donat de acesta Bisericii Ortodoxe Române

0

             În data de 16 mai Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și-a continuat itinerariul pastoral-misionar din județul Mureș, poposind în Reghin. Viața bisericească din acest ținut, în lunga sa perioadă de existență, s-a desfășurat în condiții vitrege cât și în vremuri prielnice prin conducători spirituali parcă predestinați și prin credincioși români vrednici de toată lauda. Aici se află sediul Protopopiatului Ortodox Român Reghin încă din anul 1906 care azi cuprinde 74 de parohii și 3 mănăstiri și circa 80 de preoți. Protopopiatul este condus de 30 de ani de preotul protopop Teodor Beldean, un sfătuitor de încredere,  un consacrat al lui Dumnezeu respectat de comunitate deținător al distincției,,Fibula de la Suseni”  și până nu demult vicepreședinte al Despărțământului ASTRA Reghin.
Potrivit site-ului ,,reîntregirea.ro” șirul vizitelor arhierești a început la sediul Primăriei Municipiului Reghin, unde Ierarhul însoțit de protopopul Reghinului au fost primiți cu bucurie de către edilul municipiului ec. Maria Precup, viceprimarul Márk Endre-Dezső și funcționarii publici ai instituției. Înaltpreasfinția Sa, s-a adresat celor prezenți și a vorbit despre misiunea sfântă pe care o are omul, coroană a creației divine, în această lume plină de încercări și de suferințe.

Grup-Primărie-Reghin
Sursa foto: Site-ul reîntregirea.ro al Arhiepiscopiei Alba-Iulia

        Părintele Arhiepiscop Irineu și-a continuat itinerarul la Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin vizită care a coincis cu împlinirea a 32 de ani de la trecerea la cele veșnice a ctitorului așezământului spitalicesc din municipiu și cu împlinirea a 84 de ani de când s-a dat în folosință. Cu acest prilej Ierarhul va semna și prefața cărții ,,EUGEN NICOARĂ DOCTORUL ANCESTRONIC DIN LOJA REGELUI CAROL  AL II-LEA” scrisă de jurnalistul Robert Matei”. (Cartea are la bază povestea omului care a îngrijit 250 de copii la foametea din 1946 care a construit un spital din banii proprii, construcție pe care a donat-o apoi Eparhiei Ortodoxe Române din Cluj. Lucrarea se dorește un tribut adus doctorului pentru că în comunism zeci de ani a existat o încrâncenare tacită față de personalitatea sa. Aceasta nu se explică, în perspectiva trecerii timpului și, nici un caz, nu își mai are rostul astăzi).

                 La spital, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost întâmpinat de către Dr. Narcisa Farcaș, managerul unității, de către corpul de medici de gardă și angajații spitalului. După ce le-a adresat celor prezenți un cuvânt despre valoarea sufletului și a trupului în spiritualitatea noastră ortodoxă, Înaltpreasfinția Sa a vizitat bolnavii de la secțiile Chirurgie și Interne. Arhipăstorul le-a oferit iconițe, i-a mângâiat și i-a încurajat pe cei aflați în suferință, încredințându-i de rugăciunea în care Biserica îi poartă neîncetat.

ips-cu-un-batranel-bolnav-768x432
Sursa foto: Site-ul reîntregirea.ro al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba-Iulia

După vizitarea bolnavilor internați în spital, Chiriarhul Alba Iuliei s-a închinat în biserica cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, care este amplasată în curtea unității medicale. În acest locaș de rugăciune, pacienții participă la Sfânta Liturghie și la slujbele bisericești oficiate de către părintele Epifan Moldovan. (La acest spital în urmă cu 81 de ani Arhiepiscopia din Cluj trimitea primul lot de măcuțe să slujească la căpătâiul bolnavilor și care au oferit asistență duhovnicească până în 1940 când spitalul a fost preluat de autoritățile hortyste după Dictatul de la Viena).

Azi în proximitatea bisericii, din curtea spitalului se află Așezământul social pentru copii „Casa Maria I”, sub coordonarea Asociației Filantropia Ortodoxă. Acolo Ierarhul s-a întâlnit cu ostenitorii centrului unde sunt protejați copii abandonați sau proveniți din familii dezorganizate.

Fondatorul acestui spital, marele medic Eugen Nicoară (n. în 1893- d. în 1985), a avut o legătură foarte strânsă cu autoritățile bisericești din Transilvania donând de-a lungul vieții sume imense de bani pentru ridicarea sau reabilitarea a peste 20 de biserici și 2 catedrale și pentru construcția a circa 100 de monumente comemorative închinate eroilor din Primul și Al Doilea Război Mondial.

În copilărie Eugen Nicoară a fost martor la moartea surorii sale care a ars de vie în flăcări fără să o poată salva, apoi în adolescență a rămas orfan de tată (datorită unui cancer inextirpabil al stomacului) și cu 6 frați minori în grijă a cerut sprijinul financiar al Bisericii pentru a-și continua studiile la Facultatea de Farmacie și Medicină din Cluj-Napoca și la Spitalul ,,Crucea Roșie” din Budapesta. În semn de recunoștință pentru bursele pe care i le-a oferit Biserica pe perioada studiilor prin intermediul ierarhilor Ilie Miron Cristea pe atunci Episcop de Caransebeș și Mitropolitul de Sibiu, Ioan Mețianu, la 13 ani după ce a devenit medic, Eugen Nicoară a reușit să construiască un spital din fonduri proprii, pe care în 1934, reghineanul a hotărât să îl doneze Bisericii Ortodoxe Române, cu condiția să ajute elevii și studenții din regiunea Reghinului care nu au posibilități financiare să își termine studiile. Dar de fapt întreaga lui viață a fost o continuă jertfă prin care s-a dedicat cu desăvârșire slujirii semenilor săi și binelui public dacă ne gândim că în cei 53 de ani de activitate în 6 spitale a realizat peste 3 milioane de consultații și a efectuat circa 56.000 de operații conform memoriilor sale.


Site-ul Arhiepiscopiei Ortodoxe Română Alba-Iulia ,,reîntregirea.ro” mai precizează că în aceiași zi părintele Arhiepiscop Irineu, însoțit de părintele dr. Claudiu Chiorean, inspector de Religie în cadrul ISJ Mureș, a vizitat Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din municipiu, unde a fost întâmpinat cu mare bucurie de mulțimea de elevi și de către corpul profesoral. ,,În cuvântul de salut, domnul Jan Timuș, directorul instituției de învățământ, a mulțumit Înaltpreasfințitului pentru această vizită și pentru grija deosebită pe care o acordă tinerei generații. În cuvântul rostit în fața elevilor, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe tinerii învățăcei să profite de acest stagiu din viața lor, de acest timp prielnic pe care îl petrec în școală, pentru a acumula în vistieria ființei lor cunoștințe folositoare și pentru a deprinde virtuți frumoase care să-i însoțească în întreaga lor viață. Făcând astfel, vor deveni persoane competente în misiunea lor și oameni serioși cu viață curată”.

casa-maria-i
Sursa foto: Site-ul reîntregirea.ro al Arhiepiscopiei Alba Iulia

În a doua parte a zilei, Ierarhul Irineu Alba Iuliei, însoțit de către părintele protopop Teodor Beldean, a realizat vizite pastoral-misionare la patru parohii din municipiul Reghin. A început cu parohia „Sfântul Apostol Andrei și Cuviosul Lazăr”, păstorită de către părintele Teodor Roșca și care a fost sfințită în 11 august 1996, de Î.P.S.Andrei Andreicuț, a vizitat apoi șantierul noii biserici cu hramul Sfinților Martiri Brâncoveni, a Sfântului Ștefan cel Mare și a tuturor Sfinților Transilvăneni păstorită de preoții Dumitru Gherman și Dimitrie Gherman, ierarhul a poposit apoi în mijlocul credincioșilor din parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”, păstorită de către preotul Vasile-Cătălin Chiorean și și-a încheiat seria vizitelor pastoral-misionare la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, unde slujește părintele Viorel Suceavă din anul 1999.
viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *