LA 36 DE ANI DE LA MOARTEA DR.-ULUI EUGEN NICOARĂ MĂ ÎNTREB CINE VA PUTEA VREODATĂ SĂ-I RĂSPLĂTEASCĂ FAPTELE MĂREŢE LA ADEVĂRATA SA VALOARE ?

0
FVC_7044
       Site-ul „viselenuautermenlimita.ro” vă prezintă în premieră cum a fost umilit dr. Eugen Nicoară de autorităţile comuniste în timpul arestării sale din 1950, an în care a şi fost pensionat forţat de Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirii Sociale la comandă politică. Fotografia de mai jos a fost salvată de doamna M.T. din Reghin din magazia casei în care Eugen Nicoară a avut ultimul domiciliu forţat. Ulterior a fost descoperită de mine în Arhivele ASTREI Reghin. Nu s-au mulţumit comuniştii doar cu naţionalizarea casei medicului fiindcă şi-au dorit să îl extermine cu orice preţ şi atunci l-au schingiuit şi torturat să nu mai poată opera niciodată zdrobindu-i degetele în tocul uşii…
          L-au batjocorit fără milă pe omul care a construit primul spital din istoria Reghinului (construcţie care a donat-o Bisericii Ortodoxe care i-a plătit studiile în cadrul facultăţii de medicină) l-au umilit într-un mod inadmisibil pe omul care a construit primul Palat Cultural din Reghin două instituţii de care se foloseşte municipiul şi azi, zi de zi în cele mai importante momente din viaţa acestei comunităţi.
Spitalul din Reghin construit de dr. Eugen Nicoară în perioada 1929-1933 în anul 2020 conform raportului de autoevaluare a unităţii spitaliceşti deservea un teritoriu întins de aproximativ 100.00 de locuitori, avea 264 de paturi de spitalizare continuă, 16 paturi pentru spitalizare de zi şi 10 paturi pentru însoţitori aprobată prin Ordinul MS nr.568/26.5.2020 cu modificările şi completările ulterioare.
         Casa de Cultură construită de dr. Eugen Nicoară în perioada 1938-1940 astăzi este folosită ca şi Centru de Vaccinare COVID 19 fără a mai pune la socoteală că în cei peste 80 de ani de existenţă a organizat peste 13.000 de evenimente cultural-artistice, expoziţii, cursuri de dans, arte-marţiale, gale, conferinţe religioase, întruniri politice, şedinţe de consiliu şi nu în ultimul rând instaurări de primari.
         Iată ce scria Dr. Eugen Nicoară în memoriile sale secrete descoperite de mine la 30 de ani de la moartea sa despre edificarea celor două edificii simbol ale municipiului ” Edificarea Palatului Cultural şi a Spitalului din Reghin, nu a fost lucru uşor. Au trebuit mulţi ani de muncă.
       Fiind medic, în faţa casei mele din strada Spitalului nr.17, în fiecare zi găseam câteva căruţe, opt, zece chiar şi douăzeci, în care erau aduşi bolnavii de la satele din apropiere precum şi din mare depărtare, fie pentru tratamente sau diferite operaţii. Izvorul meu de câştig acesta a fost. Am muncit şi am fost plătit pentru munca mea. Banul agonisit l-am preţuit şi l-am adunat cu multă cruţare. Fumător nu am fost. Băuturile nu le-am putut suporta. De altminteri, ca medic, ştiam că fumatul poate provoca undeva un cancer, iar abuzul şi uzul de alcool este dăunător sănătăţii. Chirurgul-medic trebuie să aibă mintea mereu trează, ca în orice oră din zi şi din noapte să poată salva o viaţă sau să aline o durere.
       Ştiu bine că sute şi sute de medici din România au realizat din munca lor venituri băneşti mult mai mari decât mine, dar tot atât de bine ştiu că nici unul nu a zidit un spital, pe care să-l dăruiască plocon, spre binele colectivităţii, nici nu au zidit un Palat Cultural spre folosul obştesc” scria cu mâna tremurândă la vârsta de 80 de ani renumitul chirurg.
Marele doctor Eugen Nicoară a murit neîmpăcat sufleteşte că a fost trădat prin tăcere, prin calomnie, prin compromitere şi furt de cei pe care cândva i-a considerat prieteni. Chiar dacă nu a trăit să îşi vadă recunoscute meritele de autorităţile locale, pentru anii care şi i-a dedicat, „binelui public”, a fost convins până în ultima clipă a vieţii că dreptatea e în ceruri.
        Stau şi mă întreb la 36 de ani de la moartea acestei personalităţi uriaşe a Reghinului decorată de mai multe ori de Casa Regală a României şi premiat pentru cartea sa „Tinereţe-Bătrâneţe” de Academia Română, cine va putea vreodată să-i răsplătească faptele măreţe ale dr.-ului Eugen Nicoară la adevărata valoare ?

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *