La mulți ani! Alteță Dimitrie Sturdza la a 80-a aniversare!
Prințul Dimitrie Sturdza, a împlinit, azi, vârsta de 80 de ani ocazie cu care site-ul viselenuautermenlimita.ro îi urează „La mulți ani! Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru tot ce faceți pentru neamul românesc, sănătate, viață lungă și împliniri!”.
Prinţul Dimitrie Sturdza, se trage din ramura care porneşte de la Ioan Sturdza, motiv pentru care trecutul său se identifică cu istoria zbuciumată a Moldovei. S-a născut la Iaşi, la 12 octombrie 1938 în familia prințului Gheorghe Mihail Sturdza și Margareta Sturdza. A fost botezat de regina Elena şi de fiul acesteia, Mihai, la Popeşti. Este nepotul pe linie dreaptă al Olgăi Sturdza, născută Mavrocordat, mama sa fiind Lucia Cantacuzino. A urmat şcoala primară la Bucureşti, la Liceul Francez. Războiul l-a făcut să întrerupă şcoala şi i-a îndemnat familia să părăsească ţara înainte de venirea comuniștilor la putere . Iniţial, a ajuns în Norvegia, apoi s-a stabilit în Elveţia. Pasionat de sport, a practicat atletism, schi, handbal, fotbal și tenis. Ultimul sport i-a adus și celebritatea în străinătate după ce a devenit de 32 de ori campion, la simplu, la dublu și dublu mixt.
Demn urmaș al erudiților săi înaintași, prințul Dimitrie Sturdza și-a desăvărșit la superlativ pregătirea intelectuală, absolvind cu medie maximă Școala Politehnică din Loussane, în cadrul căreia și-a susținut și masteratul în fizică atomică promoția 1964, sub îndrumarea profesorului Vittoz.
Între anii 1966-1971 și-a desfășurat activitatea ca director comercial la Tuperrware, pentru ca ulterior să se lanseze în afaceri de succes, fondând în 1971 împreună cu Maya Weidmann și Jonas af Joknick, compania Oriflame din Elveția.
În anul 1975, alături de M. Nubss, a pus bazele companiei, iar în 1982, în colaborare cu Maya Weidmann, întemeiat firma Deesse AG, pe care în calitate de președinte a reușit să o ridice în eșalonul celor mai puternice companii elvețiene.
Dimitrie Sturdza momentan este pensionar şi își împarte viața între Elveţia și România unde din 1990 și până în prezent a demonstrat cu diplomația-i carcteristică că a moștenit ,de la bunica și de la mama sa tradiția nobilă: de ai ajuta pe cei nevoiași. Dacă bunica sa a fost, după Primul Război Mondial, președintele Consiliului Național al Orfanilor de Război, iar mama sa a ajutat câteva mii de copii fără părinți să ajungă la școală, prințul Dimitrie Sturdza, a refăcut 36 de cămine de bătrâni din România după Revoluția din 1989 la standarde vest-europene. Totodată prințul a sponsorizat operații de cancer, cărți, concursuri, concerte de muzică clasică și nu în ultimul rând a acordat o sumedenie de burse pentru studenți nevoiași dar cu IQ-ul ridicat pentru a-și definitiva studiile.
viselenuautermenlimita.ro