Pe data de 1 noiembrie a anului 2022 un „Cetăţean de onoare al Municipiului Reghin” a împlinit 98 de ani de existență omenească, ani dăruiți de Creator pentru credința, pntru bunătatea sa și pentru sufletul său mare. Este vorba de îndrăgitul cercetător ştiinţific Ovidiu Bojor, fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale şi autorul celebrelor cărţi : „Plante şi miresme biblice”, „Iubire, dragoste, sexualitate” şi „Ghidul plantelor medicinale de la A la Z”.  

Cu acest prilej site-ul „visurilenuautermenlimita.com” îi urează sărbătoritului: viaţă lungă, fericire, sănătate şi cât mai multe cărţi scrise. Îţi mulţumim domnule academician pentru toate învăţăturile date şi pentru toate binecuvântările de sănătate publicate în tratate de specialitate şi informare ştiinţifică care le-au prelungit viaţa la atâţia români. 

Despre viaţa, activitatea şi cărţile academicianului s-au realizat zeci de emisiuni de televiziune şi filme documentare, despre secretul longevităţii sale s-au scris sute de interviuri însă ceea ce Ovidiu Bojor susţine de fiecare dată este faptul că „sănătatea trebuie, preţuită şi îngrijită încă de la 25-30 de ani. Până atunci fă-ţi de cap, dar apoi trebuie să te gândeşti la viitorul tău. Să-ţi pui întrebarea: de unde vin, ce trebuie să fac, unde plec ?. Răspunsul e foarte simplu: venim de la minus infinit, trăim un metru de viaţă şi plecăm la plus infinit. Dacă am rezolvat acest lucru avem deschisă calea viitorului. Trebuie să preţuim <metrul de viaţă>, să plecăm la drum cu gândul că vrem să avem o viaţă decentă, minimă pentru satisfacerea lucrurilor spirituale, materiale şi fizice”. 

Dr.-ul Ovidiu Bojor  a obţinut în anul 1968 titlul de doctor în farmacie cu teza: „Contribuţii la studiul ciupercii claviceps purpurea”. Apoi, cu ştiinţă de carte, cu talent şi pasiune în cercetarea florei spontane medicinale, a ajuns departe, în lume, cu specializări în centre de renume precum Academia de Ştiinţe şi Institutul de Plante Medicinale „Sofia şi Kazanlac”, ori la Fabrica „Gedeon Richter” din Budapesta. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.

 

Ovidiu Bojor vizitează de câte ori are ocazia Municipiul Reghin şi Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” (care poartă numele tatălui academicianului), un renumit profesor de Ştiinţele Naturii şi director al primului Liceu Românesc din Reghin.

 

Ovidiu Bojor este totodată un renumit farmacist și deopotrivă fondator al fitoterapiei moderne în România şi este printre puţinii români care de 60 de ani are cam aceiaşi greutate care variază între 54 şi 56 de kg la înălţimea de 1,68 m.

În rândurile de mai jos vă prezentăm „Cele 7 „porunci” ale lui Ovidiu Bojor” care l-au ajutat să atingă pragul vârstei de 98 de ani.

1 Nu fi invidios! Un filosof antic spunea că invidia roade pe invidios, precum rugina roade fierul. Maxima aceasta spune tot despre efectul acestui sentiment.

2 Nu lupta neloial pentru existenţă! În prezent, indivizii mai puţin înzestraţi intelectual îi răpun pe cei dotaţi superior sub aspect intelectual.

3 Nu fugi după bani! În caz contrar, vei ajunge să ai un stil de viaţă alert, care antrenează după sine o alimentaţie improvizată şi vei face exces de stimulente şi de excitante.

4 . Nu-ţi schimba brusc, modul de viaţă! Se pot produce dereglări cu repercusiuni majore asupra organismului.

5. Nu te otrăvi! Nu fuma, nu consuma alcool şi evită alimentele produse prin mijloace chimice.

6. Nu te îndepărta de natură! Nesocotirea conceptelor de bază ale celor zece porunci înseamnă îndepărtarea de creaţie şi de Creator.

7. Nu greşi sub aspect etic şi religios! Aceste greşeli se răsfrâng asupra noastră şi ne scurtează viaţa.

 

A consemnat Matei Mihai 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *