LA MULŢI ANI, DOMNULE ARTIST – MARCEL NASTE !

„Viata îți este poartă deschisă spre a te cunoaște și șansa de a fi parte din univers, iar lumina, este calea spre desăvârșire. Eu sunt tot ceea ce port și ceea ce deschid din suflet pentru a fi parte din mine” scria într-o postare pe pagina de Facebook, Marcel Naste în urmă cu câteva zile. Astăzi îşi serbează ziua de naştere artistul plastic Marcel Naste, fost director al Casei de Cultură a Studenţilor Târgu-Mureş, actualmente şef birou al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” Reghin motiv pentru care îţi urez un sincer şi călduros : La mulţi ani prieten drag, să îţi găseşti dragostea şi fericirea în orice lucru şi în orice persoană din viaţa ta la fel de natural cum ai reuşit să îţi găseşti măiestria profesională în artă.
În spatele unor lucrări de artă există o întreagă şcoală, o întreagă structură, atât tehnică cât şi ştiinţifică. Arta este un complex şi nu doar o imagine.Talentul este abilitatea de a-ţi găsi propriul destin. Podoaba vieţii este talentul, cununa talentului – caracterul şi toate aceste caracteristici le are în sângele său, Marcel Naste. Un om pe care îl cunosc de 17 ani, căruia i-am urmărit evoluţia profesională de-a lungul timpului şi pe care l-am vizitat ultima oară cred că pe 28 septembrie 2022 la Casa de Cultură „Eugen Nicoară” să admir un dublu vernisaj, tată şi fiică -Marcel şi Alexandra Naste realizat în cadrul Zilelor Culturii Reghinene”. A fost un vernisaj superb care îmbina tradiţia cu modernitatea într-o adevărată şcoală a culorilor şi a emoţiei artistice şi sufleteşti nedisimulate. Îmi amintesc că am rămas încântat de simfonia de culori, de luminozitatea unor priviri de sfinţi, de siguranţa unor gesturi, de graţia unui portret, de căldura unei chemări, de optimismul unei viziuni. Erau lucrările unui artist consacrat şi ale unei artiste în devenire, tată şi fiică. Un eveniment rarisim în domeniul artei care a rămas antologic la Reghin. Din câte ştiu eu despre sărbătorit, legat de stilurile şi tehnica preferată, primordiale sunt icoanele pe lemn, pe sticlă, pictură murală și interpretările iconografice, pictura modernă şi pictură realistă iar dacă cititorii noştri doresc să afle ce doreşte să transmită prin artă, Marcel Naste ? daţi-mi voie să-l citez chiar pe sărăbătorit dintr-o postare proprie:
„Nu cred că prioritar pentru un artist este de a transmite şi mai degrabă este forma, starea de a se manifesta, exterioriza şi de a lucra în slujba talentului său. Este, dacă vreţi, izvorul ce se revarsă prin conexiunile universului şi prin preaplinul puterii de a focaliza un volum al conturului în patru laturi, aşeazat pe pânza albă a conglomeratelor de forme, un punct al viziuniilor şi al trăirilor de sine. Este partea de a manifesta grosier sentimentul cunoaşterii şi puterea înţelegerii de formă. Privitiorul lucărilor mele este, de fapt, cel ce denotă şi certifică valoare individuală a operei dar şi cel ce se certifică pe el însuşi prin cunoaşterea amplă a ideologiilor artistice. Privitorul primeşte propriul său mesaj, prin interacţiunea directă cu lucrarea şi, datorită pregătirii intelectual-artistice, defineşte propia-i operă. Acesta este mesajul meu pentru privitori. Este, dacă vreţi, posibilitatea privitorului de a fi artist şi de a contura creaţia operei prin definirea-i proprie şi conexiunea cu propriul lui univers. Aşa se defineşte opera şi contemplatorul. Contemplatorul este autorul finalităţii propii şi este artistul ce pune ultima tuşă a lucrării prin interacţiunea directă a sugestiilor şi al definirii proprii…”
La mulţi ani frumoşi, Marcel Naste plini de împliniri şi să te bucuri de respectul comunităţii până la adânci bătrâneţi !
Matei R. Mihai