“LA MULŢI ANI !” DOMNULE DOCTOR SORIN LUCIAN PUIA !

0
LA MULTI ANI DR SORIN LUCIAN PUIA 75

      În urmă cu 75 de ani, într-o zi de 28 mai (1946), se năştea la Reghin, viitorul doctor Sorin Lucian Puia, într-o familie de intelectuali cu strămoşi: români, maghiari şi saşi pe arborele genealogic. Sorin a  fost crescut la Reghin în spiritul onoarei, datoriei și dreptății şi a dus mai departe renumele familiei Puia care de-a lungul timpului s-a înrudit prin alianţe matrimoniale cu familii celebre, precum: Racz, Balint, Doroczi, Nedelea, Schwab, Biernatek, Dacian sau Dogaru. 

      Sărbătoritul e un doctor remarcabil cu o poveste de viaţă incredibilă şi un arbore genealogic impresionant. Reghineanul Sorin Lucian Puia a avut un bunic din partea tatălui învăţător, revizor şcolar şi preot şi un bunic din partea mamei căpitan în armata austro-ungară care făcea parte dintr-o familie care a fost ridicată la rang de nobili încă din anul 1760. Sora bunicii sale a fost căsătorită cu comerciantul Friedrich Schwab, fratele celebrului general Hugo Schwab, care s-a sinucis la data de 24 august 1944 la Humulești, pentru a nu fi capturat de Armata Sovietică.  Vărul primar al mamei doctorului ginecolog Sorin Puia  nu a fost nimeni altul decât Doroczi Laszlo antrenorul Lotului Naţional de Polo a României. Tatăl sărbătoritului a fost medicul Aurel Puia fost director al Spitalului Orăşenesc din Reghin în al cărui mandat s-a construit maternitatea oraşului iar mama Maria Balint campioană naţională la înot motiv pentru care dintr-o astfel de combinaţie matrimonială nu putea să se nască decât un copil de excepţie. Naşii de botez ai sărbătoritului au fost renumitul chirurg Eugen Nicoară care şi-a dat doctoratul la Budapesta şi soţia sa, Maria Nicoară doctor cu specializare în ginecologie realizată la Paris.

   Reghineanul a urmat cursurile Liceului „Petru Maior” din oraşul natal şi apoi a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF  „Carol Davila” din Bucureşti. A ars toate etapele profesionale de la medic intern, secundar la director medical în cadrul Spitalului Giuleşti din Bucureşti -actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Panait Sârbu”. În plan sentimental a avut două mariaje cu două femei faimoase din România. Prima oară s-a căsătorit cu celebra Neli Dacian, prim balerină a Operei Române care, a interpretat-o magistral pe Aurica Tulea în filmul “Felix şi Otilia”, din a căror mariaj s-a născut o fiică, Sorana, avocat de profesie, membră în Baroul Bucureşti din anul 2000. A doua oară, sărbătoritul s-a căsătorit cu actriţa Dana Dogaru, protagonistă în filme antologice precum “Eu, tu şi Ovidiu”, “Vulcanul stins”, “Moartea Domnului Lăzărescu” şi în celebrul serial “Eroii nu au vârstă” o povestire cinematografică inspirată din marea epopee a luptei desfăşurate de poporul român sub conducerea PCR, pentru înfăptuirea revoluţiei de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă. 

      Bilanţul vieţii sale este unul impresionant, de-a lungul carierei sale de 50 de ani de medic ginecolog a realizat circa 15.000 de operaţii, a reuşit să aducă pe lume peste 8.000 de copii şi nu în ultimul rând este autorul a peste 120 de lucrări ştiinţifice, publicate în reviste româneşti şi străine sau prezentate la diverse congrese naţionale şi internaţionale. Din anul 2014 dr.-ul Sorin Puia este pensionar, astfel că îşi dedică cel mai mult timp pasiunii sale pentru melci şi scoici fiindcă am uitat să vă spunem că reghineanul nostru este totodată posesorul unei colecţii impresionante de cochilii care numără astăzi mai multe exemplare de nevertebrate decât numărul de locuitori înregistrat la ultimul recensământ al populaţiei Reghinului, fapt ce  l-a ajutat să înregistreze un record naţional în calitate de deţinător al celei mai mari colecţii private de scoici şi cochilii ca mărime din România.   


Revoluţia din Decembrie 1989 l-a prins, de gardă la Maternitatea din Giuleşti unde a împrovizat un salon de Urgențe chiar acolo în încercarea de a salva cât mai mulţi din revoluţionarii împuşcaţi pe străzile capitalei. A acordat primul ajutor celor care nu erau într-o stare foarte gravă. A pansat oameni, a cusut răni, a încercat să scoată gloanțe, ba chiar pe doi i-a operat.

Prin prisma meseriei de medic ginecolog Sorin Puia trăieşte de cinci decenii zi de zi agonoia vieţii şi a morţii, cu toate pacientele care-i trec pragul şi, pe care trebuie, să le salveze şi, cu toţi bebeluşii pe care îi aduce pe lume. În puţinul timp liber sărbătoritul zilei a scris două cărţi de referinţă pentru posteritate. Prima este „Compendiu de planificare familială” apărută în anul 1996 şi a doua „Drumuri şi melci. Amintirile unui colecţionar de scoici” apărută în 2020. Dacă prima este o lucrare ştiinţifică în domeniul sănătăţii reproductive şi planificării familiei, a doua este o lucrare care, vorbeşte despre influenţa moluştelor asupra omenirii, coroborată cu amintirile autorului despre cum a ajuns să colecţioneze melci şi scoici prin întreaga lume, în concediile sale, în ultimii 40 de ani.

Drumuri şi melci” vorbeşte despre pasiunea reghineanului pentru biologia marină, despre dorinţa sa de a se refugia în natură de câte ori a avut ocazia şi amintirile sale inedite trăite în decurs de patru decenii în 122 de ţări, din care a strâns o colecţie impresionantă de cochilii provenite din 10 zone geografice diferite de pe glob pe care doctorul o estimează că ar cuprinde între 52.000 şi 55.000 de exemplare.  

 

De fapt, dr.-ul Sorin Puia este singurul medic român cu o astfel de pasiune dusă la extrem, dacă ne gândim că deţine prima colecţie privată ca mărime din România şi a doua, tot ca mărime, după Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”.

Astăzi, vorbim despre un om complex, cu o mulţime de talente şi pasiuni, altele două aproape la fel de apropiate ca cea legată de scoici, este automobilismul, *(hobby prin intermediul căreia a câştigat câteva raliuri, în perioada 1972-1978) şi baschetul, cu care a cochetat în facultate, ulterior, ajungând chiar medicul echipei naţionale de baschet feminin a României în perioada 1980-1985. 

Cu ocazia zilei de naştere a dr.-ului Sorin Lucian Puia site-ul “viselenuautermenlimita.ro” a strâns o serie de gânduri de la mai multe personalităţi care îi apreciază activitatea şi îi recunosc valoarea de medic, de om şi de cetăţean de onoare al României.


VLAD RĂDESCU – ACTOR DE TEATRU ŞI FILM ROMÂN 


Și au trecut 49 de ani, aproape cinci decenii de când ne-am cunoscut… Ca mai, juma’ de secol! Mai întâi au fost zilele, mai apoi serile și nopțile de prietenie prin boema bucureșteană. Pentru cunoscători la Berlin, la Atlantic Bar, dar și la Operă sau la Sala Floreasca sau la Olimpia. Mai apoi, după câteva luni de zile i-am cunoscut familia, venită în vizită la București, când am fost invitat de dl. dr. Puia sr. la Intercontinental, la cină și, mai apoi, peste ani, la Târgu Mureș am avut parte de prânzuri nenumărate, ardelenești, în plăcuta locuință de pe strada Franz Liszt, unde adeseori sunt găzduit cu generoasă prietenie până în ziua de astăzi. Aproape juma’ de secol. …Între timp unii ne-au părăsit, de alții ne-am despărțit, dar noi ne mândrim cu fiicele noastre, cu Sorana cea semeață și cu Mihaela jr. , mai mereu răzvrătită. Cu soțiile noastre, ambele actrițe (Dana și Mihaela sr.), cu cățeii de care avem atâta grijă, cu amintirile de la baschetul care ne-a apropiat. Și să nu uit scoicile, pe care le-am mutat de 2-3 ori și încă atâtea altele… Nu îmi văd viața altfel decât împletită cu cea a lui Sorin, cu prietenul meu care îmi răspunde oricând la telefon, cel care, la nevoie, se transformă instantaneu în medic pentru mine, pentru familia mea sau pentru prietenii mei. Faptul că eu îi sunt prieten mi se pare normal, dar găsesc nemaipomenit că el este prietenul meu. Sorin Puia, cel despre care nu am auzit în viața mea o vorbă urâtă de la nimeni. Ba dimpotrivă. Te iubim, Sorinule. La Muuulți, Muuulți Ani!!!”.


GELU NETEA – JURNALIST ŞI SCRIITOR 


„Nu-i nimic mai banal decât o felicitare care, începe prin cuvintele „Dragă cutare”. Mai ales când, fiecare cuvânt ce urmează, izvorăște din tot sufletul și din toată inima. Cu toate acestea, încercarea moarte n-are. Renunț astfel la orice ilustră versificare, pornind la drum cu vechea-nouă formulare „Dragă Sorinel”. A fost odată ca niciodată, o foarte frumoasă și lungă prietenie între părinții noștri. A durat zeci de ani, așa, ca în povești, de la tinerețe până la bătrânețe. Noi le-am călcat pe urme, împărtășindu-ne unul altuia anii tinereții, iar acum, anii bătrâneții – greu de stabilit care dintre ei au fost mai importanți. La urma urmei, importanța e o noțiune extrem de subiectivă și relativă. Obiectivă însă și sigură, este ziua de 28 mai, când împlinești 75 de ani. Ce cifră, ce vârstă, ce împlinire, ce despletire de amintiri dintre cele mai aducătoare de nostalgie! Nu știu la ce te vei gândi tu în această zi, dar iată la ce mă gândesc eu: la niște cifre care n-au în ele nici pic de aritmetică, ci numai realizări deosebite profesionale, de natură să stârnească oricărui coleg de breaslă, gelozia de rigoare.

În 50 de ani, ca medic ginecolog ai efectuat 15000 de operații, 8000 de nașteri. Îmi trece apoi, prin minte, numărul de scoici pe care le-ai adunat de prin toate mările și oceanele lumii: 53000! Cât și numărul de țări pe care le-ai vizitat, ca turist sau participant la diferite congrese internaționale: 123! Las pentru aniversarea viitoare, socoteala cu numărul de meciuri de baschet jucate și numărul de coșuri marcate. Ai fost, rând pe rând, baschetbalist, ginecolog și colecționar de scoici. Din punctul meu de vedere, una dintre cele mai fabuloase întâlniri ale tale, pentru care te invidiez cât 2 la puterea 64, a fost cu inegalabilul Al Pacino, la restaurantul Karl Marx din Havana. Pentru toate cele spuse mai sus și, pentru toate cele nespuse mai jos, La mulți ani, cu „L” mare și, cu întreaga mea dorință de a te bucura, cât se poate mai mult de ziua ta! Gata cu jocurile de-a ritmul și de-a rima. Primește, te rog, din partea mea, toată dragostea și toată stima. Gelu Netea & co. (Rodica și Laura)”.


ANA TRIPON CÂMPEAN – INSTITUTOR PENSIONAR


 

Dragul meu coleg şi prieten nu contează anii, ci realizările din timpul lor şi tu le ai pe toate planurile ! Felicitări sincere şi succes în continuare să-ţi împlineşti toate visurile ! Cu mult respect a ta colegă de liceu.

 

 

 

 

 

 

 

 


STELIAN DORU CĂTANĂ – AVOCAT ŞI CONSILIER LOCAL AL PRIMĂRIEI REGHIN


 

” Mă bucur că am onoarea şi privilegiul să îi urez „La mulţi ani !” distinsului dr. Sorin Puia, prin intermediul site-ului <viselenuautermenlimita.ro>, un om de mare valoare și un medic excepţional, care face cinste Reghinului şi României prin profesia sa şi specializările sale realizate în Ungaria, Danemarca, Filipine şi Africa de Sud. Puţini cetăţeni din municipiul nostru cunosc faptul că, sărbătoritul este fondator al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală din România, membru în Consiliul Central al IPFF, federaţie care înglobează toate statele lumii pe probleme de planificare familială şi că este vicepreşedinte al Societăţii Române de Oncoginecologie. Domnul dr. Sorin Lucian Puia este totodată, un om extrem de valoros şi distinct prin pasiunea sa pentru biologia marină, pentru melci, cochilii şi scoici.

        De curând i-am citit cartea <Drumuri şi melci. Amintirile unui colecţionar de scoici> şi nu pot decât să mă minunez că mai există asemenea oameni în România, care să fie preocupaţi să protejeze natura, să iubească şi să respecte marea, într-un mod atât de sincer. Este prima carte pe care o citesc despre universul marin, despre prietenie, oameni şi natură, scrisă într-o manieră atât de accesibilă publicului larg. Datorită domnului doctor, am aflat că există specii de moluşte atât de periculoase, care omoară mai mulţi oameni decât o fac rechinii, am descoperit în paginile acestei cărţi ce presupune să ai un asemenea hobby care te ajută să vezi și să apreciezi frumusețea naturii din jurul nostru la adevărata ei valoare. Am rămas impresionat cum a reuşit un reghinean să viziteze 122 de ţări în timpul liber, zburând de la avioane cu patru locuri şi un motor, până la A380 cu 500 de pasageri, pentru a-şi îmbogăţii colecţia de scoici şi, cum era să îşi piardă viaţa în urma unei călătorii deasupra Mării Andaman, în zbor spre Filipine, când avionul în care călătorea a ratat aterizarea şi a ajuns pe un câmp mlăştinos în Belize, de unde, avionul a fost scos cu buldozerul. Mă înclin în faţa dumneavoastră cu deosebit respect și cu recunoştinţă pentru tot ce faceţi şi, sper să nu ocoliţi Reghinul în peregrinările dumneavoastră prin ţară. Personal vă lansez o invitaţie încă de acum să organizăm la Reghin un simpozion medical cu ultimele noutăţi în ginecologie şi o expoziţie de nevertebrate cu cele mai impresionante scoici şi cochilii culese din cele 122 de ţări în care aţi călătorit, prin intermediul cărora să vă cunoască cât mai mulţi reghineni realizările profesionale şi munca care o desfăşuraţi magistral în două domenii diametral opuse.”


MARIA RUXANDA MAIOR – MEDIC PRIMAR OBSTETRICĂ – GINECOLOGIE 


Dragă Sorin, ne-am cunoscut la Bucureşti, în decembrie 1988, în Clinica Giuleşti (actualmente „Dr. Panait Sârbu”), tu medic primar renumit, adjunct şef de secţie, eu rezident anul I, obstetrică-ginecologie. Mi-ai fost mentor şi model, atât ca medic cât şi ca om! Am devenit prieteni, fiind legaţi şi prin obârşia comună, Reghinul. Acum, de ziua ta, îţi mulţumesc pentru tot şi-ţi doresc ani mulţi şi frumoşi, ca sufletul tău !  


DIMITRIE POPTĂMAŞ – FOST DIRECTOR AL BIBLIOTECII JUDEŢENE MUREŞ, PROFESOR ŞI SCRIITOR 


„Cu dr. Sorin Lucian Puia, medic de marcă, ne-am cunoscut relativ târziu. Pentru prima dată ne-am întâlnit cu prilejul vizionării la Târgu Mureș, poate printre primele dacă nu chiar prima expoziție, organizată de Muzeul Județean, originală și inedită prin colecțiile sale, de melci și scoici. Despre numele său am aflat că este din stirpea unui mai vechi mureșean, Ieronim Puia, cunoscut pedagog român, fost inspector general școlar al județului Mureș în anii interbelici, cu mare contribuție la organizarea învățământului după Marea Unire din 1918. În anii din urmă a început să vină mai des pe le Târgu Mureș, unde și-a depozitat colecțiile aduse din București, fiind însoțit aproape de fiecare dată de Gelu Vasile Netea, fiul marelui istoric mureșean. În casa de aici medicul deseori venea la mama sa, doamna Bubița loc de întâlnire al meu cu doamna Lucreția Netea, soția istoricului.

Aceste întâlniri au generat și consolidat o frumoasă și fructuoasă relație de prietenie între noi, având ca temă de discuții, aspecte ale vieții culturale și contribuția mureșenilor la afirmarea ei. Nouă ni s-a alăturat mai târziu tânărul ziarist Matei Robert, autorul strălucitei monografii despre dr. Eugen Nicoară din Reghin despre care am aflat că, între numeroșii nou născuți din Reghin și jur nănășiți de el, se înscriau Gelu și Sorin, iar cel aniversat acum la 75 de ani, i-a urmat și cariera de medic.

Din vorbă în vorbă am aflat mai târziu că îl preocupă elaborarea unei cărți despre colecțiile sale și pasiunea pentru melci și scoici, deseori revenind la această preocupare, lucrare de specialitate unică în literatura noastră. Un volum deosebit de frumos și valoros prin colecțiile sale, variatele lor forme, coloritul fermecător, identificarea fiecăruia în parte, cuprinde peste 55.000 de exemplare culese din 122 de țări.

Câtă cheltuială cu drumeția, achiziționarea unor piese, altele obținute cu multă oboseală prin recoltat, îngrijite, păstrate în cutii special confecționate, clasate, consider eu că trebuie să facă parte dintr-o colecție oferită publicului.

Volumul este unul accesibil pentru marii și micii cititori, e scris cu mult aplomb, sub directa îngrijire a autorului, a apărut la Târgu Mureș în anul 2020, o carte care îi confirma hobby-ul și farmecul unei noi profesii.

Îi doresc acum, la împlinirea aceste aniversări de la naștere, multă sănătate și putere de muncă, pentru a-și putea duce mai departe și alte proiecte pe care știu din prietenia noastră că le nutrește. Îl felicit iar în spiritul tradițional al dictonului latin îi doresc, „Vivat crescat, floreat!”

 


SEPTIMIU BRANEA – PENSIONAR – MEMBRU ÎN CONSILIU DE ADMINISTRAŢIE AL C.A.R.P. REGHIN


 

 

„Om de o deosebită <omenie şi ispravă> aşa cum spunem noi pe aici prin Ardeal. Prin Gelu Netea prieten al dumneavoastră şi neam al meu am avut plăcuta ocazie să vă cunosc pasiunea pentru natură şi în special pentru nevertebrate prin colecţia pe care a-ţi realizat-o. Primirea în casa dumneavoastră din Târgu-Mureş mă onorează şi pentru toate acestea mă înclin cu respect şi vă mulţumesc. Zile senine și fericire alături de cei dragi, sănătate și cât mai multe visuri împlinite! La mulți Ani!

 

 

 

 

 


ANCA PERŞA – PSIHOTERAPEUT, PSIHOLOG ŞI PROFESOR PENSIONAR ACTUALMENTE VOLUNTAR LA CENTRUL DE RECUPERARE ŞI REABILITARE NEUROPSIHIATRICĂ BRÂNCOVENEŞTI


„Pe Sorin Puia l-am admirat încă din liceu pentru eleganţa sa şi pentru felul curajos de a se remarca prin forţele proprii. Este un model de admiraţie profesională şi are un profil clasic prin armonia cu care şi-a construit în timp cariera temeinic şi laborios. A ars gradual etapele formării profesionale şi a urcat cu răbdare şi exigenţă treptele profesiunii începând de la medic intern secundar, la medic primar şi de la şef de secţie la director medical în cdrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie <Prof. Dr. Panait Sârbu>. Avem o relaţie specială fiindcă părinţi săi m-au botezat şi au fost părinţii mei spirituali iar cel mai frumos compliment pe care mi l-a făcut dr. -ul Sorin Puia a fost când mi-a spus că el mă consideră sora lui mai mică. Îl felicit cu ocazia zilei de naştere şi îi transmit din suflet un mesaj „Să te bucuri de ceea ce ai obţinut, să obţii tot ce ţi-ai dorit, să fii fericit şi norocos, iar prietenii să ţi aducă numai bucurii, încredere şi zâmbete pe faţă!”.


MATEI ROBERT MIHAI – JURNALIST ŞI SCRIITOR


Pentru mine, Dr.-ul Sorin Puia este în primul rând, reghineanul care a strâns un munte de scoici și cochilii, în ultimii 40 de ani, de la “Capul Nord” până în ,,Țara de foc” şi în al doilea rând, doctorul ginecolog căruia familia mea îi datorează recunoştinţa că, fiul meu, Alexandru s-a născut sănătos. *(Recomandarea dânsului a fost un miracol şi monitorizarea sarcinii soţiei mele de la distanţă a fost impecabilă). Îl apreciez foarte mult pentru sfaturile sale pentru corectitudinea şi sinceritatea de care dă dovadă în discuţile noastre în care regăsesc puţin dintr-un părinte, puţin dintr-un profesor şi puţin din cel mai bun prieten.  Este un munte de talent şi o somitate în medicină şi biologie marină, vocaţia, entuziasmul şi forţa sacrificiului explică palmaresul de titluri şi distincţii a sărbătoritului. Un medic renumit, un om remarcabil şi un patriot local de care sunt foarte mândru.  De ziua de naştere a unui om special cu o misiunea atât de nobilă nu pot decât să mă înclin şi să îi spun: Domnule doctor, cu respect și preţuire vă mulţumesc că existaţi! Sper că această zi de 28 mai a anului 2021 să fie începutul celui mai măreț și minunat an din viața dumneavoastră. La mulți ani!”

 

Ziua în care au făcut cunoştinţă Dr.-ul Sorin Lucian Puia şi micuţul Alexandru Matei fiul jurnalistului Matei Robert Mihai

ERSILIA NICOLAU  – ECONOMISTĂ PENSIONARĂ


„Numele Dr.-ului Sorin Lucian Puia îl auzim la posturile de televiziune, îl citim şi în ziare şi pe site-urile medicale şi mă bucur pentru el fiindcă a muncit mult pentru prestigiul de care se bucură astăzi. În anul 1966 când soţul meu dr. Gheorghe Nicolau a fost numit medic în cadrul Spitalului de Stat Reghin, tatăl sărbătoritului, dr. Aurel Puia era directorul unităţii spitaliceşti şi încet s-a legat o prietenie sinceră între familiile noastre pe care am cultivat-o până la adânci bătrâneţi. Când fiul meu Romeo a ajuns doctor ginecolog a început o colaborare foarte frumoasă cu Dr. Sorin Puia şi uite aşa prietenia dintre familile Nicolau şi Puia merge mai departe în ciuda faptului că a depăşit 55 de ani de existenţă. Cu fiecare an care trece peste noi devenim mai înțelepți. Nu sunt sigur ce ai învățat anul acesta, dar știu că fiecare experiență te-a transformat în persoana care ești azi! La mulți ani! Domnule Doctor, Sorin Lucian Puia !”

Ersilia Nicolau alături de cei doi fii ai săi Horaţiu Nicolau şi Dr. Romeo Nicolau

ILARIE GH. OPRIŞ –  MEMBRU FONDATOR AL ASOCIAŢIEI ARTIŞTILOR PLASTICI MUREŞ, SCRIITOR ŞI GAZETAR  


Pe domnul dr. Sorin Lucian Puia l-am cunoscut prin intermediul unei documentări realizată despre bunicul său învăţătorul, Ieronim Puia, primul revizor şcolar român din judeţul Mureş care a ajuns ulterior preot la Sângeorgiu de Mureş. Atât cât am putut să îl cunosc până în prezent pe distinsul dr. consider că este un om de mare caracter şi un profesionist care încă mai are multe de spus atât în domeniul ginecologiei cât şi al malacologiei. La Mulţi Ani, domnule doctor! Să vă dea Dumnezeu sănătate, bucurii şi zile frumoase în viaţă şi împliniri profesionale de exceptie!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *