Astăzi jurnalistul Gelu Netea a împlinit frumoasa vârstă de 81 de ani ocazie cu care îi urăm un sincer şi călduros : La mulţi ani, multă sănătate, împliniri şi cât mai multe zile senine alături de cei dragi.

Providenţa divină i-a ajutat să ajungă la această vârstă respectabilă, sănătos şi în deplinătatea facultăţilor mintale după ce a militat o viaţă întreagă prin scris pentru cauzele mari şi nobile ale neamului românesc.

Înainte de a da măsura însuşirilor sale, Gelu Netea s-a afirmat ca un mănuitor al condeiului şi scriitor de o deosebită clasă, atât prin stilul cât şi prin tematica cărţilor sale, fie că ne referim la schiţele sale de literatură pură „29 de gânduri” la „Articolele prosemite pentru antisemiţi” ori la cartea devenită antologică „Gelu Netea despre Vasile Netea”.

Sărbătoritul s-a născut pe 14 ianuarie 1940, la Filea în comuna Deda fiind singurul fiu al renumitului istoric Vasile Netea şi al Lucreţiei Cazan, fiica preotului ortodox Gheorghe Cazan din Filea. A fost botezat de celebru doctor Eugen Nicoară şi a ajuns la Bucureşti împreună cu părinţii săi în toamna aceluiaşi an după cedarea Ardealului de Nord care în anul 1940 a fost pierdut de Regatul României, în favoarea Ungariei fasciste ca urmare a Dictatului de la Viena.

Gelu Netea este absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti însă s-a remarcat ca şi jurnalist şi scriitor şi rămâne neîndoielnic unul din cei mai distincţi exponenţi ai scrisului asumat şi trăit. Vorbim de un om parolist, cizelat şi integru care a dus cu demnitate mai departe renumele numelui ,,Netea”, moștenit de la tatăl său renumit scriitor, istoric român şi cercetător al istoriei Transilvaniei.

Sărbătoritul este un om de omenie şi bonton a cărui viaţă e unică şi insolită. Diagrama vieţii sale a înregistrat zigzaguri, tensiuni şi fapte surprinzătoare, deconcentrante, de-a dreptul senzaţionale. Octagenarul a deţinut de-a lungul anilor mai multe funcţii importante şi de mare responsabilitate civică fie că ne referim la cea de director la ziarul „Viitorul”, redactor al ziarului „Epoca” sau de director general adjunct al Agenţiei Naţionale de Presă „Rompreres”. Gelu Netea s-a pensionat în anul 2000 şi momentan locuieşte în sectorul 6 al capitalei alături de soţia sa Rodica Netea fost corector de profesie din a căror căsnicie s-a născut în 23 iulie 1983, Laura Netea. Cum aşchia nu sare departe de trunchi şi inteligenţa este moştenire genetică nu se putea ca fiica scriitorului să nu se remarce profesional în niciun domeniu de activitate. Laura Netea a absolvit o Facultate de Limbi Străine (engleză-spaniolă) şi o Facultate de Psihologie iar azi este un psiholog, clinician şi psihoterapeut foarte apreciat din Bucureşti. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *