DSC_5010

Muzica este o artă sublimă, care aduce bucurie pe chipul oamenilor. Ea poate descifra sentimentele ce alcătuiesc o umanitate ca o unitate, îmbunătățind viețile prin cunoaștere. Un om care şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii studiind şi cântând muzică este Iosif Horvat din Reghin care de curând a împlinit vârsta de 72 de ani.

Iosif Horvath este în opinia multora cel mai popular solist şi chitarist de restaurant profesionist din perioada comunistă din Reghin care a dus faima oraşului până la Bucureşti unde şi-a luat ultimul atestat de artist profesionist.

Iosif Horvat a fost un muzicant de restaurant foarte apreciat care a reuşit să atingă atâtea inimi, de la şomeri la preşedinţi de stat şi de la adolescente la cuplurile tihnite de bătrâni.

Este fiul ţambalistului Alexandru Horvath şi un maestru al vieții şi un arhitect al amintirilor frumoase care are un mod inedit de a împărţi înţelepciunea cu lumea. Odată mi-a spus aşa „Domnule dragă, dacă iubeşti blândeţea, vei avea pace în sufletul tău. Iar dacă te vei învrednici să dobândeşti pacea, te vei bucura în orice încercare !”.


Domnul Horvat este un artist complet care a trăit vremuri de aur şi care a cântat timp de peste 30 de ani în multe localuri de prestigiu din România începând de la Restaurantul „Feneş”, Crama-Regun, şi Restaurantul „Intim”din Reghin, la ,,Cerbul-Carpatin” din Braşov şi terminând cu Restaurantul „Ciucaş” din Tuşnad-Băi şi Restaurantul ,,Harghita” din Miercurea Ciuc.

La 14 ani şi 6 luni Iosif deja cânta şi încânta toţi clienţii care frecventau Restaurantul „Feneş” din Reghin. Era angajat ca solist cu carte de muncă din partea I.C.S.M.-ului şi talentul său era recunoscut chiar şi de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Şi-a luat ulterior atestatul de solist şi instrumentist profesionist la Târgu-Mureş, Cluj şi în final la Bucureşti sub stricta supravegere a actriţei Dina Cocea.
După multe sacrificii şi muncă asiduă Iosif Horvath a ajuns să aibă un succes fenomenal pe plan local ca solist şi instrumentist cu propria lui formaţie compusă din Kalányos János (Ţini)-acordeon, Iosif Buta-contrabs, Henczi Ioşka-vioară şi pian, Şai Janos-saxofon şi Ţuţuka Géza-baterie.

De-a lungul a peste trei decenii de activitate neîntreruptă cântăreţul și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate care însuma peste 2500 de melodii româneşti şi internaţionale şi muzică cafe-concert. Iosif Horvath provine dintr-o familie de muzicanţi şi a trăit toată viaţa lui pentru muzică iar pentru talentul său a primit foarte multe laude și ovațiuni.

A cântat de-a lungul anilor cele mai cunoscute piese ale lui Elvis Presley, Frank Sinatra, Ray Charles, Tom Jones, Gianni Morandi, Sergio Endrigo, Demis Russos sau Al Bano şi Romina Power sau ale lui Dan Spătaru, Gil Dobrică, Alexandru Jula sau Ilie Micolov îndulcind tinereţea atâtor oameni. A rămas antologică întâlnirea reghineanului din anii ’70 cu preşedintele ţării, Nicolae Ceauşescu de la Castelul de vânătoare din Lăpuşna unde a fost invitat să-i cânte celui mai iubit fiu al poporului după o partidă de vânătoare. După recitalul pregătit pentru preşedinte, Nicolae Ceauşescu,  impresionat de talentul său muzical l-a întrebat dacă ştie melodia „Mamă, Mamă, Dor De Mamă” a solistei Romica Puceanu iar la finalul prestaţiei preşedintele cu lacrimi în ochi i-a înmânat solistului reghinean o mică atenţie (un plic cu bani în care se aflau 2500 de lei).  

După ce solistul şi-a pierdut vocea în anii 90, în urma unui cancer acesta a apărut din ce în ce mai rar în spaţiul public și cum un necaz nu vine niciodată singur starea de sănătate i s-a înrăutăţit de la an la an. A supravieţuit miraculos în ciuda faptului că în ultimii ani a suferit mai multe intervenţii chirurgicale dar nici o boală nu a reuşit să-l doboare.

Azi este împăcat cu soarta şi cu Dumnezeu. Se simte binecuvântat că divinitatea i-a dat 4 copii, 7 nepoţi şi 1 strănepot şi că măcar unul dintre nepoţi îi calcă pe urme şi studiază vioara, chitară clasică şi pianul.

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *